Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fogden knackar snart på hos Saab

Nästa vecka löper tiden ut för några av kronofogdens ärenden mot Saab. Då blir det aktuellt med utmätning för att få fram uppåt fem miljoner kronor till underleverantörerna.

Dessutom hamnar nu ytterligare 42 miljoner kronor av Saabs skuldberg hos Kronofogden. Det är underleverantören IAC som på torsdagen lämnade in en ny fordran på obetalda fakturor.

Därmed är fordringarna från IAC på Saab uppe i totalt 73 miljoner kronor.

– Vi har fått in en ny fordran, men har inte hunnit stämma av detta med Saab, säger Kristina Lindberg, utredare på Kronofogden i Uddevalla, till TV 4 Nyheterna Väst.

Snart tar kronofogden till mer drastiska åtgärder gentemot Saab. På tisdag börjar den konkreta utredning som leder till utmätning. Om Saab inte dessförinnan betalar de fyra underleverantörer vars fordringar som står först på tur kommer fogden att börja leta efter mellan fyra och fem miljoner kronor.

– Vi går i första hand in och tittar på bankmedel och kontanter, säger Hans Ryberg, chef för verkställighetsavdelningen på kronofogden i Uddevalla.

– Sedan tar vi reda på vad företaget äger och inte äger, vad som är pantsatt och vad andra har i säkerhet som vi inte kan utmäta.

Totalt ligger ett hundratal ärenden hos kronofogden i Uddevalla. Efter det att skulderna har fastställts i ett första steg går ärendena allteftersom vidare för indrivning. Det största beloppet fordrar komponenttillverkaren IAC, sammanlagt cirka 73 miljoner kronor.

Någon konkursansökan finns dock inte hos tingsrätten, trots medierykten om sådana hot. I stället behåller Saab mitt i den ekonomiska turbulensen ambitionen att produktionen ska återupptas tidigast den 29 augusti, efter drygt fyra månaders uppehåll.

Saabs skulder

• Fabriken stannade den 6 april efter att leverantörer inte fått betalt.

• Saab hade hamnat i likviditetskris på grund av låg försäljning.

• Leverantörsskulderna beräknas uppgå till mellan en halv och en miljard kronor.

• Saab har erbjudit en betalningsplan där tio procent betalas vid produktionsstart.

• Ett hundratal ärenden om leverantörsskulder ligger nu hos kronofogden.

• Leverantören Swepart ansökte i juli om konkurs för Saab, med drog snart tillbaka sin anmälan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.