Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Följ regeringskrisen direkt

01:09. ”Inga fler samtal – den tiden tycks vara förbi.” Se statsministern under presskonferensen i Rosenbad efter att regeringens budget fallit.

Sverigedemokraterna meddelade på tisdagen att partiet tänker rösta för alliansens budget och därmed fälla regeringen.

Riksdagens ledamöter röstade på onsdagen för alliansens budgetförslag – därmed föll regeringens budget. Vid en pressträff på onsdagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer att utlysa extra val.

Läs DN:s direktrapportering från onsdagen.

aewastenberg: RT @MatsJLarssonDN: #DN tv direkt från riksdagen kl 08.30 med DN-kommentatorn @aewastenberg och politikreportern Hans Olsson om senaste bud…

MatsJLarssonDN: #DN tv direktsänder hela dagen från riksdagen. Hållpunkter: kl 8.30 senaste nytt, 8.45 debattörerna anländer, 9.00 debatten inleds. #svpol

SD:s Mattias Karlsson meddelade på tisdagen att SD kommer att fälla regeringens budget. SD:s Mattias Karlsson meddelade på tisdagen att SD kommer att fälla regeringens budget.

Erik Ask: Allianspartierna gav sent på tisdagen Stefan Löfven kalla handen. ”Vi tänker inte överge vår linje för att rädda Stefan Löfven”, sade Anna Kinberg Batra (M).

Erik Ask: DN sänder live-tv från riksdagen med start 08.30.

Marit Sundberg: Debatten i riksdagen startar klockan 09.00. Först ut att tala är Anna Kinberg Batra (M). Därefter följer Oscar Sjöstedt (SD), Emil Källström (C), Erik Ullenhag (FP och Jakob Forssmed (KD). Se hela talarlistan här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Talarlistor/_H20J20141203/

Marit Sundberg: Finansminister Magdalena Andersson (S) är nummer nio på talarlistan.

Marit Sundberg: De första nio talarna har tolv minuter vardera anmäld tid i talarstolen.

Marit Sundberg: DN har sökt talman Urban Ahlin, som via sin pressekreterare låter meddela att han inte ger några kommentarer innan beredningen i kammaren är klar.

Marit Sundberg: DN:s Ewa Stenberg: Löfven har bara dåliga val. Läs mer här: http://www.dn.se/ekonomi/ewa-stenberg-svart-tro-att-de-borgerliga-vill-radda-regeringen/

Marit Sundberg: SD fäller regerings budget. Läs vad som kommer att hända nu: http://www.dn.se/ekonomi/vad-hander-nu-1/

Marit Sundberg: Så här kommer debatten att gå till enligt riksdagens hemsida: "För debatten om betänkande FiU1 gäller vanliga debattregler för ärendedebatter med det tillägget att för första omgångens talare, en ledamot per parti samt finansministern, gäller fri replikrätt. Fri replikrätt innebär att de nio första talarna har rätt att på dessa anföranden begära replik oavsett om man hållit sitt huvudanförande eller inte. I varje replikskifte har deltagarna rätt till två repliker om vardera 2 minuter. Duellmetoden tillämpas."

Marit Sundberg: Voteringen blir efter debattens slut, tidigast klockan 16.

Marit Sundberg: "Nu måste vi sätta taktik och prestige åt sidan, och sätta Sverige främst." Så säger Stefan Löfven i en kommentar om budgeten på Socialdemokraternas hemsida.

Marit Sundberg: Statsministern menar att det är uppseendeväckande att SD tänker rösta på de borgerliga partiernas höstbudget: "De väljer att svika en stor del av sina egna vallöften: sänkt pensionärsskatt, höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen, bättre välfärd – och i stället bryta mot riksdagens praxis för att rösta för fortsatt borgerlig politik", skriver han på Socialdemokraternas hemsida.

Marit Sundberg: Stefan Löfven skriver vidare: "Sverigedemokraternas besked innebär inte bara att de röstar ned regeringens budget. De säger att de kommer att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa."

Marit Sundberg: Ledarskribenter från både vänster och höger uppmanar till blocköverskridande samarbete för att lösa regeringskrisen. Men för att komma dit kan statsministern tvingas slänga ut Miljöpartiet ur regeringen anser flera, skriver TT.

Marit Sundberg: "Nu kan Stefan Löfven tvingas dumpa Miljöpartiet som regeringspartner för att rädda statsministerjobbet. Det är en tänkbar väg ut ur den djupaste regeringskrisen i Sverige på över två decennier", skriver Lena Mellin, politisk kommentator, i obundet socialdemokratiska Aftonbladet enligt TT.

Marit Sundberg: Svenska Dagbladet, obunden moderat, anser att Alliansen bör verka för en S-regering utan V och MP och efterfrågar en översyn av migrationspolitiken. Men det är inte möjligt i utskottsförhandlingar, i stället krävs att Löfven avgår, och att han sedan bildar en ny regering, skriver TT.

Marit Sundberg: Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, oberoende liberala, skriver att SD:s beslut är kortsiktigt taktiskt rätt, och ett sätt att undvika gräsrotsprotester, men att man långsiktigt kan förlora vågmästarrollen. Nu är det tid för övriga partier att börja prata med varandra, skriver TT. "Stefan Löfven måste – med eller utan MP – erbjuda främst Folkpartiet och Centern omfattande inflytande över politiken i utbyte mot stöd i riksdagen."

Marit Sundberg: Helahälsingland skriver i en liberal ledare att Mattias Karlsson fick en kvart i direktsänd tv att berätta om sin syn på invandringens påverkan på svensk välfärd, skriver TT. "Som en extra valupptakt speciellt för SD inför ett extra val. Vämjeligt innehåll, javisst, men skickligt dompterande".

Marit Sundberg: Liberala Göteborgs-Posten anser att Stefan Löfven själv bäddat för den regeringskris som nu uppstått, skriver TT. "Hans löften om en samarbetsregering kom snabbt på skam efter valet. Av de utsträckta händerna över blockgränsen har ingenting synts. Tvärtom har vänstersvängen varit påtaglig."

Marit Sundberg: Göran Greider i socialdemokratiska Dala-demokraten anser i stället att de borgerliga partierna "lagt upp bollen för SD", genom att hålla fast vid en gemensam budget. Han tror inte att förhandlingar med Alliansen kan leda någonstans, skriver TT. "Det är svårt att se annat än att han nu måste utlysa nyval. Hur ett nyval kommer att gå är omöjligt att förutspå. Men: Denna svarta tisdag kan komma att förändra det politiska landskapet på många oväntade sätt."

Marit Sundberg: Röstningen väntas börja runt klockan 16. Först röstas om Alliansens respektive SD:s budgetmotion. Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens, skriver TT. Om SD då röstar för Alliansens budgetmotion (och inte allianspartierna lägger ned sina röster) så faller regeringens budgetförslag.

Marit Sundberg: Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister, skriver TT. Regeringen kan också välja att yrka på att budgeten ska remitteras tillbaka till finansutskottet, för att där försöka förhandla fram en ny budget med alliansföreträdare.

Marit Sundberg: Extraval kan tidigast utlysas den 29 december. Då ska valet hållas tre månader efter beslutet, skriver TT.

Marit Sundberg: "Utvecklingen är onekligen mer spännande än jag kunde förutspå då jag tackade ja till uppdraget som talman", säger riksdagens talman Urban Ahlin (S) till Mariestads-Tidningen enligt TT.

Marit Sundberg: Om Stefan Löfven väljer att lämna in sin avgångsansökan så faller det på talmannen att inleda nya samtal med partierna om vem som kan bilda regering. "Vi har gått igenom ett antal scenarier för att det ska löpa på och planerat in sammanträdesdagar så att budgeten ska kunna tas innan juluppehållet", säger Urban Ahlin till Mariestads-Tidningen enligt TT.

Marit Sundberg: Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson står fast vid att partiets beslut att fälla regeringens budget är det mest ansvarsfulla. "Vi måste på något sätt ta ansvar och förvalta det mandat vi har fått av våra väljare", säger Mattias Karlsson i TV4 Nyhetsmorgon enligt TT.

Marit Sundberg: Mattias Karlsson påpekar att SD har sträckt ut handen till Stefan Löfven otaliga gånger men fått kalla handen gång på gång, rapporterar TV4 enligt TT. "Vi är beredda att kompromissa men på något sätt måste vi få genomslag för det vi tror är bäst för Sverige".

Marit Sundberg: Enligt Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, verkar det inte som att Löfven har planer på att avgå ännu. I sådana fall skulle han redan ha meddelat att så blir fallet om budgeten faller i dag. "Det tycker jag att han borde gjort innan i så fall om han hade den intentionen", säger han till TT.

Marit Sundberg: Magnus Hagevi fortsätter: "Det tycker jag att han borde gjort innan i så fall om han hade den intentionen." "Han ska meddela efter omröstningen hur han tänker gå till väga, och det hintar väl för att han tänker försöka en annan lösning innan han överlämnar sin avskedsansökan."

Jkarrman: Blir det nyval är jag övertygad om att det blir i februari. AKB har inte hunnit tillträda och JÅ är sannolikt inte tillbaka.

Marit Sundberg: TT: Men varför har inte Löfven lämnat in sin avskedsansökan än? Allianspartierna har ju sagt att de inte är villiga att förhandla? "Jag bedömer att han hoppas på en annan lösning än att regeringen ska avgå. Antingen genom att det blir en ny förhandlingsrunda efter en återremittering. Den andra förhoppningen är att man fattar det här beslutet, sedan får man leva med alliansbudgeten ett tag, men att Löfven jobbar vidare på att presentera en ny budget i januari eller februari där han har en annan majoritet", säger Magnus Hagevi.

Marit Sundberg: TT: Men han har ju sagt att han inte ska regera med någon annans budget? "Ja, men vad det betyder, det är en gummifråga. Men om det är så att han tänker sig att lägga fram en ny budget senare kommer han onekligen regera med alliansbudgeten ett litet tag", säger Magnus Hagevi.

Marit Sundberg: Om regeringen vill skicka tillbaka budgetförslagen till finansutskottet måste någon ledamot yrka på det under debatten, som börjar klockan nio. Stefan Löfven kan inte göra det själv, eftersom han inte sitter i riksdagen, skriver TT. ​Förslaget måste då få en tredjedel av rösterna för att gå igenom. "Och det kan man ju vänta sig, för det kontrollerar ju regeringspartierna, säger Ingvar Mattson", generaldirektör för Statskontoret.

Marit Sundberg: Om regeringen vill skicka tillbaka budgetförslagen till finansutskottet börjar riksdagen med att rösta för en eventuell återremittering av budgetförslagen klockan 16 och kommer – om förslaget går igenom – inte rösta på budgetförslagen överhuvudtaget, skriver TT.

Jkarrman: RT @MHagevi: Semesterregeringen med statministern Axel Pehrsson (senare Bramstorp) är Sveriges hitintills mest kortlivade regering med 102 …

Marit Sundberg: Kronan har fortsatt att försvagas under natten i spåren av den uppkomna regeringskrisen. På morgonen kostar en dollar 7:53 kronor, jämfört med 7:50 i går kväll. Euron ligger kvar på ungefär samma nivå, 9:31. Marknadsräntorna har stigit marginellt, skriver TT.

Marit Sundberg: Alliansen har på kort sikt ett klart mål, menar den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. "De vill en gång för alla visa att Socialdemokraterna inte är mer regeringsdugliga än andra, snarare tvärtom. Den nye killen (Löfven) som skulle vara en så skicklig förhandlare har visat sig värre än någon annan", säger han till TT.

Marit Sundberg: En möjlighet är att Alliansen släpper fram en ren socialdemokratisk regering, fortsätter statsvetaren Stig-Björn Ljunggren: "Då uppnår de målet att slå sönder blockbildningen som S och MP skapat. Tanken med det blocket är ju att Miljöpartiet ska stå för den nya tiden som Socialdemokraterna inte står för. Löfvens förhoppning var att slå sönder Alliansen, nu blir det tvärtom", säger han till TT.

Marit Sundberg: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sade i TV4:s Nyhetsmorgon att det är pensionärerna, de som arbetar inom äldrevården och ensamstående mammor som förlorar på att SD fäller budgeten. Och att det är just de grupper som SD har sagt sig vilja förbättra situationen för, skriver TT.

Marit Sundberg: Men SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson, som gästade SVT:s morgonsoffa, tycker inte att partiet nu röstar emot sina vallöften till dem. "Det vi gör i första hand i dag är att rösta för vårt eget budgetförslag. När det gäller pensionärerna förstår jag inte hur myten uppkommit att den rödgröna budgeten skulle vara bättre än Alliansens", säger Karlsson enligt TT.

Marit Sundberg: Biträdande finansminister Per Bolund (MP) gästade Sveriges Radios P1 Morgon innan budgetdebatten. "Eftersom Sverigedemokraterna är så kategoriska i sina uttalanden så betyder det att det inte går att regera Sverige i minoritet längre. Nu måste alla partier, både vi på regeringssidan men också de demokratiska partierna från Allianssidan, fundera på hur vi hanterar den här situation", säger han enligt TT.

Marit Sundberg: "Vi är beredda att förhandla om innehållet i vår budget. Frågan är om Alliansen också är redo att stå upp för det man sade i valrörelsen, det vill säga, att inte ge Sverigedemokraterna inflytande", säger Per Bolund enligt TT.

Marit Sundberg: "Korkat" – så beskriver Skånemoderaternas förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungman resonemanget från Stefan Löfven, om att Alliansens ledare också bär ansvar för att se till Sveriges bästa just nu. "I min värld känns det som att Löfven bjuder in till förhandlingar med armbågen. Han måste ju länge ha förstått att den här situationen skulle kunnat uppkomma. Att ta initiativ till förhandlingar natten före behandling i riksdagens kammare känns inte seriöst", säger han till TT.

Marit Sundberg: Problemet är att Löfven säger sig sträcka ut handen samtidigt som han lägger fram förslag efter förslag som går emot Alliansens politik, anser Ljungman enligt TT. "Och han lägger också en budget som till stora delar går emot Alliansens politik. Han måste ju lära sig att det kostar att samarbeta."

Marit Sundberg: "Jag tycker att de signaler som Stefan Löfven skickade ut i går är att han vill dra det ett varv till med Allianspartierna för att komma överens om en budget som kan släppas fram", säger den socialdemokratiske statsvetarprofessorn Ulf Bjereld till TT.

Marit Sundberg: Ulf Bjereld säger till TT att Allianspartierna nu försöker synliggöra hur svag den rödgröna regeringen är, för att i senare förhandlingar kunna få större gehör för sina krav. "Man vill släpa dem i smutsen så långt det går. Det är först i nästa skede som de själva har sagt att de skulle kunna öppna upp för en blocköverskridande överenskommelse."

Marit Sundberg: TT: Gjorde talmannen något misstag när Stefan Löfven tilläts bilda regering? "De flesta gjorde bedömningen att Sverigedemokraterna inte skulle våga ta det här steget och utlösa en regeringskris. Givet valresultatet hade jag svårt att se att talmannen skulle kunnat agera annorlunda. Är det några som kanske rannsakar sitt agerande så är det i sådana fall Allianspartierna som i ett så tidigt skede band sig vid att lägga en gemensam budget", säger Ulf Bjereld.

Jkarrman: @NiclasLovkvist instämmer. Men han är definitivt inte tillbaka för en hård och bitter februarivalrörelse.

aewastenberg: RT @MattsLindqvist: Skarp analys av @aewastenberg i DN. "Löfven har bara dåliga val". http://t.co/48GDwb82XB

Marit Sundberg: Skånemoderaternas förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungman tror på ett extraval enligt TT. "Jag tror att vi ser ett nyval framför oss. Men om Löfven är genuint intresserad av samarbete och beredd att göra eftergifter kan det ju vara en möjlighet."

Marit Sundberg: För att minska inflytandet för SD efter ett eventuellt nyval måste alla övriga partier bli bättre på att hantera frågor som gör att SD växer sig stora, anser Ljungman. "Det är alldeles uppenbart att de etablerade partierna hittills inte har haft förmåga att presentera lösningar som folk accepterat i frågor där SD är framgångsrika, först och främst migration och integration", säger han enligt TT.

Jkarrman: Jag förutspår att bittertwittrandet under dagen kommer att nå oanade höjder.

Marit Sundberg: Skånemoderaternas förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungman lyfter fram att folk i allmänhet är välvilligt inställda till att ta emot många som flyr från krig och elände. "Men vi måste också kunna ta hand om de här människorna när de väl har kommit hit. Se till att de får ett språk, ett arbete och bostad. Där har vi väl inte varit särskilt lyckosamma, om vi ska vara ärliga mot oss själva", säger han till TT.

Marit Sundberg: Debatten har startat. Anna Kinberg Batra (M) är först ut i talarstolen.

Marit Sundberg: Anna Kinberg Batra: "Vi slår vakt om den svenska traditionen om att lägga undan i ladorna under goda tider", säger hon och menar att regeringen överger överskottsmålet och gör det svårare och dyrare att arbeta.

aewastenberg: Än så länge går det inte att ana i Anna Kinberg Batras anförande att det är regeringskris.

Marit Sundberg: Kinberg Batra: "Grunden till bättre integration är att fler jobb växer fram. Därför skulle vi aldrig överge arbetslinjen."

Marit Sundberg: Kinberg Batra: "Det stora sveket är mot de som behöver samhällets stöd allra mest", säger hon om att regeringen överger överskottsmålet. Hon menar att arbetstillväxten riskerar att minska.

Marit Sundberg: Marit Sundberg Kinberg Batra: "Basindustrin är fortfarande osäker på hur energiproduktionen ska se ut i framtiden."

Marit Sundberg: Kinberg Batra menar att Stefan Löfven inför valet talade brett om att han hade sträckt ut en hand för samarbete, men att det löftet inte har infriats.

aewastenberg: Kinberg Batra anklagar Löfven för löftessvek om bl a förbifarten, skatterna och uppgörelser om skola och valfrihet. Inget samarbetston.

Marit Sundberg: Nu har Kinberg Batra avslutat sitt anförande och får replik av finansminister Magdalena Andersson (S). Andersson tillrättavisas för att hon inte inleder sitt anförande med orden "Herr talman".

Marit Sundberg: Andersson: "Samarbetsregeringen har lagt fram förslag för att modernisera Sverige. Vi investerar i Sverige och ser till att alla får vara med."

Marit Sundberg: Andersson vill ha svar på vad Moderaterna ska göra för unga arbetslösa.

MatsJLarssonDN: På DN:s riksdagsrum är vi eniga: @AnderssonMagda har aldrig sett så trött ut offentligt. Hur få timmar har hon sovit i natt? #svpol #DN

Marit Sundberg: Kinberg Batra säger att svensk ekonomi växer och menar att Andersson försöker svartmåla förra regeringen.

MatsJLarssonDN: I DN:s riksdagsrum noterar vi att @AnderssonMagda nog aldrig sett så trött ut offentligt. Hur få timmar har hon sovit i natt? #svpol #DN

aewastenberg: RT @jonas_wikstrom: Alliansen höll ihop (som de sa). SD valde sida (som de sa). Det nya svarta i politisk analys kan bli att gå efter vad f…

Marit Sundberg: Andersson menar att regeringen har aviserat 5000 nya platser till högskolan. "Är det utförsäkring och fattigdom som är svaret för dig", säger hon till Kinberg Batra.

Marit Sundberg: Kinberg Batra: "Finansministern verkar bli irriterad när man refererar till hennes egen finansplan."

Marit Sundberg: Kinberg Batra: "Nu sprider sig pessimismen bland företag och hushåll."

aewastenberg: Än så länge inga tecken i debatten på samarbete över blockgränsen. Det verkar inte fruktbart att återremittera budgeten om det inte ändras,

aewastenberg: RT @MattsLindqvist: Stödet för Nato ökade med 9 procentenheter på ett år i Finland. Stöds nu av 30 procent, skriver HS. http://t.co/4O2tFDW…

Marit Sundberg: Ulla Andersson (V) till Kinberg Batra: "Jämlikheten ses som ett hot. Men det är så att väljarna gav er en dom efter åtta år. Ni gjorde ert sämsta valresultat i modern tid", säger hon.

Marit Sundberg: Ulla Andersson: "Ni väljer nu att stoppa Stefan Löfven. Ni gör er beroende av Sverigedemokraterna", säger hon till Kinberg Batra.

Marit Sundberg: Ulla Andersson vill ha svar på vilken statsministerkandidat alliansen har om regeringen faller.

Marit Sundberg: Kinberg Batra: "Sverige har en statsminister som heter Stefan Löfven. Det är inte oppositionens uppgift att driva vänsterpolitik", säger hon.

aewastenberg: Är ni beredda att gå till nyval? Vem är er statsministerkandidat? frågar Ulla Andersson (V) Anna Kinberg Batra (M)

Marit Sundberg: Ulla Andersson: "Vi tog ansvar och jag märker mycket tydligt att Anna Kinberg Batra undviker den frågan. Vem är er statsministerkandidat?"

Marit Sundberg: Ulla Andersson: "Är det nyval ni är ute efter och vilket ansvar är ni beredda att ta i det hänsynslösa maktspel som Sverigedemokraterna håller på med?"

Marit Sundberg: Kinberg Batra manar till försiktighet med att använda sig av ordet maktspel: "Maktspel är vad Vänsterpartiet har ägnat sig åt för att tvinga Stefan Löfven till vänster. Jag kan ta ansvar för att alliansens proposition inte överger arbetslinjen."

aewastenberg: RT @pwolodarski: Helt osannolikt att Reinfeldt skulle ompröva sitt avgångsbeslut vid extraval? Moderater diskuterar på FB... http://t.co/T5…

Marit Sundberg: Valmyndigheten gör sig beredd på extra val. Sex miljoner valkuvert har redan beställts. ”Vi håller redan på att räkna på allt nytt material som kan behöva tas fram", säger Hans Lejsäter på myndigheten till DN. Läs mer här:

Marit Sundberg: Janine Alm Ericson (MP) är kritisk till alliansens miljöpolitik. "Man ser ut att missa 14 av 16 miljömål efter åtta år."

Marit Sundberg: Kinberg Batra: "Varför säger ni nej till förbättra den svenska tillväxten", säger hon och menar att strypt tillväxt minskar möjligheten att ta hand om klimatet.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt (SD) pratar om löneavgiften: "Sverigedemokraternas förslag är att denna avgift helt ska avskaffas för företag upp till nio anställda", säger han och menar att slopandet skulle kunna göra att småföretag växer sig större och kan anställa fler.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt menar att många inom offentlig sektor är ofrivilligt deltidsarbetslösa. Han vill att de ska erbjudas heltidsanställning.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt är kritisk till Socialdemokraternas traineejobb. "Skulle Stefan Löfven själv kunna hoppa in som vårdbiträde", säger han och menar att jobben är kvalificerade och kräver utbildning.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt vill ha kraftigt ökade anslag till Försvarsmakten. "Vi ska kunna hävda vår territoriella integritet."

aewastenberg: Åkerinäringen kommer inte att finnas kvar med regeringens budget, argumenterar SD:s Oscar Sjöstedt.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt säger att det finns tre budgetaltarnativ: alliansens, regeringens och SD:s. Han menar att regeringen vill avskaffa överskottsmålet och låna pengar på bekostnad av framtida generationer.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt: "Den sammantagna bedömningen är att dessa alternativ är svaga (alliansens och regeringens budget).

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt anser att MP har fått ett oproportionerligt stort inflytande över svensk ekonomi. Dess politik skulle effektivt urholka hela välfärdsstaten, menar han.

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt: "Vi står i total beredskap att rösta nej igen, även till en annan budget", säger han – men menar att partiet är redo att förhandla om en annan budget där pengarna till invandring minskar.

Marit Sundberg: Ulla Andersson (V) menar att SD bedriver ett maktspel. Samtidigt prioriterar partiet skattesänkningar på bekostnad av invandrare. "Ni visar tydligt vilket rasistiskt högerparti ni är. För er är maktspelet det viktiga."

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt (SD) försvarar SD:s omsorg om välfärden: "Vi har budgeterat för en ganska kraftig höjning av garantipensionerna", säger han bland annat.

aewastenberg: @henksinki Är det en effekt av högerpopulisternas framgångar? Har de gynnats av det lila samarbetet?

Marit Sundberg: Ulla Andersson till SD: "Ni väljer en budget som inte tar bort straffbeskattning för pensionärerna, som försämrar kraftigt för alla ensamstående föräldrar. För er är fattigpensionärer inget värde. Ni sviker landets alla löntagare, som skulle få ökad trygghet med en höjd a-kassa."

Marit Sundberg: Oscar Sjöstedt menar att regeringen straffbeskattar äldre på arbetsmarknaden i sin budget. "Jag skulle inte vara så extremt nöjd om jag ställde mig bakom den här budgeten."

Marit Sundberg: SD vill höja underhållsstödet i sin budget, säger Oscar Sjöstedt.

Marit Sundberg: Emil Källström (C) håller nu sitt anförande.

Marit Sundberg: Emil Källström: "Det är dagens jobbskapare som lägger grunden för morgondagens välfärd", säger han.

Marit Sundberg: Emil Källström menar att Sverige visar vägen ut ur lågkonjunkturen. Men det finns vissa orosmoln, som att landets unga ska få förhöjda arbetsgivaravgifter.

Marit Sundberg: Emil Källström menar att det behövs lägre kostnader för att bedriva företag. "Företagarna tycker ofta att det är för riskfyllt att anställa."

Marit Sundberg: Emil Källström menar att allt fler flyttar till landsbygden, men att det finns skäl att oroa sig för vad som kan hända med landsbygden med regeringens budget.

Marit Sundberg: Emil Källström: "Sveriges miljöpolitik är en av världens mest framgångsrika", säger han och menar att Sverige har lyckats sänka skatterna samtidigt som man värnat om miljön. "Får Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet råda är det slut på det. Den gröna skatteväxlingen blir en röd skattehöjning."

Jkarrman: @ChristinaWallma Finns inga konstitutionella hinder. Tidigaste 35 dagar efter att man tagit beslutet, senast tre månader efter.

DN:s fotograf Jonas Lindkvist är på plats i riksdagen. Här Magdalena Andersson och Anna Kinberg Batra. DN:s fotograf Jonas Lindkvist är på plats i riksdagen. Här Magdalena Andersson och Anna Kinberg Batra.

Bo: Sju Riksdagspartier bedriver aktiv mobbing mot SD. Vad står i vägen för att SD blir Sverige näst största parti vid nästa val?

Monika: Vad händer med alla oss i FAS3??? BATRA SVARA???

Atlas: Visst hade det varit befriande om våra högsta politiska företrädare hade diskuterat politikens innehåll i stället för att smutskasta varandra i procedurfrågor?

Håkan: S hade möjlighet att tillsammans med Mp och V skapa en regering med stöd av 159 mandat. Man valde att bara samarbeta med Mp och med stöd av 138 mandat. En ren S regering skulle bara ha stöd av 113 mandat. Varför skulle Alliansen med sina 141 mandat stödja en regering som ha färre mandat än dem? Brde det inte vara tvärtom, dvs att S nu har ett ansvar att avgå och sedan stödja en ny Alliansregering?

aewastenberg: "Vi måste gå genom den här processen steg för steg och laga efter läge.", svarar Källström (C) på S fråga om hur regeringskrisen ska lösas.

Marit Sundberg: Nyval blir allt mer sannolikt, menar den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld. Läs mer här:

aewastenberg: RT @niklassvensson: Statsministern håller senare i dag en ny presskonferens. Tid för denna har ännu inte spikats, meddelar hans pressekrete…

SD:s Oscar Sjöstedt. Foto: Jonas Lindkvist/DN SD:s Oscar Sjöstedt. Foto: Jonas Lindkvist/DN

Jesper: Hur ser alla 8 partier på invandringens påverkan av statsfinanserna och reformer när Sverige ska dela ut 370000 uppehållstillstånd samt utöka övrig asyl och arbetskraftsinvandring. Vinst eller förlust för Sverige ekonomiskt. Att det enskilt är en solidaritet i det tycker de flesta, men det ekonomiska och Sveriges möjligheter måste man diskutera mer öppet. Hur är det med utanförskapets karta där dessa områden ökat från 3 till mer än 155 st på 20 år? Är det viktigt att diskutera det öppet?

Micke: Kommer folk att orka gå till vallokalerna igen? Och kommer verkligen SD att tjäna nåt på ett nyval/omval? Känns som risken är större att dom tappar väljare.

Nema: Ta med V och bilda en ny regering! Jag är säker på att det önskas av många S-väljare!

Marit Sundberg: Janine Alm Ericson (MP) vill ha svar på hur Centerpartiet tar ansvar för Sverige på klimat- och miljöområdet.

Marit Sundberg: Emil Källström: "Vi har kombinerat minskade utsläpp tillsammans med ekonomisk utveckling och fler jobb. Vi håller kvar det vi sade i valrörelsen, snacket måste gå hand i hand med verkstad."

Marit Sundberg: Ulla Andersson (V) till Centerpartiet: "Under er tid har vart fjärde ensamstående föräldrer tvingats leva på socialbidrag."

Marit Sundberg: Ulla Andersson menar att Centerpartiet väljer att prata om barnfattigdomen utan att göra något åt saken.

Marit Sundberg: Ulla Andersson vill ha svar på vilken statsministerkandidat Centerpartiet har.

filip: dra streck i debatten och ta omröstningen bara

ML: De kan inte bilda regering med V, oppositionen skulle stödja det mindre än den nuvarande.

rocly4: Bra att SD fäller budgeten. Regeringen Löfven har varit parodi hittills.

Marit Sundberg: Ulla Andersson menar att C gömmer sig. "Varför talar ni inte om vad ni vill? Är det nyval ni vill ha. Vilken statsministerkandidat har ni. Centerpartiet har ett eget ansvar i det här läget", säger hon.

Marit Sundberg: Emil Källström tillbakavisar påståendet om att C gömmer sig i frågan om nyval.

V-ledaren Jonas Sjöstedt är på plats i riksdagen. Foto: Magnus Hallgren/DN V-ledaren Jonas Sjöstedt är på plats i riksdagen. Foto: Magnus Hallgren/DN

Marit Sundberg: Erik Ullenhag (FP) håller nu sitt anförande.

Marit Sundberg: Erik Ullenhag anklagar regeringen för att överge löften om samarbete. "Vi har en regering som ger olika besked olika dagar. En statsminister som säger en sak och en vice statsminister som säger en annan i samma fråga", säger han.

Marit Sundberg: Erik Ullenhag menar att alliansregeringen lämnade efter sig en mycket stark ekonomi, trots detta fortsätter finansminister Magdalena Andersson att "svartmåla" förra regeringen.

AK: Varför kan man inte lyssna på det tredje största partiet gällande minskad invandring och fokusera på att det humanpolitiska i de människor som faktisk kommer till Sverige? Siffran om antalet asylsökande måste väl grundas på något. Vilka för/nackdelar beräknas finnas i att ta hand om fler eller mindre asylsökande rent konkret? Antalet är väl en underordnad fråga den som gäller hur de tas omhand när de väl kommer?

Analytikern: Dagens debatt verkar vara startskottet för valrörelsen inför nyval...pajkastningen är igång...

RO: Hade S valt att samarbeta med en samlad allians så hade denna situation aldrig uppstått. Reinfeldts avgång öppnade för Löfven som statsminister onen S + borgerlig regering. Alliansen gick tillvval med ett gemensamt program och därmed måste man även samarbeta med alliansen som enhet. Att försöka bryta alliansen är givetvis ett maktspel från S sida men det fungerar ju inte. Bättre då att söka ett samlat stöd där och då även få majoritet i riksdagen. Det finns gamla låsningar mellan S och M, det är dags att begrava dessa och se möjligheterna. Mitt förslag är att regeringen avgår, Löfven får talmannens uppdrag att sondera ett nytt alternativ och att han återkommer med en S + alliansregering. Ett förslag som får majoritet i i riksdagen och som enligt valresultatet för mest stöd av det svenska folket. Kriser kan vara möjligheter men det kräver att man förstår vad som är fel för att man ska kunna rätta till dessa. Som det år nu har regeringen bara visat att de är bra på att fördjupa krisen efter valet.

Sara: Är det inte dags att de etablerade partierna börjar diskutera invandringen och den oro och ovisshet många människor uppenbarligen känner, inom sina befintliga partier? Hur kan de vara så dumma att de ignorerar frågorna och ger SD öppet spelrum?

Leif: Kasta ut miljömupparna och börja om.

Ylva: Regeringen Löfven har haft händerna bakbundna. Bra att Alliansen kommer att tvingas samarbeta (troligen efter ett nyval i februari)

Leif: Komiskt att vissa tror att regeringen kan driva vänsterpolitik när väljarna röstade fram en högermajoritet.

Marit Sundberg: Erik Ullenhag: "Den budget som FP i dag kommer rösta för innehåller 25 miljarder i ökade anslag till skolan."

Marit Sundberg: Erik Ullenhag menar att unga måste ha en sänkt tröskel in till arbetsmarknaden.

Marit Sundberg: Erik Ullenhag: "Om man för en politik som motarbetar tillväxt kommer man inte att klara klimat och miljö."

Marit Sundberg: Erik Ullenhag menar att Sverige måste visa solidaritet mot människor som mördas i till exempel Syrien. "Vi har en idé om att skapa ett Sverige där det inte spelar någon roll om var du har din bakgrund", säger han.

Ossi Carp: Finansminister Magdalena Andersson replikerar med att anklaga Ullenhag för att inte ha lyssnat på SD:s besked från tisdagen, att man avser fälla alla budgetar som inte tar hänsyn till SD:s invandringspolitik.

Ossi Carp: Ullenhag svarar med ett citat: Det är inte oppositionens sak att lotsa igenom budgetar.

Ossi Carp: Citatet är Anderssons från tiden före finansministertillträdet. Ullenhag ifrågasätter att S nu kritiserar oppositionen för att inte ta emot regeringens ”utsträckta hand”.

aewastenberg: RT @henrikbrors: Skopmätning: "Historiskt lågt" förtroende för Löfvenregeringen. Lägre än för Reinfeldtreg samma läge 2006

Ossi Carp: Ullenhag tycker att Andersson är fast i spel i stället för sak. Han höjer rösten och talar om hur bra Sveriges ekonomi gick i förhållande till omvärlden under Alliansregeringens senaste mandatperiod då Sverige också hade ett mer generöst flyktingmottagande än samma omvärld.

Ossi Carp: Replikskiftet mellan Ullenhag och Andersson avslutas. Nu en annan Andersson, Ulla Andersson (V), mot Ullenhag.

Ossi Carp: Ulla Andersson talar varmt om sitt partis budget som hon menar tar störst ansvar för samhällets svagare.

Ossi Carp: Andersson vill veta vad Ullenhag avser att ta för ansvar vid budgetomröstningen klockan 16 i eftermiddag.

Ossi Carp: Ullenhag talar om inkomst- och löneskillnader, varpå Andersson slår tillbaka med påpeka att det är en skillnad mellan de olika begreppen.

MatsJLarssonDN: #DN tv fortsältter sända direkt från riksdagen. Efter debatten som slutar efter kl 12 blir det intervjuer+kommentar av @aewastenberg. #svpol

MatsJLarssonDN: Sänder #DN tv direkt från budgetomröstningen i riksdagens kammare kl 16.00. Sändningen inleds klockan 15.45. #svpol

MatsJLarssonDN: Vänsterpartiets @AnderssonUlla kräver att de borgerliga "slutar huka". Artikel och webb-tv från riksdagen: http://t.co/S2BwXgCAYj #svpol #DN

MatsJLarssonDN: Apropå Reinfeldt, ett lästips: min artikel från i går om hur Reinfeldt deltar i Moderaternas diskussioner. http://t.co/Y3uGmI80sy #svpol #DN

Ossi Carp: Näst på tur mot Ullenhag är MP:s Janine Alm Ericson som ifrågasätter vårdnadsbidraget och dess effekter. Ullenhag medger att varken han eller FP står bakom stödet, men det är en del av Alliansens gemensamma politik byggd på ett samarbete han står bakom.

Ossi Carp: Erik Ullenhag sätter sig och Jakob Forssmed (KD) går upp i talarstolen.

MatsJLarssonDN: FP fortsätter avvisa blocköverskridande samarbete - trots att många FP-väljare vill ha det. Min artikel: http://t.co/KoqV4f4aSF #svpol #DN

Ossi Carp: Forssmed kritiserar regeringens budget för att vara ekonomiskt och socialt dålig för alla. Pensionärer och företagare prioriteras, liksom fler jobb, av Alliansens förslag hävdar Forssmed. Han kallar regeringens förslag som ett hårt skatteslag mot arbete och ett stoppförslag mot valfrihet.

Martin: Om man har vägarna förbi, finns det möjlighet att gå in i riksdagen och lyssna, "live"?
Ossi Carp: http://www.dn.se/ekonomi/folj-regeringskrisen-direkt/

aewastenberg: RT @MatsJLarssonDN: #DN tv fortsältter sända direkt från riksdagen. Efter debatten som slutar efter kl 12 blir det intervjuer+kommentar av …

MatsJLarssonDN: Löfven håller presskonferens, troligen efter kl 16. "Återkommer i god tid innan med besked", smsar pressekreteraren @AnneEkberg. #svpol

Ossi Carp: Magdalena Andersson frågar Forssmed: Har KD något förslag om hur Sverige ska styras framöver om SD ska fälla alla budgetar som inte är som deras?

Ossi Carp: Forssmed säger att läget är svårt, men att KD kommer att rösta på Alliansens budgetförslag.

Ossi Carp: Andersson upprepar: En fungerande regering kräver blocköverskridande samarbete eller dans efter SD:s pipa.

Ossi Carp: Forssmed talar lugnande till Andersson och säger att Alliansen under tidigare mandatperioder lyckats göra blocköveerskridande överenskommelser med MP i både migrations- och pensionsfrågorna.

Ossi Carp: Ulla Andersson (V) går upp till Forssmed.

aewastenberg: @paulronge Nej, egentligen inte. Låsta positioner och block, liksom igår. Går mot avgång eller nyval för Löfven.

Mats G: Ullenhag är suverän. Framtida statsministern?

MatsJLarssonDN: @AnneEkberg Jag vet. Det är jag som säger troligen efter kl 16.

aewastenberg: Det går mot nyval, eller möjligen regeringsombildning. #svpol

MatsJLarssonDN: En begäran att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet ska ske under debatten, enligt riksdagens centralkansli. Pågår till ca kl 15.

MatsJLarssonDN: I fjol pågick budgetdebatten - pga bråket om brytpunkten för statlig skatt - i nästan sex timmar. #svpol #DN

Robert Holender: Riksdagsledamoten Emil Källström (C) kritiserar kilometerskatten och gödselskatten från talarstolen.

MatsJLarssonDN: @JulieTranIntl Ska äta lunch nu, tack för omtanken.

Robert Holender: Jörgen Hellman (S): ”Kommer Centerpartiet vara beredda att regera med stöd av Sverigedemokraterna?”

Robert Holender: Riksdagsledamöterna begär replik på varandras repliker, men svarar inte alltid på frågorna från sina politiska motståndare.

aewastenberg: Intressant att sekreteraren i S valanalysgrupp Jesper Bengtsson vill ha nyval. #svpol http://t.co/tncC4Gy2uW

Håkan Pettersson: När förväntas ett resultat av debatten tillkännages?
Robert Holender: Planen är att röstningen genomförs runt klockan 16. Resultatet av den borde komma ganska så nära inpå.

Ossi Carp: Oscar Sjöstedt (SD): MP är ett extremparti i migrationsfrågan i Sverige som i sig är extremt i förhållande till övriga Europa.

Ossi Carp: Janine Alm Ericson (MP): Vilka ska vi säga nej till, Oscar Sjöstedt?

Ossi Carp: Jakob Forssmed (KD) säger att han är glad att Sverige utmärker sig med human generositet.

Ossi Carp: Sedan vänder sig Forssmed till MP:s Janine Alm Ericson med frågor om hon tycker att det är bra att gåvor till idella organisationer är skattepliktiga.

Ossi Carp: Inför dagens budgetomröstning i riksdagen har alla tänkbara framtidsalternativ för Stefan Löfvens regering tröskats, men nu står han i princip inför nyval eller regeringsombildning.

Ossi Carp: Ett annant alternativ skulle vara en ny Alliansregering. Det skulle föregås av en talmansrunda där Anna Kinberg Batra (M) får frågan att bilda en regering.

Ossi Carp: TT-FLASH: S stoppar inte omröstning Socialdemokraterna kommer inte yrka på att budgetförslaget går tillbaka till utskottet, uppger S. Därmed röstas förslaget troligen ned.

Ossi Carp: ”[Kinberg Batra] har ju då en alliansbudget för 2015 klubbad. Så hon behöver egentligen inte ta tag i Sverigedemokraterna förrän om ett år”, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till DN.

Ossi Carp: Apropå TT-flashen nyss: Stefan Löfven har tidigare varit öppen för att återremittera budgeten till finansutskottet för att där nå en förhandlingslösning med alliansen. Den linjen var regeringens utgångsbud i förhandlingarna på tisdagskvällen med de fyra allianspartiledarna. Men allianspartiledarna sade blankt nej.

Ossi Carp: Emil Källström (C) går upp i ett replikskifte med Janine Alm Ericson (MP). Han säger att han uppskattar MP:s miljöpolitik, men gillar inte partiets inställning till Förbifarten, Slussen och Bromma flygplats.

Ossi Carp: Alm Ericson svarar att MP:s ambition är att miljösatsa på bra saker.

Ossi Carp: Enligt henne är det aktuellt att ändra synen på vad som är hållbart, att värdera det med fler parametrar än bnp-påverkan.

Jkarrman: @viktorbk är inte säker på att V skulle gynnas.

Ossi Carp: Nu är det Ulla Anderssons (V) tur i talarstolen. Hon säger att budgeten inte handlar om ”att C ska ta Alliansens ledartröja eller att SD ska få stå i rampljuset ett par veckor”. Hon gör i stället en del konkretiseringar med exempelvis ”Margareta” som ”inte ska behöva välja mellan astmamedicin och att betala räkningen”.

MatsJLarssonDN: SD:s Oscar Sjöstedt: Stefan Löfven måste avgå som statsminister. Min artikel: http://t.co/z9Gr1VgVFd #svpol #DN

MatsJLarssonDN: @konsensuseliten @robert_sundberg Helt skilda frågor.

Ossi Carp: ”Efter 8 år att borgerligt styre vet jag att skattesänkningar inte leder till en bättre välfärd”, säger Ulla Andersson.

MatsJLarssonDN: Budgedebatten håller troligen på till ca kl 15, enligt riksdagstjänstemäns beräkningar. Efteråt intervjuer i direktsändning i #DN tv. #svpol

Ossi Carp: Jakob Forssmed (KD) säger att Alliansen sänkt skatten för pensionärerna fem gånger i regeringsställning.

MatsJLarssonDN: Allt talar nu för en presskonferens med Löfven någon gång efter kl 16.30. Avgår han direkt eller meddelar att han avser utlysa nyval? #svpol

Ossi Carp: Ulla Andersson framhärdar att Alliansens politik för pensionärer så väl som för andra med knappa ekonomiska resurser är en kränkning mot just de grupperna med hänvisning till de senaste årens skattesänkningarna.

MatsJLarssonDN: @elwee2 Man beräknar talartid, så nej.

Ossi Carp: När regeringens budget troligen röstas ner klockan 16 på onsdagen går landets pensionärer miste om en skattesänkning nästa år.

Ossi Carp: Den rödgröna budgeten föreslog en sänkning av skatten för mer än två tredjedelar av landets pensionärer. Störst skattsänkning skulle äldre med låg pension få. För en pension 2015 på 12.500 kronor skulle skatten sänkts med 150 kronor i månaden.

Ossi Carp: Läs mer om hur du påverkas av budgetkaoset.

Ossi Carp: Erik Ullenhag (FP) tycker att Ulla Andersson (V) har ett konstigt sätt att se på inkomstklyftor. ”Om Zlatan flyttade hem och betalade skatt här, skulle det vara dåligt?”, frågar han retoriskt.

Ossi Carp: Emil Källström mot Ulla Andersson igen. De, tillsammans med Erik Ullenhag (FP), Janine Alm Ericson (MP), Oscar Sjöstedt (SD), Magdalena Andersson (S), Anna Kinberg Batra (M) och Jakob Forssmed (KD) har varit sina respektive partiers flitigaste talare och replikgivare under dagen.

Ossi Carp: Debatten inleddes 9.00 och prognosen för den totala mängden tal uppgick till 3 timmar och 14 minuter. Men med replikerna drar debatten ut på tiden. Omröstningen ska vara 16.00.

Ossi Carp: I debatten gäller fri replikrätt vilket innebär att de nio första talarna (de nedan nämnda samt Fredrik Olovsson(S)) har rätt att på begära replik oavsett om de hållit sitt huvudanförande eller inte. I varje replikskifte har deltagarna rätt till två repliker om vardera två minuter. Den så kallade duellmetoden tillämpas.

Ossi Carp: Magdalena Andersson, finansminister, talar om de hon uppfattar som risker med att fälla budgetpropositionen. Ett bevarat fas-3, sämre möjligheter för flickor och kvinnor, sämre utveckling av förortsområden, fortsatt sjunkande skolresultat.

Ossi Carp: Hon avslutar sitt tal med att säga att det finns en kur mot SD:s inflytande och ”det heter blocköverskridande överenskommelser”.

