Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Flera yrken på väg att försvinna

Resebyråtjänsteman är ett yrke på väg bort. Färre lagerutrymmen minskar behovet av lagerarbetare och den tradtionella sekreteraren började förvinna i takt med datorns intrång.
Resebyråtjänsteman är ett yrke på väg bort. Färre lagerutrymmen minskar behovet av lagerarbetare och den tradtionella sekreteraren började förvinna i takt med datorns intrång. Kollage: Alamy
Teknisk förnyelse och samhällsomvandling förändrar arbetslivet. Många jobb ändras och andra försvinner helt. Resebyråtjänsteman, vårdbiträde och sekreterare är några yrken som är på väg bort.

Sekreteraren, som traditionellt var en kvinna med diktafon och flinka skrivmaskinsfingrar, är redan ett minne blott. Efter datorernas intåg krävdes en betydligt bredare kompetens.

– Inom administration är det många som förlorat jobbet. Arbetsuppgifterna behövs fortfarande, men de ser helt annorlunda ut. För att konkurrera om tjänsterna måste man ha helt andra kvalifikationer, säger Tommy Olsson, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Även inom industrin finns det allt färre enkla yrken. Den tekniska utvecklingen har bland annat lett till mera avancerade maskiner.

– Nu krävs det datakunskap för att kunna sköta många maskiner. Man ska både kunna programmera och klara av felsökning. Det ställs dessutom större krav på kvalitet, precision och effektivitet, säger Tommy Olsson.

I takt med att företagen gjorde sig av med sina lager och började med så kallad just in time-produktion försvann även många lagerarbetare.

Dataoperatörer av det slag som satt i stora datahallar och laddade datamaskiner med hålkort och magnetband är definitivt borta.

– Inom databranschen krävs folk med mycket kompetens. Även där är det svårt att komma in utan utbildning. Just nu finns det ett jättebehov av personer som kan skapa appar till smarta mobiltelefoner.

Vårdyrket kräver numera utbildning på alla nivåer. Tidigare gick det att få jobb som vårdbiträde utan särskild kompetens.

– Inom lasarettsvården funderar de inte ens på att anställa vårdbiträden. Där vill man ha personal med minst undersköterskeutbildning. Även den kommunala hemtjänsten anställer undersköterskor i allt högre grad, säger Tommy Olsson.

Inom handeln väntas kassabiträden försvinna. Redan i dag innebär butiksjobbet att man både packar upp, prismärker, sköter grillen och städar. När vi själva skannar varorna minskar behovet av kassabiträden.

Resebyråer, skivbutiker och bokhandlare är alltmer sällsynta i stadsvimlet. Resor, musik och böcker är sådant allt fler köper på nätet.

– När vi handlar alltmer på nätet påverkas den fysiska handeln, även om jag har svårt att tro att butiker försvinner helt. Jag tror att fackhandeln kommer att ha en mera specialiserad personal som ägnar sig mer åt rådgivning, säger Tommy Olsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.