Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Flygbolaget Nextjet i konkurs – Trafikverket i krismöte

Next Jet ansöker om konkurs. Arkivbild.
Next Jet ansöker om konkurs. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket sitter i krismöte efter flygbolaget Nextjets konkurs.

– Det är ju ett nödläge för de som på ett eller annat sätt är strandsatta, säger verkets presschef Bengt Olsson.

Trots att Nextjet har haft problem en längre tid, fick Trafikverket beskedet klockan 13 på onsdagen, samtidigt som företaget begärde sig självt i konkurs.

Nextjet är Sveriges största regionala flygbolag. Det har varit beroende av de upphandlingar som de gjort med Trafikverket för flygningar till platser som det annars inte är kommersiellt förvarbart att flyga på.

Men samtidigt är det orter som är mer eller mindre beroende av flygtrafik vilket ställer Trafikverket inför en stor utmaning. 

– Vi försöker utröna vad vi kan göra båda på kort och lång sikt. Normalt när vi gör de här upphandlingarna är det ett arbete som håller på i månader och vi måste gå ut i hela Europa, säger Bengt Olsson.

Men nu krävs en snabbare lösning och därför har Trafikverket kallat sina jurister och upphandlingsansvariga till krismöte för att se vad verket kan göra.

Det finns väl nödregler att ta till?

– Ja, men frågan är hur långt de sträcker sig. Just nu sitter våra jurister och de som är upphandlingsansvariga för att avgöra det, säger Olsson.

De linjer där läget är som mest akut är Hemavan, Vilhelmina, Lycksele och Arvidsjaur till Arlanda.

– Det blir ett nödläge för de som på ett eller annat sätt är strandsatta. Vi får se vad vi får lov att göra som myndighet. Det är det vi håller på att utreda, säger Olsson.

Reaktionerna på konkursen har inte låtit vänta på sig.

– Det här är förödande för oss, säger kommunalrådet Lotta Åman (S) i Arvidsjaur, till nyhetsbyrån TT och menar att kommunen är helt beroende av flyget.

Även i Gällivare var tongångarna dystra.

– Vi förlorar vår länk till Stockholm och vidare ut i världen, säger kommunstyrelseordförande Lars Alriksson (M) till TT.

Nextjet har haft ekonomiska bekymmer en längre tid. Så sent som i höstas drogs bolagets operativa licens in med hänvisning till den dåliga ekonomin. Först efter att ägarna ställt upp med en nyemission, fick bolaget tillbaka sin licens.

Men på onsdagen gick det inte längre. Från och med klockan 13 ställdes alla flygningar in som en följd av konkursansökan.

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners, säger vd Magnus Ivarsson i en skriftlig kommentar. 

– Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid, fortsätter han. 

Som en följd av konkursansökan går det inte längre att boka biljetter och det är heller ingen idé för passagerare att ge sig ut till flygplatserna.

Nextjets kundtjänst är stängd och bolaget rekommenderar passagerare med en bokad resa att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare.

Flygbolaget  bildades 2002 och har utvecklats till Sveriges största regionala flygbolag. Det har flugit på 18 orter, i huvudsak i Sverige, men även till de nordiska grannländerna.

DN har sökt pressansvarig på flygbolaget som enbart hänvisar till pressmeddelandet.

Läs även: Tufft år väntar flera flygbolag 

Vad gäller för mig som kund?

Har du bokat en reguljär flygning och betalat med kreditkort kan du ha rätt att få pengarna tillbaka, enligt konsumentkreditlagen. Vänd dig till kreditkortsbolaget med krav.

Har du betalat med ett annat kort, som inte är ett kreditkort, kan kortföretaget ha egna regler om vad som gäller vid konkurs. Vänd dig till kortföretaget.

Om flygningen är en del av en paketresa ska du vända dig till researrangören.

Läs mer om vad som gäller på Hallå Konsument, konsumentverket.se. 

 

Källa: Konsumentverket

 

Hit flyger Nextjet

Stockholm-Arlanda

Arvidsjaur (nedlagd) 

Gällivare 

Hemavan-Tärnaby 

Jönköping

Karlstad

Göteborg Landvetter Flygs av Voyageur Ariways

Sundsvall Timrå Flygs av Voyageur Airways.

Karleby-Jakobstad

Björneborg

Kramfors/Sollefteå 

Lycksele 

Mariehamn Sekundär bas

Vilhelmina S

Åbo

Uleåborg 

Luleå 

Tromsø 

Örnsköldsvik 

Riga Codeshare med Airbaltic

Källa: Wikipedia

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.