Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

FN på Apples sida mot FBI

FN ställer sig på Apples sida i striden mot FBI. Om FBI får rätt att låsa upp en av företagets mobiler skapar man ett prejudikat som gör det omöjligt för mobilföretagen att skydda sina kunders privatliv, säger FN.

En domstol i Kalifornien har gett FBI rätten att tvinga Apple att låsa upp massmördaren Syed Farouks mobiltelefon i det omtalade San Bernardino-fallet. Men om det blir verklighet – Apples vd Tim Cook säger att han är beredd att driva fallet till landets högsta domstol – riskerar det att skapa ett farligt prejudikat, säger Zeid Ra'ad Hussein, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter.

– Myndigheterna riskerar att öppna en Pandoras ask som kan få extremt skadliga konsekvenser för mänskliga rättigheter för miljoner människor, både när det gäller deras fysiska och ekonomiska säkerhet, säger Zeid Ra'ad Hussein.

Samtidigt ställer sig en lång rad av IT-företag – bland dem Google, Facebook, Microsoft och Yahoo – bakom Apple i kampen mot amerikanska myndigheter om krypterad teknik.

Via olika samarbetsorganisationer har de gått samman i formella skrivelser till den domstol i Kalifornen som gett FBI rätt. Liksom FN varnar IT-jättarna för ett farligt prejudikat om Apple tvingas hjälpa FBI.

Fakta: Upptrappat mobilbråk

I december sköt Syed Farook tillsammans med sin hustru Tahfeen Malik ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien.

Justitiedepartementet i USA gick i februari till en federal domstol för att tvinga Apple att hjälpa FBI att hacka Farouks Iphone.

Domstolen beordrade Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att telefonen kan låsas upp och det krypterade innehållet plockas ut utan att det raderas automatiskt.

Apple säger trots domen nej och har fått starkt stöd från flera andra amerikanska IT-jättar.

I tisdags deltog Apple och FBI i en utfrågning om krypterad teknik i den amerikanska kongressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.