Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler kvinnor borde bli miljardärer

Kommentar. Att så få kvinnor driver bolag är problematiskt. När bolagen blir stora och ägarna miljardärer blir makten över kapitalet enkönad.

Att så få kvinnor sitter i aktiebolagens styrelser beror på att en hel del är fåmansbolag. En manlig snickare, rörmokare eller målare som driver eget är ofta den enda ordinarie styrelseledamoten. Och män driver oftare aktiebolag än kvinnor.

Det kanske inte ter sig som något problem, men betänk att några av bolagen kan göra ägarna till miljardärer.

Då får Sverige ännu en man som sitter på en pengahög. Ännu en man som investerar i bolag. Ännu en man som får stor makt. Makt över anställda, över styrelser och över samhället.

Över samhället? säger ni. Är inte det lite överdrivet? Nja, varför är förmögenhetsskatt, gåvoskatt och arvsskatt borttagna? Är det inte till stor del för att undvika att driva rika ur landet, människor som har kapital att investera?

För några år sedan räknade jag lite löst till runt 55 nu levande svenska miljardärer som själva hade byggt upp sin förmögenhet genom företagande, alltså inte hade ärvt den. Gissa hur många av dem som var kvinnor? Noll.

Även om ägarna inte blir superrika kan de få makt på hemorten. Vem anställer ägarna? Vem får sitta i styrelsen? Vem får göra karriär?

Fler kvinnor borde starta företag. Men visst ja, det kan vara svårt att ta sådana risker för den som förväntas ta störst ansvar för hem och barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.