Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/flera-kallor-bekraftar-amazon-kommer-till-sverige-i-host/

Ekonomi

Flera källor bekräftar: Amazon kommer till Sverige i höst

Amazons Sverigeetablering är nära, enligt flera källor.
Amazons Sverigeetablering är nära, enligt flera källor. Foto: Martin Schutt/ZB

I flera år har det talats om att den amerikanska e-handelsjätten Amazon är på väg till Sverige. Nu bekräftar flera insatta personer att lanseringen är på gång. 

– Etableringen sker i höst, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research.

Inom några månader ritas kartan om för den svenska handeln. Den amerikanska e-handelsplattformen Amazon har under flera års tid gett tecken på att en storskalig Sverigesatsning är på gång. Nu bekräftar flera källor att lanseringen är nära. 

– Etableringen sker i höst, vi har fått de uppgifterna bekräftade, säger Emma Hernell, vice vd på analysföretaget HUI Research, som bevakar den svenska handeln. 

Redan för drygt två år sedan höll HUI Research ett seminarium om hur svenska företag skulle påverkas av att Amazon etablerar sig i Sverige. 

– Det har varit på gång tidigare men blivit fördröjt av olika anledningar. En lansering i höst kan vara läglig eftersom coronakrisen fått fler att handla på nätet, även om jag inte tror att det är anledningen till att det kommer nu, säger Emma Hernell. 

Vad innebär Amazons etablering för svenska företag? 

– Det blir ytterligare skärpning av konkurrensen och priserna pressas nedåt. Där Amazon etablerar sig accelererar e-handeln när vanor förändras. Men alla branscher påverkas inte på samma sätt, säger Emma Hernell. 

Böcker, hemelektronik och prylar är produkter som kan vara särskilt påverkade eftersom det inom dessa sektorer är enkelt att jämföra pris, enligt Emma Hernell. Mindre effekt får etableringen på exempelvis modehandeln, säger hon. 

– Amazon är sämre på konsumtion som kräver mer finess. Plattformen är inte särskilt snygg utan snarare informativ, säger Emma Hernell. 

Exakt när utrullningen inträffar är inte officiellt. Emma Hernell tror att det sker i samband med Black Friday, så som det skett under tidigare lanseringar. 

Emma Hernell
Emma Hernell Foto: HUI Research

Detaljhandelskonsulten Markus Varsikko arbetar med att hjälpa nordiska företag att sälja via Amazon. Även han bekräftar uppgifterna om att en lansering i Sverige sker till hösten men säger att han tror att september eller oktober blir månaden som lanseringen sker. 

– Det är bara Amazon som vet med säkerhet men det är miljontals detaljer som ska fungera vid en lansering, inte ens Amazon skulle ta risken att lansera under Black Friday när trycket är så stort, säger han. 

Satsningen i Sverige innebär bland annat att plattformen översätts till svenska, speciella erbjudanden via lojalitetsprogrammet Prime och på sikt snabbare leveranser, enligt HUI Research. 

Både Emma Hernell och Markus Varsikko säger att leveranserna till en början ska skickas från centrallagret i Tyskland med leveranstid på 2-3 dagar. 

Det råder stort hemlighetsmakeri från Amazons sida kring satsningen. Företaget varken bekräftar eller förnekar Sverigelanseringen. 

”Tyvärr kan vi inte kommentera rykten och spekulationer”, skriver Bruce McLachlan vid Amazons presstjänst. 

Läs mer: Så kan Amazon påverka svensk handel 

Läs mer: Linus Larsson: Coronakrisen gav digitaliseringen superfart 

Ämnen i artikeln

E-handel
Detaljhandel
Amazon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt