Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

FN-chef: Trumps minskade bistånd hotar liv

– Vi skulle behöva mycket mer resurser, säger FN:s biträdande generalsekreterare Laura Londén.
– Vi skulle behöva mycket mer resurser, säger FN:s biträdande generalsekreterare Laura Londén. Other: Alexander Mahmoud

Förlorade liv och försämrad hälsa för kvinnor. Det blir konsekvensen av Donald Trumps restriktiva biståndspolitik, varnar FN:s biträdande generalsekreterare Laura Londén.

Fram tills 2030 har FN satt upp 17 ambitiösa mål för hållbar utveckling. Fred ska råda, ingen ska lida av hunger och miljöförstöring bekämpas, är en del av målen. Tiden är knapp. Och för att de ska uppnås behöver världssamfundet mera resurser, hävdar Laura Londén, biträdande generaldirektör för FN och vice generaldirektör för FN:s befolkningsfond UNFPA, som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa.

– Vi skulle behöva mycket mer resurser och mer vilja för att nå målen, säger hon i en DN-intervju.

Ett problem är att både USA och Europa har dragit ner på sina biståndsbudgetar de senaste åren. Dessutom saknas den politiska viljan att kämpa för kvinnors rättigheter på många ställen. Det senare ser hon som den största risken.

– Vissa saker som vi i Norden tyckte var självklara redan 1968, som kvinnors rätt till sin egen kropp, rätt att besluta om och i sådana fall när de ska gifta sig, om de vill ha barn eller inte, ifrågasätts nu från flera håll. Även i Europa finns det neokonservativa element som har en väldigt konservativ bild av vad en familj är, säger finlandssvenska Laura Londén.

Sedan Donald Trump blev president har USA beslutat att dra in sitt stöd till FN:s befolkningsfond, som jobbar bland annat för att stärka kvinnors hälsa, informera om familjeplanering och mot våld mot kvinnor.

Trump-administrationen motiverar beslutet med att UNFPA ska ha samarbetat med kinesiska myndigheter om tvångsaborter. Det förnekar UNFPA och understryker att deras arbete ska hjälpa människor att ta fria beslut. Laura Londén oroar sig för konsekvenserna av USA:s indragna stöd.

– Deras beslut att dra in finansiering har konkret inverkan på människors liv. Det är inte bara siffror och statistik. Det gäller faktiskt liv och död.

USA bidrog förra året med 69 miljoner dollar till UNFPA och stod för hälften av organisationens humanitära stöd och krisbekämpning.

– Deras finansiering har gjort att vi har kunnat stödja hundratusentals kvinnor, bekämpa mödradödligheten och barnadödligheten. Det har konkreta konsekvenser vart pengarna går och nu kommer vi tvingas att dra ner.

Stödet från USA har enligt organisationen räddat 2.340 kvinnors liv från att dö i barnafödande, förhindrat nästan en miljon ofrivilliga graviditeter, hindrat 295.000 osäkra aborter och hjälpt tre miljoner par från ofrivillig graviditet.

Framför allt kommer kvinnor i världens mest sårbara områden, länder som Syrien, Irak, Syd-Sudan och Yemen, drabbas at USA:s beslut, framhåller Laura Londén.

Även under president George W Bush slutade USA betala pengar till UNFPA. Då gick andra länder, framför allt de nordiska, in och fyllde gapet. Så kommer det inte bli nu.

– Det är andra tider nu. Då var Europa i bättre ställning. Dessutom var USA:s stöd mindre. I dag har vi också fler katastrofer och kriser i världen. Vi har 65 miljoner flyktingar och migranter. Det är det största antalet sedan andra världskriget.

Precis som Världsbanken söker nu FN finansiering från den privata sektorn. Laura Londén pratar om ett helt nytt sätt att finansiera. Det kan handla om lån till låg ränta och olika privata samarbeten.

– Men vi måste få medlemsländernas tillstånd. När det gäller lån innebär ju det lite mera risk. Men det här är en nyckel till att börja göra saker på ett annat sätt.

FN trycker hårt på att det är viktigt att investera i grundorsakerna till varför folk flyr. Det handlar om mänskliga rättigheter, utbildning, utveckling och att folk kan leva ett bra liv. Att rika länder då drar ner på sitt bistånd, få når upp till målet om att ge 1 procent av BNP, är fel tänkt, tycker Laura Londén.

– Folk klagar på att det är dyrt att finansiera bistånd. Visst är det det. Men det är mindre dyrt att investera i och bygga fred än att bekämpa fler kriser i framtiden som betyder att fler människor vill fly.

UNFPA

UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa i hela världen. Syftet är att alla kvinnor, män och barn ska leva hälsosamma liv. Varje graviditet ska vara önskad, varje födsel vara säker och varje ung människas potential ska kunna förverkligas, är organisationens vision.

Fonden startade 1969 efter FN:s internationella konferens om mänskliga rättigheter där det slogs fast att alla föräldrar ska ha rätt att själva bestämma hur många barn de vill ha, när vill skaffa barn och hur lång tid de vill det ska gå mellan barnens födelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.