Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Flera personer lurade av Postkodlotteriet

Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke
Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke Foto: Lars Lindqvist

Minst tre personer har lurats av Postkodlotteriets skraplotter på nätet. Personerna har skrapat fram vinster på upp till 12 miljoner men inte fått pengarna. Händelsen har sedan tystats ner, skriver Aftonbladet.

Postkodlotteriet förklarar de uteblivna utbetalningarna med att det beror på ett fel i programvaran som har gjort att nitlotter har signalerat vinster.

I en anmälan till Lotteriinspektionen skriver en kvinna att hon vid ett tillfälle vann 12 miljoner och vid ett annat 800.000 kronor när hon skrapade fram lotterna på nätet. Men Postkodlotteriet vägrade betala ut vinsterna, enligt Aftonbladet.

Tidningen skriver också att Postkodlotteriet och Lotteriinspektionen som ska granska spelet har försökt tysta ner hela affären.

Kvinnan som gjort anmälan till Lotteriinspektionen har inte fått vinsterna, men hon har fått en ekonomisk kompensation av Postkodlotteriet och har i samband med det lovat att inte prata om saken.

Efter hennes anmälan har Lotteriinspektionen undersökt saken och enligt Aftonbladet skriver myndighetens chefsjurist Johan Röhr följande i ett brev till kvinnan:

"Detta fel har medfört, under vissa givna förutsättningar, att kunder i lotteriet erhållit ett oriktigt besked om tre lika belopp på nitlott samtidigt som den korrekta texten Tyvärr ingen vinst den här gången. Vill du försöka igen? visats. Det aktuella felet ska nu vara åtgärdat. Handläggningen i tillsynsärendet är ännu inte avslutad."

Kvinnan fick också rådet att vända sig till kommunens konsumentvägledare eller en jurist om hon ansåg att hon hade rätt till vinsterna och ville gå vidare med ärendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.