Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler medlemmar i facket

Foto: TT

För första gången på länge växer LO-förbunden. Glädjande, tycker de själva.

Men på arbetsplatserna blir andelen fackanslutna inte fler.

LO ökade 2015 medlemsantalet för första gången på 20 år, om de preliminära siffrorna står sig. 1 467 000 personer var medlemmar i något LO-förbund i slutet av november, 1 500 fler än året innan.

– Det känns skönt med en positiv siffra. Men man får inte sätta sig ner och ta det lugnt, säger Jonas Ivman, ombudsman med ansvar för frågor som rör organisering och medlemsvärvning.

För att trenden att antalet medlemmar minskar varje år nu bröts, betyder inte per automatik att en större andel av de som är aktiva i arbetslivet är med i facket, eftersom befolkningen och arbetskraften också ökar.

2014 var 64 procent av arbetarna med i facket.

– Siffrorna är inte klara men hittills tyder det inte på någon ökning av anslutningsgraden 2015. Den ligger snarare still, kanske sker en liten nedgång för arbetare, säger Anders Kjellberg, forskare vid Lunds universitet.

Bland LO-förbunden är det framför allt Handels och Kommunal som fått fler medlemmar under 2015, medan IF Metall bromsat medlemsraset. Sämre går det för Byggnads.

Totalt sett har LO-förbunden inte heller rekryterat fler nya medlemmar än tidigare år. Däremot har färre lämnat facket, enligt Jonas Ivman.

Ännu ljusare medlemssiffror kan Unionen, det största tjänstemannafacket, visa upp. Under 2015 fick man 20 000 fler medlemmar, och nådde rekordantalet 622 000.

– Det känns så klart bra att Unionen fortsätter att växa. Det har vi gjort sedan 2010. Det ger oss ökad styrka, både vid förhandlingsbordet och i samtal med politiker, säger förbundsordförande Martin Linder. 

Även Vision, som organiserar tjänstemän inom offentlig sektor, ökade rejält. Fackförbundet fick 20 500 nya medlemmar till och med november, men nettoökningen var 6 200 eftersom en del medlemmar samtidigt försvann. Totalt har Vision närmare 180 000 medlemmar.

Vad gäller anslutningsgrad ser det lite annorlunda ut för tjänstemännen. Den har legat både högre och varit mer stabil än för arbetare de senaste åren. 2014 ökade också andelen fackanslutna tjänstemän med en procentenhet till 74 procent.

– Vi ser i våra medlemssiffror att vi lockar fler unga, och personer som jobbar i branscher där facket traditionellt inte varit så starkt, säger Martin Linder på Unionen.


Så många är med i facket

Facklig organisationsgrad, mätt som andel anställda som är med i facket (i procent).

Foto:

Källa: Anders Kjellberg, Lunds universitet

Rättelse 2016-01-07 19:53
Medlemstillströmningen i Vision korrigerad.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.