Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler svenskar köper hus i Spanien

Under förra året ökade svenskars fastighetsköp i Spanien med 105 procent, visar statistik från landets bostadsmyndighet.

Sedan pristoppen första kvartalet 2008 har bostadspriserna i Spanien sjunkit med i snitt 15 procent. På vissa turistorter har priserna gått ned med 30—40 procent.

Under förra året registrerades 6 procent fler fastighetsförsäljningar i Spanien än året innan. Det var den första ökningen på tre år. Utländska medborgares fastighetsköp ökade med 21 procent i fjol.

Beatriz Corredor, spansk statssekreterare för bostadsfrågor, ville vid en pressträff i Stockholm på tisdagen inte försöka sia om prisutvecklingen på bostäder framöver, men framhöll att hon framför allt har ett viktigt mål:

– Vi måste göra allt vi kan för att förhindra en ny bostadsbubbla, säger Beatriz Corredor.

Nyproduktionen av bostäder och antalet osålda hus har minskat kraftigt sedan toppåret 2007, enligt Corredor. Hon pekade också på en rad reformer som den spanska regeringen genomfört, bland annat skattereduktion på renovering som liknar det svenska rotavdraget och som ska få spanjorerna att renovera mera.

Eva Lundqvist, fastighetsmäklare på Mäklarringen som har kontor i bland annat Spanien, är inte förvånad över statistiken. Hon har märkt att södra Europa har lockat fler svenska husköpare den senaste tiden.

– Att priserna har gått ner och att kronan har stärkts gentemot euron har gjort det mer attraktivt. Nu när eurokursen har varit så gynnsam får man väldigt mycket bostad för pengarna, samtidigt som flygtiden hem till Sverige är kort, säger hon.

Enligt henne har däremot Thailand tappat mark, bland annat på grund av att politiska oroligheter skapat osäkerhet om framtiden.

– Thailand var väldigt i ropet ett tag, men nu är det inte lika populärt längre, säger Eva Lundqvist.

Prisras i spanska kuststäder

• I Spanien har priserna på bostäder i snitt sjunkit med 15,4 procent sedan toppen första kvartalet 2008.

• Vissa kuststäder har haft de största prisfallen. Till exempel har priserna fallit med 40 procent i Marbella och med 31 procent i Torrevieja.

• 2010 året ökade fastighetsförsäljningarna med sex procent jämfört med året innan. Köp gjorda av utländska medborgare ökade med 21 procent, medan köp gjorda av svenskar ökade med 105 procent.

• Antalet tomma bostäder uppgick under 2010 till cirka 700.000, varav 60 procent fanns i kustområdena.

• Av Spaniens 25 miljoner hus är en tredjedel semesterhus.

Källa: Spanska infrastruktur-, transport- och bostadsministeriet (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.