Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Flygbolag stäms för diskriminering

Säkerhetskontroll på flygplats. Arkivbild.
Säkerhetskontroll på flygplats. Arkivbild. Other: Fredrik Sandberg/TT

En man som skulle flyga med Malmö Aviation (nuvarande BRA) anses ha blivit utsatt för diskriminering kopplat till etnisk tillhörighet.

Mannen skulle flyga från Landvetter till Stockholm och hade redan stigit på planet när två väktare uppmanade honom att följa med dem för att genomgå en ny säkerhetskontroll. DO anser att mannen har blivit utsatt för diskriminering på grund av sitt utseende och har stämt flygbolaget BRA, enligt ett pressmeddelande.

Händelsen inträffade i juli 2015. Flygbolaget har förklarat incidenten med att kabinpersonalen uppfattade att mannen hade koppling till en annan passagerare på planet. Båda passagerarna hade vid tillfället svart hår och helskägg.

– DO anser att mannen blev sammankopplad med den andre mannen på grund av sitt utseende och att han därmed blev utsatt för diskriminerande etnisk profilering, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO i pressmeddelandet.

Det är ännu oklart om mannen kommer att kunna få någon ersättning för händelsen. Enligt det internationella avtalet Montrealkonventionen, som reglerar flygbolagens skadestånd, får en talan om skadestånd gentemot flygbolag endast föras i fall som rör dödsfall, skador på bagage och gods samt vid förseningar. DO bedömer att fallet ska tas upp i EU-domstolen.

– DO anser att det finns skäl att ifrågasätta om den begränsning som konventionen innebär håller. I grunden handlar det om i vilken utsträckning man kan begränsa skyddet för mänskliga rättigheter i samband med flygtransporter, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.