Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Flera åtalas för fusk med nystartsjobb

Morgan Johansson
Morgan Johansson Foto: Anders Hansson

Ett trettiotal personer åtalas i dag i en stor bedrägerihärva. Målet gäller ett stort hemtjänstföretag i Stockholmstrakten som lurat till sig nystartsjobb av Arbetsförmedlingen och vilselett kommunen att betala för hemtjänst som inte utförts.

Dagens omfattande åtal gäller grova bedrägerier mot både Arbetsförmedlingen och en kommun. De drygt 30 som åtalas är bolagets ledning, samt flera assistenter och brukare.

Åtalet är nästan lika stort som i den tidigare uppmärksammade "assistanshärvan", som gällde bedrägerier inom personlig assistans i Södertälje, med 35 åtalade i september 2013.

Förundersökningen skulle ha varit klar i december, men har dragit ut på tiden. Företagets ägare och vd har suttit häktad i över ett år efter polisrazzian i november 2013.

Misstankarna gäller bland annat att företaget lurat kommunens biståndsbedömare att bevilja hemtjänst till brukare som inte haft behov av det, och att bolaget sedan fått pengar för insatser som inte över huvud taget har utförts.

– Vi har jämfört företagets tidsredovisningssystem med uppgifter från vår telefon- och kameraövervakning och kan i flera fall visa att de anställda befunnit sig någon annanstans än vad som redovisats till kommunen, säger Johan Thornberg, chef för Polisens Aktionsgrupp Stockholm, till DN.

Aktionsgrupp Stockholm har också kartlagt hemtjänstbehovet hos brukarna, som i flera fall visat sig vara betydligt friskare och mindre vårdkrävande än vad som uppgivits. Personer som sagts ha svårt att ta sig fram själva har i flera fall kört bil och till exempel uppsökt läkare på egen hand, i något fall även rest utomlands utan sällskap.

Andra har tagit emot ett månatligt bidrag från hemtjänstföretaget för att posera som brukare, men i själva verket klarat sig själva.

Löner har i flera fall betalts med hjälp av Arbetsförmedlingens nystartsbidrag, vilket innebär att företaget fått cirka 63 procent av lönen betald med skattepengar. Och då har det handlat om månadslöner på i sammanhanget mycket höga belopp.

– Vi har kunnat se löner för outbildad personal på 40 000 kronor i månaden, säger Johan Thornberg.

Det är dubbelt så mycket som lägstalönen i Kommunals kollektivavtal för utbildade vårdbiträden.

Flera inom företagets administration har också varit anställda med nystartsbidrag, med mycket höga löner. Regeringen inför från 1 april i år ett lönetak på 22 000 kronor för nystartsjobbare, men hittills har månadslöner på upp till 50 000 kronor subventionerats till 63 procent.

I flera fall har dessutom redan anställda i strid mot reglerna beviljats nystartsjobb av Arbetsförmedlingen, trots att kravet är att personen ska ha varit arbetslös i minst ett år.

– Företaget har omdaterat anställningsavtalen för att Arbetsförmedlingen skulle bevilja nystartsjobb, säger Johan Thornberg.

Tove Nandorf

tove.nandorf@dn.se

 


Senaste nytt. Regeringen vill stoppa fusket


Morgan Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery

Justitieminister Morgan Johansson förbereder ett samlat slag mot den organiserade brottslighetens miljonförskingring av skattemedel. En utredare får i uppdrag att stoppa fifflet via Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket.

De senaste åren har Sverige hemsökts av ett växande - rentav systemhotande - fiffel och fusk, enligt justitieminister Morgan Johansson.

– Vi ser en storskalig, ofta organiserad brottslighet, där kriminella med företag utnyttjar bristande kontroll i de offentliga systemen för att berika sig på skattebetalarnas bekostnad. Därför tillsätter vi så snart vi kan en särskild utredare som ska gå igenom de utsatta systemen och återkomma med konkreta förslag, bland annat måste informationsutbytet mellan myndigheterna öka, säger han till Dagens Nyheter.

Alliansregeringen hade en naiv tilltro till företagen och marknaden, och gjorde Sverige till ett paradis för brottsliga företagare, anser Morgan Johansson.

Läs hela intervjun här.


Fördjupning:

 

Så lurar företagare Arbetsförmedlingen på bidrag. Arbetsförmedlingens miljardstöd till arbetsgivare utnyttjas av organiserade brottsligheten. Till granskningen

Tidigare arbetsförmedlare: Oseriösa firmor gör stora vinster. Förmedlaren kan visa upp ett bra resultat i form av många placeringar. Till artikeln

Assistans under lupp efter bidragsfusk. Regeringen beslutar om hur tillståndsplikten ska utformas för bolagen som bedriver 
assistansverksamhet. Till artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.