Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-odlar-ekologiskt-i-vaxthus/

Ekonomi

Fler odlar ekologiskt i växthus

Fler odlar ekologiska grödor i egna växthus. Foto: Fredrik Funck

Tomat, gurka, chili och paprika – nu ökar den ekologiska odlingen av klassiska växthusgrödor i Sverige.

Orsaken?

– Det finns en växande marknad för ekologiskt, konstaterar Sara Furenhed, rådgivare på Jordbruksverket.

TT Text

Även om den största andelen klassiska växthusgrödor som tomat och gurka ännu odlas på vanligt sätt, så intresserar sig allt fler yrkesodlare för ekologisk odling. Och ekoodlingen ökar när det kommer till växthusgrödor, enligt Jordbruksverket.

Förra året var den ekologiskt odlade arealen i svenska växthus 300 000 kvadratmeter – en ökning med 13 procent på ett år.

Vad skiljer då vanlig odling i växthus från den ekologiska?

Det handlar om att spara på energi, undvika utsläpp och dra ner på fossila bränslen. Samt undvika kemisk bekämpning. Men också om att välja att odla med hjälp av organiskt material, berättar Sara Furuhed som är rådgivare inom ekologisk trädgårdsproduktion på Jordbruksverket.

– Det som är utmärkande är att man odlar direkt i jorden. I konventionell växthusodling kan man även odla på andra sätt, som hydroponiskt i vatten eller andra material som stenull, säger hon.

– Många använder stallgödsel, men det kan även göras i vanlig konventionell odling.

En utmaning för den ekologiske odlaren är ofta sjukdomar och skadegörare som grödorna lätt drabbas av. Kemisk bekämpning är dock sällan att tänka på, utan får ersättas med annat.

– Man kan använda vissa preparat men de måste vara tillåtna i ekologisk odling. Annars är växthus en bra miljö för mikroorganismer, säger Furuhed och syftar på biologisk bekämpning som syftar till att använda levande organismer för att bekämpa skadegörare.

– Växthus passar väldigt bra för nyttodjur som vill ha lite högre temperatur.

Ämnen i den här artikeln:

Hållbarhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt