Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler pensionärer söker sig utomlands

Jan och Eva Zetterqvist har flyttat till den franska byn Banyuls sur Mer.
Jan och Eva Zetterqvist har flyttat till den franska byn Banyuls sur Mer. Foto: Privat
Allt fler pensionärer får svensk pension utomlands. Mer ljus, sol och lägre skatt hör till det som drar. Jan och Eva Zetterqvist halverade sin skatt när de flyttade till Frankrikes medelhavskust.

– Vi är förtjusta i solen, ljuset och värmen. Dessutom betyder det en hel del för oss rent ekonomiskt, säger Jan Zetterqvist.

Förra året fick 123.000 pensionärer i över 100 länder utbetalningar från det svenska pensionssystemet, visar siffror framtagna av Pensionsmyndigheten. Det är en ökning med en dryg fjärdedel jämfört med 2005.

De allra flesta utlandspensionärer bor i Norden och Tyskland. Men även mer avlägsna länder lockar fler. Antalet med svensk pension i Thailand fördubblades till exempel mellan 2005 och 2010.

Pensionärer som flyttar till Thailand, Frankrike eller Spanien kan ofta räkna med betydligt lägre skatt på pensionen. Det land som ökat mest i popularitet hittills i år är Portugal.

- Folk har fått upp ögonen för Portugal sedan landet ändrade sin skattelagstiftning, säger Göran Andersson, vd i Sparsam skatt, ett företag som säljer konsulttjänster till pensionärer som vill flytta utomlands.

Portugal lockar sedan 2009 pensionärer med noll skatt på utländsk pension, och erbjuder även fördelaktiga skatteregler för entreprenörer. Till exempel kan någon som bor där och får aktieutdelning från vissa utländska holdingbolag slippa beskattning.

– Bakgrunden är att Portugal vill locka rika – inte bara pensionärer utan höginkomsttagare i största allmänhet, säger Pether Römbo, affärsområdeschef för skatt på konsultbyrån BDO.

Fast det viktigaste är för de flesta kanske inte skattesatsen, utan att pensionera sig någonstans där de trivs, känner till kulturen och talar språket.

Eva och Jan Zetterqvist blev för tio år sedan förälskade i den lilla franska byn Banyuls sur Mer vid Medelhavet, nära gränsen till nordöstra Spanien. De köpte ett litet hus i byn och har sedan dess tillbringat sina semesterveckor och ledighet där.

När pensionen närmade sig började de fundera på om de skulle flytta dit permanent, och läste under flera år franska på kvällstid för att klara sig bättre i vardagen.

I december i fjol gick flyttlasset, och de har inte ångrat sig. Nu kan de äta frukost på balkongen året runt och njuta av det lugna tempot. De betalar omkring hälften så mycket i skatt som de hade gjort i Sverige. Samtidigt är deras barn och barnbarn inte mer än sex timmars resa bort, och de känner sig trygga med den franska sjukvården.

– Om man börjar bli lite krasslig vill man ju att sjukvården ska fungera, säger Jan Zetterqvist.

Här finns flest utlandspensionärer

Här finns flest utlandspensionärer

 

I följande länder bodde flest utlandspensionärer 2010*:

Land    Antal /Ökning/minskning i antal jämfört med 2005, i procent

Finland   44.996/41

Tyskland 15.291/4

Norge 8.900/ 23

Danmark 7.641/ 43

USA 5.925/ 12

Spanien 5.814/ 12

Grekland 4.850/ 16

Frankrike 3.037/ 33

Italien 2.636/ 18

Österrike 2.452/ 34

Storbritannien 2.451/ 51

Kanada 2.304/ –7

Schweiz 2.142/ 65

Australien 1.377/ 44

Serbien 1.159/ –3

Nederländerna 1.062/ 16

Kroatien 801/ 27

Thailand 680/ 126

Portugal 631/ 18

Belgien 604/ 2

Övriga 8.444/ 42

Totalt 123 197 27

*Listan inkluderar både svenska medborgare och utländska medborgare som arbetat i Sverige och gjort inbetalningar i det svenska pensionssystemet och nu får utbetalningar därifrån.

 

Källa: Pensionsmyndigheten (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.