Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 07:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/flygbolag-ber-anstallda-arbeta-gratis-under-jul-en-grinch-atgard-av-varsta-sort/

Ekonomi

Flygbolag ber anställda arbeta gratis under jul: ”En Grinch-åtgärd av värsta sort”

Ett Qantas-plan på en av taxibanorna på Sydneys flygplats. Arkivbild.
Ett Qantas-plan på en av taxibanorna på Sydneys flygplats. Arkivbild. Foto: Rick Rycroft/AP

Australiens största flygbolag Qantas har bett sina anställda att ”volontärarbeta” under julen. Något som får skarp kritik från fackorganisationen ASU.

– Det är en Grinch-åtgärd av värsta sort, säger Natalie Land på ASU.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Flygbolaget Qantas har skickat ut ett mejl till sina anställda med frågan om de är intresserade av att volontärarbete under julhelgen. 

I mejlet står det att Qantas testar ett nytt volontärprogram för de anställda som är intresserade av att hjälpa till under december och januari, vilket Buzz Feed var först att rapportera. Volontärprogrammet ska sättas i verket på Sydney flygplats internationella terminal.

Qantas har slagit ifrån sig kritiken om att det nya volontärprogrammet är ett sätt att spara in på utgifterna. De menar att det i stället handlar om att ”sprida lite julstämning under en väldigt hektisk period”. Volontärerna ska bland annat hjälpa till vid självbetjäningsdiskarna för incheckning och bagageinlämning.

”Vi bemannar alltid med extra betald personal under piken av semesterperioden. Och vi har också tillfrågat kontorspersonal om de vill ge ett handtag”, skriver Qantas i ett uttalande enligt The Guardian.

Förslaget har inte tagits emot speciellt väl av fackorganisationen Australian Service Union, ASU. Natalie Land på ASU:s New South Wales-kontor beskriver volontärprogrammet som en riktigt ”Grinch-åtgärd”, en anspelning till den julhatande fiktiva karaktären Grinchen.

– Låt oss vara tydliga, det är inte volontärarbete. Det är lönestöld, säger Natalie Land.

– De har fräckheten att fråga sina lägst avlönade anställda om de vill arbeta gratis över julen, säger hon.

Qantas har svarat att cheferna på företaget brukar volontärarbeta för arbetsgivaren under julen. Då brukar de dela ut vatten och julchoklad samt hjälpa resenärer att hitta på terminalerna.

– Det är olyckligt att ASU försöker vinkla det här till något negativt, säger en talesperson för Qantas till The Guardian.

Läs mer: Qantas först med direktflyg mellan Australien och Storbritannien