Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-raknar-med-fallande-bopriser/

Ekonomi

Fler räknar med fallande bopriser

Foto: Magnus Hallgren

Hushållens syn på bostadspriserna fortsätter att gå i moll. I spåren av coroanpandemin har SEB:s månatliga bostadsprisindikator fallit ytterligare sex punkter och ligger nu på minus 26 i maj, efter rekordfallet till minus 20 i april.

TT Text

Detta stärker bilden av att sjunkande bostadspriser är att vänta, enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

”Pandemins ekonomiska konsekvenser fortsätter att fördjupas. Varsel, minskad tillväxt och stigande arbetslöshet har negativa konsekvenser på hushållens syn på hela ekonomin och bostadsmarknaden är inget undantag”, kommenterar han i ett pressmeddelande.

På regional nivå är det små skillnader och indikatorn ligger mellan minus 20 och minus 28 i de sex regionerna. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån ökar från förra månadens 7 procent till 8 procent.

Boprisindikatorn, som bygger på cirka 1.000 webbintervjuer gjorda av Demoskop på uppdrag av SEB, visar att allt fler av de tillfrågade, 47 procent, nu tror på fallande priser. Andelen låg på 42 procent i april.

Samtidigt har andelen som tror på stigande priser sjunkit till 21 procent, mot 22 procent en månad tidigare.

Ämnen i artikeln

SEB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt