Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/flera-stora-sajter-onabara/

EKONOMI

Flera stora sajter var onåbara under tisdagen

Flera stora webbsajter, som New York Times, Reddit, TV4 och Svenska Dagbladet, gick inte att nå under tisdagen. Anledningen tros vara problem hos en internetleverantör. Totalt låg sajterna nere i nästan en timme.

Felet tycks ha legat hos internetföretaget Fastly, som tillhandahåller internettjänster till en stor mängd sajter. Det skriver bland annat Big Cartel, som tillhandahåller internetbutiker, på Twitter. På sin webbsida skrev Fastly att de upptäckte problemet 11:58 svensk tid. Klockan 12:44 svensk tid meddelade Fastly att de identifierat problemet och ungefär 12:57 meddelade Fastly att problemet var åtgärdat. Man meddelade dock att sajterna som påverkats eventuellt kommer att laddas långsammare under en kort tid.

Några av sajterna som påverkades är Reddit, New York Times, Twitch, Pinterest, The Guardian, AFR, BBC, Pinterest och Financial Times. Även myndigheter, som Storbritanniens regerings webbsida, påverkades. I Sverige var bland annat Svenska Dagbladets och TV4:s sajter onåbara.

Fastly är ett så kallat content delivery network (CDN) som tillhandahåller nätverk av datorer som bland annat kan lagra sajters video, bilder och texter för att de ska laddas snabbare för sajtens besökare. En allt större del av internets innehåll tillhandahålls i dag via olika sådana nätverk.

Vissa av de drabbade sajterna tycktes ha lyckats få igång sina webbplatser genom att använda system som inte är beroende av Fastly. Det gäller exempelvis BBC, skriver The Guardians teknikreporter Alex Hern på Twitter. Vid 12:30-tiden gick bbc.com att nå från en svensk anslutning, men inte via den brittiska domänen bbc.co.uk.

Även Amazon.com drabbades av en driftstörning vid samma tid, men om det är relaterat till Fastly är oklart. Amazon har inte gått att nå för en kommentar, rapporterar Reuters.

I juli 2019 drabbades internet av ett liknande problem när servrarna hos företaget Cloudflare inte fungerade som de skulle.

Ämnen i artikeln

Internet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt