Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/flygskatt-pa-gang-i-frankrike/

Ekonomi

Flygskatt på gång i Frankrike

Frankrike planerar att införa skatt på alla flygresor som avgår från landet. Foto: Magnus Hallgren

Frankrike planerar att införa skatt på alla flygresor som avgår från landet. Enligt Frankrikes transportminister Élisabeth Borne väntas åtgärden resultera i skatteintäkter på omkring 180 miljoner euro (1,9 miljarder kronor).

TT Text

– Vi har beslutat att införa en miljöskatt på alla flygresor från Frankrike, säger Borne och tillägger att intäkterna kommer att användas för att finansiera daglig transport i landet.

Skatten introduceras successivt och kommer att ligga på 1,5 euro för resor i ekonomiklass inom Frankrike och EU, 9 euro för resor i affärsklass och upp till 18 euro för resor i affärsklass till länder utanför EU.

Frankrike vill att den nyvalda EU-kommissionen ska verka för att den globala skattebefrielsen för flygbränsle tas bort för att minska koldioxidutsläppen. Landet försöker tillsammans med Nederländerna att övertala övriga EU-länder att höja skatten på flygresor.

Aktiekursen för flygbolagen Air France och Lufthansa dalade 4,5 respektive 2,5 procent på marknaden på beskedet.

Ämnen i den här artikeln:

Frankrike
Flygtrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt