Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 15:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-vill-spela-hos-oreglerade-spelbolag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler vill spela hos oreglerade spelbolag

Foto: TT

Hälften av allt spel på nätet sker på utländska sajter som inte är godkända av staten. De oreglerade spelbolagens närvaro växer i takt med att konsumenter överöses av reklam som ska få oss att spela ännu mer.

– Vi växer i Sverige hela tiden, bekräftar Peter Alling, styrelseledamot i Branschföreningen för onlinespel och ansvarig för frågor om nordisk spelreglering på Unibet.

Unibet, med säte på Malta, är ett av flera bolag som vänder sig till svenska spelare— trots att det saknar tillstånd att erbjuda spel och annonsera i Sverige.

Det finns dock inget förbud mot att delta i utländska spel.

– Det som kunderna efterfrågar erbjuds inte på den reglerade svenska marknaden. Vinstnivåerna spelar också en roll, säger Alling.

Den reglerade spelmarknaden ökar bara marginellt. Aktörer som Svenska Spel och ATG står och trampar med ett traditionellt utbud av krogautomater och spel på hästar. Utländska spelbolag har däremot fått upp hastigheten, och tros nu ha 15 procent av den svenska marknaden. Tittar man enbart på spel online — som nätpoker och kasino — så ökar det till 50 procent enligt Lotterinspektionen. Men ingen vet exakt hur stor siffran är.

– Eftersom vi inte utövar tillsyn kan vi inte ha exakta uppgifter om utvecklingen, förklarar Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt.

De utländska bolagen tar även allt mer plats i marknadsföringen. Av all reklam som sköljer över svenska konsumenter kommer nu drygt 60 procent från oreglerat håll. Det trots att ett främjandeförbud ska hindra sådan marknadsföring och i stället skydda svenskt spelmonopol.

Lotteriinspektionen efterlyser en ny modernare lag. Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartementet, meddelar att frågan utreds. Knäckfrågan är huruvida Sverige bör införa ett licenssystem som öppnar upp för utländska aktörer eller att fortsätta stänga dem ute.

– Oavsett vägval så vill vi stoppa läckaget till Malta och se till att alla aktörer betalar skatt i Sverige, säger Erik Thedéen och fortsätter:

– Vi vill inte få ett system som dramatiskt ökar och lockar in fler i spel.
Peter Alling håller inte med om att förekomsten av utländska aktörer ökar risken för spelmissbruk.

– Det är inte så att de utan tillstånd i Sverige bedriver någon slags High Chaparral-verksamhet. Vi har tillstånd och står under tillsyn i andra länder, och jobbar aktivt med att beivra spelmissbruk.

Om ett licenssystem införs i Sverige, är Unibet berett på svensk skatt?

– Så klart beror det på skattesatsens storlek och regleringen i övrigt, men att betala skatt ser vi inga problem med.

Fakta:Den svenska spelmarknaden

Marknaden består av reglerade och oreglerade bolag.
Helstatliga Svenska Spel, ATG samt ideella organisationer med allmännyttig verksamhet, till exempel Postkodlotteriet och Bingolotto, är exempel på aktörer som har tillstånd att bedriva spel.
Oreglerade bolag, som Unibet, Betsson och engelska Ladbrokes, saknar tillstånd att bedriva spel i Sverige.
Det finns dock inget förbud mot att delta i utländska spel.
Den reglerade marknaden omsatte förra året 17,3 miljarder netto — efter utbetalda vinster. De oreglerade uppskattas omsätta cirka 3,2 miljarder.
Många länder i Europa öppnar sina marknader för nya aktörer. Norge och Finland har däremot stärkt sina monopol.
Källa: Lotteriinspektionen, Svenska Spel

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.