Särskilt nya föreningar, som ofta har höga lån, drabbas när räntorna stiger. Hälften av de bostadsrättsföreningar som är kunder hos Sveriges Bostadsrättscentrum höjde sin avgift vid årsskiftet.
Foto: Magnus Hallgren
Allt fler betalar inte avgiften för boendet i tid. Det är en trend som både SBC och HSB märker av i allt större grad.
– Om man driver det till sin spets så kan det behöva ske en tvångsförsäljning av lägenheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.
Just nu pågår förhandlingarna om allmännyttans hyreshöjningar och för de flesta bostadsrättsägare har räntan klättrat stadigt under fjolåret.
Ökade värme-, el- och ränteutgifter pressar också bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Enligt en undersökning av rådgivningssajten Allabrf.se har Sveriges bostadsrättsföreningar aviserat en höjning av månadsavgiften med i genomsnitt 8,2 procent under 2023. Somliga föreningar har behövt chockhöja avgiften med betydligt mer än så.
Det börjar märkas av hos inkasso.
SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, ser nu en ökning i antalet obetalda avgifter som går till inkasso. Mellan juli och december 2022 ökade inkassokraven med fem procent jämfört med samma period föregående år. Någon tidigare statistik finns dock inte att jämföra med, eftersom inkassotjänsten är ny.
– 50 procent av våra kunder höjde avgiften vid årsskiftet. Klart det påverkar. I snitt ökar avgiften med 11 procent för medlemmarna. Därtill ökar i princip alla andra kostnader nu för medlemmarna. Risken är att det kommer fortsätta vara tufft för medlemmar som ska betala sin avgift och hyresgäster som ska betala hyran, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.
SBC räknar även med att det ekonomiska läget kan fortsätta pressa statistiken uppåt, med hänvisning till en fördröjningseffekt.
Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.
Foto: Håkan Målbäck
Även HSB, som representerar medlemmar både i hyresrätter och i bostadsrätter, märker av att fler får problem med betalningarna.
Mellan juli och december 2022 har antalet betalningspåminnelser till medlemmar i både bostadsrätter och hyresrätter ökat med 2,5 procent i Stockholm, jämfört med samma period 2021. Området är enligt HSB representativt för riket i stort. Bostadskooperationen avböjer att kommentera ökningen.
På tisdag den 24 januari infaller vad många beskriver som årets fattigaste dag eftersom det är dagen innan januarilönen landar på de flesta konton. Färska siffror hos SBC visar att höstens trend fortsätter. Under årets första månad har antalet obetalda avgifter som går till inkasso ökat med 5 procent jämfört med januari 2022.
– Januari är generellt en tuff månad för en del, vilket vi ofta ser i vår statistik, säger Markus Pålsson.
I en majoritet av fallen brukar årsavgiften till slut trilla in hos bostadsrättsföreningen. Men om skulden blir för stor kan den leda till en tvångsförsäljning av bostaden.
– Föreningen är beroende av sina intäkter och om en medlem slutar betala sin avgift påverkar det kassaflödet. Om man driver det till sin spets så kan det behöva ske en tvångsförsäljning av lägenheten, så att föreningen kan få tillbaka sin fordran.