Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-studieplatser-och-kommunjobb-ska-losa-ungas-jobbsituation/

Ekonomi

Fler studieplatser och kommunjobb ska lösa ungas jobbsituation

På fredagen hölls en pressträff om hur regeringen vill lösa situationen för unga utan sysselsättning.
På fredagen hölls en pressträff om hur regeringen vill lösa situationen för unga utan sysselsättning. Foto: Ali Lorestani/TT

Den dystra arbetsmarknaden för unga har fått många att söka sig till högskolan. Fler jobb inom kommunen, fler utbildningsplatser och lättade villkor för studielån ska nu göra det ännu lättare att studera. 

I mars nådde ungdomsarbetslösheten 21 procent, varav hälften är heltidsstuderande. Vilken arbetsmarknad som väntar unga när krisen är över beror på hur länge den håller i sig, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Vår bedömning är att ungdomsarbetslösheten kommer att öka. Det är därför vi behöver se till att använda olika typer av verktyg för att gemensamt ta ansvar för att unga inte faller mellan stolarna, säger Eva Nordmark. 

Förlorade jobb inom restaurang och detaljhandel och försämrade möjligheter att arbeta inom äldreomsorgen gör att många unga står utan anställning. Kommunerna får nu 180 miljoner för att skapa sommarjobb för unga, som framför allt riktar sig till personer i gymnasieålder. Som exempel nämns park- och fastighetsskötsel, klottersanering och jobb på idrottsanläggningar. För unga i tidiga 20-årsåldern finns lokala jobbspår, som exempelvis kan handla om utbildning och praktik som matchar behov som finns hos arbetsgivare på orten. 

Det blir också 2.600 fler permanenta utbildningsplatser och 6.000 fler studenter ska få plats på sommarkurserna. Universiteten ska också kunna förbättra möjligheten att studera på distans. Dessutom lättas reglerna kring fribeloppet, så att även personer som har haft lön kan få fullt CSN-stöd. 

Unga som varken arbetar eller studerar är en särskilt utsatt grupp, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Därför ska flera myndigheter samarbeta för att analysera och utveckla ett nationellt samordnat stöd till den gruppen av unga. 

– Tyvärr är det nog så att det kan bli en ganska tuff arbetsmarknad som väntar, särkilt för den grupp som varken arbetar eller studerar i dag. Unga är beroende av att få sitt första jobb snabbt och är mer sårbara på arbetsmarknaden, säger Amanda Lind. 

Finns det risk för att unga studerar i flera år, tar stora studielån och möts av en dålig arbetsmarknad även när de är färdiga? 

– Jag tror att det alltid är bra att studera men man ska välja en utbildning som passar en själv. Men att utbilda och använda en tid av kris och sviktande arbetsmarknad till att höja sin kompetens är aldrig fel, säger Amanda Lind. 

Intresset för att studera är rekordhögt, framför allt till vårdyrken och till jobb inom it-sektorn, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S). 

– Vi ser att söktrycket ökat och vi kan svara upp med att erbjuda fler utbildningsplatser, säger Matilda Ernkrans. 

Flest utbildningsplatser kommer finnas inom bristyrken. 

– Om unga kan utbilda sig igenom krisen kan individen och samhället stå starkare när den är över. Vi visste redan innan krisen att vi behövde fler sjuksköterskor, lärare och ingenjörer, säger Matilda Ernkrans. 

Det blir också 4.000 fler basårsplatser, för att unga som saknar behörighet ska kunna studera till bristyrken inom exempelvis vård och teknik.