Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler nyanlända akademiker i jobbpraktik

Samir Tarcheh.
Samir Tarcheh. Foto: Lisa Mattisson

Att snabbt komma ut i arbetslivet är viktigare än att kunna perfekt svenska. Med den inställningen driver IVA Jobbsprånget som ska lotsa nyanlända akademiker ut på arbetsmarknaden. I höst utökas projektet, 80 praktikplatser ska bli 1.000 nya platser varje år.

– Det är ingen raketforskning det här.

Orden kommer från Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Grundidén med Jobbsprånget är att snabbt få ut nyanlända och asylsökande akademiker på praktik som motsvarar deras utbildning. Kunskaper i svenska och betyg validerade utifrån svenska förhållanden kommer i andra hand.

– Det viktiga är att de snabbt kommer ut. Svenskan kommer när de gör praktik, säger Alexandra Ridderstad.

Genom en portal där arbetsgivare och akademikerna får lista vad de är ute efter och kan sker en matchning. Myndighetskontakterna sköter IVA och hittills har intresset bland arbetsgivarna varit stort, 80 stycken på 45 orter i landet deltar.

– Enligt Svenskt Näringsliv tar det 5–10 år innan invandrade akademiker kommer i jobb. För oss tar det en månad att matcha kandidater med arbetsgivare, därefter fyra månader praktik och resultatet är att en majoritet fått jobb efter avslutad praktik, säger Alexandra Ridderstad.

En räddande ängel, kallar arkitekten Samir Tarcheh personen från IVA som efter att ha sett hans cv kontaktade honom för jobbsprånget. Då hade Samir Tarcheh hankat sig fram som tidningsbud och med kvällsarbete på Dramaten sedan han kom till Sverige 2013.

– Jag hade försökt allt, sänt in min cv, knackat dörr. Men efter två år som tidningsbud började jag förlora hoppet och självförtroendet. Nu har det kommit tillbaka. Jag har blivit en del av samhället och fått vänner. När du är tidningsbud har du ingen att prata med.

Vi träffas på SIS, Swedish Standards Institute. Om några veckor gör han sin sista praktikdag. Måndagen därpå börjar han sitt liv som fast anställd.

Det lät så lätt. Du kommer hit, får jobb, hyr en bostad. Så jag packade och reste utan att tänka så noga.

Samir Tarcheh flydde från Syrien till Ungern när kriget i hans hemstad Homs intensifierades. Med ungersk mamma och syrisk pappa fick han hjälp av den ungerska ambassaden att ta sig ur landet. Att få jobb i Ungern var inte lätt. En dag såg han en notis om att det rådet brist på arkitekter i Sverige.

– Varför inte, tänkte jag Det lät så lätt. Du kommer hit, får jobb, hyr en bostad. Så jag packade och reste utan att tänka så noga, skrattar han.

Han blev uppmanad att sänka förväntningarna, ta vilket jobb som helst. Efter åtta månader var han fast anställd som tidningsbud. På nätterna delade han ut tidningar, på dagarna gick han på SFI.

– Det var tufft, ofta kände jag mig värdelös när mina ansökningar gav nekande svar. Ibland tyckte de inte min svenska var tillräckligt bra.

När väl SIS ringde upp och sade att de var intresserade av att erbjuda honom praktik hade han nästan glömt bort jobbsprånget. Nu är han väl hemmastadd i företagets nya lokaler på Torsplan och kan peka ut landmärkena i Stockholm från den vidunderliga utsikten.

Också Elisabeth Darius, hr-chef på SIS, är nöjd. Företaget har tagit emot tre personer via jobbsprånget. Alla har fått fast anställning.

– För oss är det en win-win. Vi har rekryterat mycket på senare tid och sa nyligen vid en utvärdering att det här är en fantastisk väg att få in kompetens. Arbetsmarknaden just nu är het och många rycker i vår personal. Vi hade aldrig hittat de här tre på den ordinarie arbetsmarknaden.

Samir Tarcheh har arbetat som arkitekt i bland annat Abu Dhabi, Saudiarabien och Syrien. Nu kan han titulera sig som projektledare för samhällsbyggnad.

– Det är intressant. Bland annat arbetar vi fram regler för att FN:s program för hållbara samhällen 2030, säger Samir Tarchech som redan haft andra arbetsgivare som rycker i honom.

Fakta.Jobbsprånget

Drivs av IVA, målgruppen är nyanlända och asylsökande ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer.

De arbetssökande hittas via arbetsförmedlingen och IVA har kontakt med arbetsgivare. 80 har anmält intresse.

Först får de antagna göra praktik i fyra månader. Därefter bestämmer arbetsgivaren om de ska anställas.

2016 fick jobbsprånget finansiering av Wallenbergsstiftelsen. Projektet finns också upptaget i regeringens budget för 2017 och 2018.

Hittills har 80 gjort eller gör praktik. Till hösten ska praktikplatserna utökas till 1 000 om året.

Swedish Standards Institute arbetar med standardisering inom bland annat anläggning, hälso- och sjukvård, konsumentprodukter, miljö och säkerhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.