Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler kollar nätet redan i sängen

Uppdaterar du din Facebook-status innan du kliver upp ur sängen på morgonen? Det är du inte ensam om.

De smarta telefonerna har helt ändrat vårt beteende på nätet, visar en konsumentundersökning som Ericsson låtit göra. När de fasta datorerna dominerade gick vi ut på nätet några gånger per dag och surfade en längre period. Vi samlade helt enkelt på oss uppgifter vi skulle utföra och gjorde dem när vi väl satt oss framför en dator.

Numera kopplar vi upp oss lite då och då under korta tider. Till exempel när väckarklockan (som förstås också finns i mobilen) har ringt. 35 procent av alla amerikanska Iphone- och Androidanvändare använder sina appar när huvudet fortfarande vilar på kudden. Facebook är populäraste appen på morgonen följd av nyheter och väder.

Dagen flyter på i samma mönster: kolla trafiken, lyssna på musik, titta på videoklipp, nät­shoppa och så vidare. Vid lunch är surfandet på nätet som högst.

Ericssons slutsats är att vi har blivit beroende av datamolnet, alltså alla de tjänster som finns oavsett var vi befinner oss.

När bolaget förra året frågade konsumenter i USA vilken elektronisk produkt som de vill ha direktkopplad till internet svarade 49 procent kameran. De vill till exempel lagra bilder i molnet eller lägga upp på Facebook.

 

Fakta: 80.000 personer svarade på frågor

Rapporten i artikeln bygger på djupintervjuer med 80.000 individer i över 40 olika länder som gjorts av Ericsson Consumer Lab. Statistiskt sett motsvarar det 1,1 miljarder människor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.