Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Flera storföretag utsatta för hackerattacker

En ny, omfattande it-attack drabbar just nu banker, flygplatser, storföretag och tunnelbanesystem. Ukraina tycks vara värst drabbat. Systemet som övervakar strålningen från det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl har drabbats.

En lång rad företag i bland annat Ryssland, Spanien, Frankrike, Danmark och Ukraina uppger att de haft problem efter att ha blivit infekterade med någon form av skadligt program.

Läkemedelsjätten Merck i USA har drabbats liksom en av världens största annonsbyråer, brittiska WPP med 100.000 anställda och det nederländska transportföretaget APM.

Värst drabbat verkar Ukraina ha blivit, skriver Kyiv Post som skriver att datorer fått sina filer krypterade och därefter ett krav på en lösesumma i bitcoins för att användarna ska få tillgång till sina filer igen.

Den danska rederijätten Maersk är ett annat av dem och dotterbolaget APM Terminals i Göteborg ska vara drabbade, rapporterar Aftonbladet. Även två ryska jätteföretag, den ukrainska centralbanken och ett av landets statliga elbolag finns bland de som har påverkats.

”Vi kan bekräfta att Maersks it-system ligger nere på flera platser och affärsenheter på grund av en cyberattack”, skriver Maersk i ett uttalande. ”Säkerheten för våra anställda, vår verksamhet och våra kunders affärer är vår högsta prioritet.”

Detsamma gäller Boryspils internationella flygplats sydost om Kiev. Även den ukrainska huvudstadens tunnelbana bekräftar infektionen och uppger att man för närvarande inte kan ta emot kortbetalningar.

Ukrenego, som ansvarar för eldistribution i Ukraina, säger i ett uttalande till Reuters att elförsörjningen inte har påverkats av attacken. Även statliga Oschadbank och privatägda Ukrgazbank har drabbats liksom en rad andra företag. Systemet som övervakar strålningen från det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl har drabbats och har fått skötas för hand, skriver CNN.

Också ryska banker har drabbats, skriver Sputnik News, en rysk statlig propagandasajt.

Händelsen för tankarna till Wannacry, den omfattande attacken då ett så kallat utpressningsvirus infekterade hundratusentals datorer på kort tid. Bland annat drabbades då den brittiska vården hårt, när många av dess datorer blev infekterade.

Utpressningsvirus krypterar offrets filer och kräver pengar, vanligtvis i den digitala valutan bitcoin, för att göra dem läsbara igen.

Tidiga rapporter gör gällande att även denna attack är en form av utpressningsvirus. Enligt Costin Raiu på säkerhetsföretaget Kaspersky, rör det sig om en variant av Petya, ett utpressningsvirus som har varit känt en tid.

Utpressningsvirus, eller ransomware på engelska, sprids oftast av kriminella i rent kommersiellt syfte. Efter Wannacry-attacken pekade dock både brittiska och amerikanska säkerhetsmyndigheter ut Nordkorea för att ligga bakom.

Rättelse 2017-06-28 16:00
Tidigare uppgavs en felaktig lösensumma som krävdes av angreppets offer.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.