Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler vill amortera för återbäringen

Allt fler svenskar vill använda skatteåterbäringen till att amortera på bolånet. ”Amortera så mycket du kan”, uppmanar sparekonomen Claes Hemberg. Men Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller inte med.

Nu i dagarna får många besked om skatteåterbäring eller restskatt. Men färre svenskar säger sig nu vilja använda en eventuell skatteåterbäring till konsumtion. I stället ökar både andelen som planerar att spara långsiktigt och de som tänker lägga pengarna på att amortera på bolånet. Det visar en färsk Sifoundersökning som TT har tagit del av. Det nya amorteringskravet på bolån som träder i kraft i juni är ett skäl, tror Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank.

– Låga räntor och ett hägrande amorteringskrav har fått en liten grupp bolånare att redan nu ta höjd för ökade boendekostnader, säger Claes Hemberg.

I år säger sig fem procent av de deltagande i undersökningen att de ska använda skatteåterbäringen till att amortera på bolånet. En fördubbling jämfört med de senaste tio åren, då motsvarande siffra var endast två till tre procent.

För tio år sedan uppgav sex av tio svenskar att de skulle konsumera för den skatteåterbäring de fick. Idag är motsvarande siffra tre av tio. I och med att återbäringen förr nådde kontona efter sommaren gick pengarna då mest till att betala redan gjorda semesterresor, enligt Claes Hemberg.

– Nu kommer pengarna i så god tid att man kan planera resor, sparande och konsumtion bättre, säger han.

Trots att intresset för vardagskonsumtion avtar, minskar inte intresset för att resa, visar undersökningen.

Ett överraskande resultat av undersökningen är att unga människor sparar mer, påpekar Claes Hemberg.

– De som har passerat 50 år kanske däremot tycker att de har råd att konsumera, säger han.

Hans råd till dig som jagas av dyra lån är att amortera av på dessa så mycket du kan.

– Var också beredd på att räntorna stiger om några år, säger han.

Men Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, håller inte med.

– Vi har haft en god amorteringstakt under ett par års tid. Hushållen har haft ett högt sparande sedan finanskrisen och vill ha en bra buffert. Ur makroekonomiskt perspektiv har vi en sund utveckling och hushållen har amorterat tillräckligt, säger Annika Winsth.

Fler sparar

I en färsk Sifoundersökning intervjuades 1 058 personer mellan den 15–17 mars om hur de tänkte använda skatteåterbäringen.

Andelen som tänker amortera på bolånet har ökat till fem procent. En fördubbling jämfört med 2014, då denna andel låg på två till tre procent.

Av de svarande i undersökningen uppger 30 procent att de ska spara långsiktigt eller betala av på lån.

Hit går skatteåterbäringen 2016:

Vardagskonsumtion 14 procent (32 procent 2006)

Resor 16 procent (20 procent 2006)

Spara långsiktigt 14 procent (7 procent 2006)

Betala av bolån 5 procent (2 procent 2006 och 2014)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.