Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler studenter lever på föräldrarna

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar.

– Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigare har råd att hjälpa sina barn, säger Magnus Forss, chef för CSN:s utvärderings- och statistikenhet.

Andelen studenter som väljer att ta både bidrag och lån minskade från 82 procent av studenterna till 67,5 procent från år 2000 till 2010.

Utvecklingen kan inte förklaras med att fler studenter jobbar parallellt med studierna. Tvärtom har andelen som arbetar sjunkit bland de studenter som bara tar studiebidraget, enligt CSN.

– Det är fler som studerar i dag som inte tar lån, utan att de behöver jobba vid sidan av studierna. Det är också väldigt liten skillnad på hur mycket man jobbar och hur mycket man tjänar i gruppen som tar lån och som inte tar lån, säger Forss.

Finanskrisen har under de senaste åren gjort att många börjar plugga i en yngre ålder än tidigare.

– De som avstår från att låna bor i högre utsträckning kvar hemma, de är yngre och har en föräldramedverkan i ekonomin som är mycket större än för de andra grupperna, säger Magnus Forss.

Majoriteten av studenterna tar fortfarande studielån, och beroende på deras livssituation skiljer sig deras ekonomiska läge kraftigt åt.

– Generellt går studenter back med ungefär 300 kronor varje månad, men det varierar stort mellan yngre och äldre och olika grupper av studenter. De värst utsatta är studenter med barn, säger Sabine Pettersson, vice ordförande för SFS.

Studenter får alltså räkna med att ha det knapert. Att vissa studenter väljer att bo kvar hemma behöver dock inte bero på att det är billigare, utan kan också bero på bristen på studentbostäder. Sveriges förenade studentkårer, som varje år undersöker bostadssituationen för studenter, pekar på att det bara är fyra studieorter i Sverige som klarar av att garantera studentboende i dag.

– Det har blivit betydligt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Sabine Pettersson.

Vanligare att killar bor kvar hemma
 • En dryg tiondel av studenterna bor med sina föräldrar. En högre andel av de manliga än de kvinnliga studenterna bor kvar hos sina föräldrar, 15 respektive 10 procent.
 • Ungefär en tredjedel av studenterna bor ensamma och en knapp tredjedel bor med sin partner. En dryg tiondel av studenterna bor med sin familj, och en dryg tiondel bor med någon annan person.
 • Det skiljer stort på hur höga utgifter olika grupper av studenter har. Bland studerande med barn uppger över hälften att de inte har tillräckligt med pengar för att täcka sina månadskostnader.

Källa: CSN, Högskoleverket

Tips för en bättre studentekonomi
 • Håll koll på kostnaderna — gör en budget.
 • Pressa din hyra genom att dela boende.
 • Laga billig mat och satsa på matlåda.
 • Jämför abonnemang.
 • Se till att utnyttja studentrabatter.
 • Köp begagnad studentlitteratur, eller låna.
 • Planera ditt shoppande noga.
 • Ordna klädbytarträffar.
 • Fixa ett sparkonto där du sätter undan någon hundralapp i månaden för krissituationer.
 • Skaffa ett extrajobb om du tror att du hinner med det.
 • Kolla upp om du kan få bostadsbidrag.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.