Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-kan-inte-betala-avgiften-for-bostadsratten/

EKONOMI

Fler kan inte betala avgiften för bostadsrätten

Särskilt nya föreningar, som ofta har höga lån, drabbas när räntorna stiger. Hälften av de bostadsrättsföreningar som är kunder hos Sveriges Bostadsrättscentrum höjde sin avgift vid årsskiftet.
Foto: Magnus Hallgren

Allt fler betalar inte avgiften för boendet i tid. Det är en trend som både SBC och HSB märker av i allt större grad.

– Om man driver det till sin spets så kan det behöva ske en tvångsförsäljning av lägenheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

Det har blivit dyrare att bo i Sverige.

Just nu pågår förhandlingarna om allmännyttans hyreshöjningar och för de flesta bostadsrättsägare har räntan klättrat stadigt under fjolåret.

Ökade värme-, el- och ränteutgifter pressar också bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Enligt en undersökning av rådgivningssajten Allabrf.se har Sveriges bostadsrättsföreningar aviserat en höjning av månadsavgiften med i genomsnitt 8,2 procent under 2023. Somliga föreningar har behövt chockhöja avgiften med betydligt mer än så.

Det börjar märkas av hos inkasso.

SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, ser nu en ökning i antalet obetalda avgifter som går till inkasso. Mellan juli och december 2022 ökade inkassokraven med fem procent jämfört med samma period föregående år. Någon tidigare statistik finns dock inte att jämföra med, eftersom inkassotjänsten är ny.

– 50 procent av våra kunder höjde avgiften vid årsskiftet. Klart det påverkar. I snitt ökar avgiften med 11 procent för medlemmarna. Därtill ökar i princip alla andra kostnader nu för medlemmarna. Risken är att det kommer fortsätta vara tufft för medlemmar som ska betala sin avgift och hyresgäster som ska betala hyran, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

SBC räknar även med att det ekonomiska läget kan fortsätta pressa statistiken uppåt, med hänvisning till en fördröjningseffekt.

Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.
Foto: Håkan Målbäck

Även HSB, som representerar medlemmar både i hyresrätter och i bostadsrätter, märker av att fler får problem med betalningarna.

Mellan juli och december 2022 har antalet betalningspåminnelser till medlemmar i både bostadsrätter och hyresrätter ökat med 2,5 procent i Stockholm, jämfört med samma period 2021. Området är enligt HSB representativt för riket i stort. Bostadskooperationen avböjer att kommentera ökningen.

På tisdag den 24 januari infaller vad många beskriver som årets fattigaste dag eftersom det är dagen innan januarilönen landar på de flesta konton. Färska siffror hos SBC visar att höstens trend fortsätter. Under årets första månad har antalet obetalda avgifter som går till inkasso ökat med 5 procent jämfört med januari 2022.

– Januari är generellt en tuff månad för en del, vilket vi ofta ser i vår statistik, säger Markus Pålsson.

I en majoritet av fallen brukar årsavgiften till slut trilla in hos bostadsrättsföreningen. Men om skulden blir för stor kan den leda till en tvångsförsäljning av bostaden.

– Föreningen är beroende av sina intäkter och om en medlem slutar betala sin avgift påverkar det kassaflödet. Om man driver det till sin spets så kan det behöva ske en tvångsförsäljning av lägenheten, så att föreningen kan få tillbaka sin fordran.

Läs mer:

Oro för kraftigt höjda hyror – tuffa förhandlingar väntar

Boindex: Bostadskostnaden aldrig så hög som nu

Stockholms barnfamiljer: Vi flyttar för att ha råd med bostad

Ämnen i artikeln

Räntan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt