Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Flera ägare tvekar om stöd till Sundström

Foto: MAJA ERIKSSON

Spänningen stiger inför Swedbanks bolagsstämma. Flera storägare vill inte uttala sitt förtroende i förhand för styrelseordförande Anders Sundström. ”Just nu har vi inte tagit ställning för eller emot”, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB-fonder till DN.

De många turerna i storbanken Swedbank har gjort att det finns kritik mot styrelseordförande Anders Sundström sätt att leda arbetet.

Det har handlat om att flera höga chefer gjort affärer i egna bolag och tvingats lämna banken. I måndags avgick finanschefen Göran Bronner. I februari fick vd Michael Wolf sparken under uppmärksammade former. I slutet av förra året fick bankens storbolagschef sparken.

Turerna har fått fler följder. Finansinspektionen utreder de privata fastighetsaffärerna som gjorts. Åklagare utreder om Michael Wolf gjort sig skyldig till insiderbrott.

Valberedningen har trots detta valt att föreslå Anders Sundström som ordförande inför stämman den 5 april. Men stödet från flera större ägare för Anders Sundström är långt från givet. I Svenska Dagbladet säger både AMF och Första AP-fondens företrädare att de inte kan uttala sig om de har förtroende för Anders Sundström.

Nu ansluter sig SEB-fonder, med nästan 2 procent av ägandet i Swedbank, till den gruppen.

– Vi följer frågan och kommer att ha ett svar på stämman. Men just nu har vi inte tagit ställning för eller emot, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB-fonder till DN.

Enligt honom väntar man på mer information från banken men vet inte när det kommer.

– Det är sakfrågor som vi hoppas få svar på gällande de händelser som varit i Swedbank och där är bolagets information av stor vikt. Vi vill ta ställning så tidigt som möjligt men nu kan vi inte göra det, förklarar Hans Ek.

Flera storägare har också varit kritisk till att de inte kontaktats av valberedningen. Men SEB-fonder har inga synpunkter på det.

– Vi har inte blivit kontaktade men har inte heller tagit någon egen kontakt, säger Hans Ek.

Tillsammans har AMF, Första AP-fonden och SEB-fonder nästan 7 procent av ägandet i banken. Valberedningen har representanter från storägarna Sparbanksgruppen och Folksam som bägge har drygt 18,5 procent av ägandet.

I valberedningen sitter också en representant från pensionsbolaget Alecta med 4,5 procent av aktierna. Bolagets representant i valberedningen Ramsay Brufer säger i ett skriftligt uttalande att:

”Alecta står fortsatt bakom valberedningens lagda förslag.”

DN har sökt valberedningens ordförande Lennart Anderberg.

Swedbanks aktie hade vid lunchtid backat med 2,5 procent på Stockholmsbörsen.

Mer Sundström och Swedbank

Birgitta Forsberg: Ägarna borde markera mot Sundström
Faktum är att Anders Sundström flera gånger har betett sig självsvåldigt. Redan när han var ungt kommunalråd (S) i Piteå blev det skandal runt det delvis kommunägda riskkapitalbolaget Tetron.

Flera ägare tvekar om stöd till Sundström
Spänningen stiger inför Swedbanks bolagsstämma. Flera storägare vill inte uttala sitt förtroende i förhand för styrelseordförande Anders Sundström. ”Just nu har vi inte tagit ställning för eller emot”, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB-fonder till DN.

Swedbanks Göran Bronner lämnar sin post
Efter kritik mot att Swedbanks finansdirektör Göran Bronner gjort privata fastighetsaffärer med bankens kunder, avgår han. Men han hävdar att det inte beror på affärerna.

Birgitta Forsberg: Toppar bör se upp för det sluttande planet
Krönika. Näringslivet bör ta etik på största allvar. Om många upplever att topparna inte behöver följa samma regler som vi andra skapar det ett tudelat samhälle.

Birgitta Forsberg: Både Sundström och Bronner borde lämna Swedbank
Krönika. Anders Sundström och Göran Bronner har båda agerat anmärkningsvärt. Den ene verkar banken se som omistlig. Men frågan är om inte det är dags att se över bådas positioner.

Swedbanks ordförande: Jag har inte mörkat
Swedbanks ordförande Anders Sundström försvarar sig mot kritiken att han undanhållit information från styrelsen. ”Jag fattar inte att detta blir vinklat som att jag mörkat”, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.