Ossi Carp: Anna Kinberg Batra välkomnar ”Magdalena Andersson nyvunna respekt för riksdagen”.

Ossi Carp: Kinberg Batra frågar Andersson om hon är beredd att ta ansvar för hur landet ska regeras även om ett annat block skulle vara större.

Ossi Carp: Flera talare har i dag pekat finger mot S för att partiet förra året satte käppar i hjulen för marginalskattens brytpunkt. Man menar att S då betedde sig så som oppositionen gör nu, att man är lika goda kålsupare. Men Andersson menar att det är att blanda ihop korten, att de parlamentariska lägena och politiska frågorna är helt olika.

Ossi Carp: Bråket förra året började efter att dåvarande regering lämnade sitt budgetförslag för 2014 till riksdagen. Det innehöll flera skattesänkningar varav ett var höjd brytpunkt för statlig skatt, från 36 158 kronor i månaden till 37 417 kronor. Förslaget berörde drygt en miljon skattebetalare som betalade statlig skatt och beräknades kosta cirka 3 miljarder kronor.

Ossi Carp: De rödgröna tog då ett gemensamt initiativ i skatteutskottet för att stoppa den sänkt statliga inkomstskatten. Men riksdagen klubbade genom Alliansens proposition.

Ossi Carp: Dagen efter, vid ett möte i finansutskottet tog S, MP och V ett nytt steg mot att riva upp beslutet om höjd brytpunkt. SD stödde initiativet och den 11 december förlorade regeringen omröstningen om den statliga inkomstskatten.

Ossi Carp: Alliansen och flera experter hävdade praxis att en regeringsbudget röstas om i sin helhet. Förra veckan beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte pröva frågan.

Robert Holender: Finansminister Magdalena Andersson (S): Stockholm ska inte tvinga på andra delar av Sverige vårdval.

Ossi Carp: Magdalena Andersson möter pressen utanför kammaren och hänvisar till Stefan Löfven i frågor om regeringsbesked.

Ossi Carp: Finansministern förklarar varför regeringen inte återremitterade budgeten till finansutskottet: både Alliansen och SD lämnade på tisdagen tydliga besked om ovilja till kompromisser.

Robert Holender: Jessica Polfjärd (M): Den nya regeringen gör allt som står i dess makt för att nedmontera arbetslinjen.

Ossi Carp: Andersson säger att SD ritat om hela den politiska kartan med sitt besked att fälla alla regeringar som inte skriver en budget som stämmer överens med partiets flyktingpolitik.

Ossi Carp: Hade SD haft den inställningen även under förra mandatperioden skulle Alliansen inte ha fått igenom någon av sina budgetpropositioner.

MatsJLarssonDN: S-pressekreterare: Presskonferens med Löfven i Rosenbad någon gång efter budgetomröstningen som troligen äger rum kl 16.00. #svpol

Robert Holender: David Lång (SD): Rut-avdraget för hushållsnära tjänster har flera fördelar. Det har bland annat flyttat en hel del arbete från den svarta sektorn till den vita. SD är emot den inskräkning i rut-avdraget som regeringen föreslagit.

MatsJLarssonDN: Om Löfven avgår i dag varade S+MP-regeringen i prick två månader. Rekordkort, enligt statsvetaren @MHagevi. #svpol #DN

aewastenberg: RT @matsknutson: Socialdemokraternas VU har vid ett möte i morse diskuterat krisen och hur partiet ska agera vid ett voteringsnederlag i ri…

MatsJLarssonDN: Stalltipset i riksdagens kammarfoajé är att Löfven avgår och låter talman Urban Ahlin inleda en samtalsrunda om en ny regering. #svpol #DN

MatsJLarssonDN: Senaste budet är att budgetdebatten är klar efter sju timmar, lagom till beräknad voteringstid kl 16.00. #svpol #DN

Jkarrman: Alliansen kan komma i det märkliga läget att man inte vill regera på sin egen budget.

Robert Holender: Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, berömmer på Twitter alliansledamöters insats i talarstolen: ”Bra av @erikullenhag (fp): Man kan inte bara sitta i Rosenbad och tycka att alla borde gå i gymnasiet. Man måste kunna genomföra reformer”

Robert Holender: Anna Kinberg Batra skriver på Twitter: ”Jakob Forssmed (kd) visar hur alliansen tar ansvar för både tillväxten och välfärden. Mindre av det första skulle försvaga just det andra.”

Jkarrman: Tror att ett stort problem just nu är att båda sidor tror på sina egna talepunkter.

Robert Holender: Även Centerpartiets Annie Lööf har i sociala medier kommenterat budgetkrisen: ”Idag fortsätter vi att ta ansvar för jobben och tillväxten – gentemot våra väljare - och röstar på vår budget”, skriver partiledaren i ett inlägg på Twitter. @annieloof

Tornuggleman: Hur kunde M välja Reinfeldt ? En stjärna - Batra - slaktar lugnt de flesta påhopp. Trots annan tillhörighet numera, imponera hon med sina tydliga argument för alliansens förslag.

Ossi Carp: De 10 mest populära trenderna på svenska Twitter just nu har med budgetkrisen att göra, så när som på fjärdeplatsens #3YearsOf5SOS – en hashtag som uppmärksammar australiska popbandet 5 Seconds of Summers treårsdag. Toppar Twitters trendtopp gör #regeringskris.

Populärast på Twitter i Sverige den 3 december 2014 klockan 14.51 Populärast på Twitter i Sverige den 3 december 2014 klockan 14.51

Robert Holender: Socialdemokraternas partistyrelse har kallats till ett krismöte klockan 16.45, rapporterar Expressen.

Jkarrman: @staffandopping formellt ja. I praktiken nej.

Robert Holender: En källa inom Socialdemokraterna bekräftar för DN att partistyrelsen kallats till ett krismöte.

Robert Holender: Krismötet äger rum någon gång efter att budgetdebatten i riksdagen avslutats, alltså efter klockan 16.

Robert Holender: Eventuellt blir det i form av ett telefonmöte.

MatsJLarssonDN: Debatten klar, votering kl 16.00. Sänder #DN tv sänder direkt från kl 15.45 med kloka kollegorna @ErikssonOrd och @hasserosen. #svpol #DN

Mille: Hejsan!! Bor for narvarande utomlands, om det blir extraval nar kommer de ske? Kan jag som utlandsboende rosta i detta val?
Robert Holender: Ett nyval – eller "extra val" som det heter i regeringsformen – kan tidigast utlysas den 29 december. Sedan ska valet hållas tre månader efter beslutet.

Magnus S: Betyder detta också att gränsen för privat pensionssparande som kan dras av på skatten stannar kvar vid 12 000 kr/år?
Robert Holender: Nej, Alliansen vill precis som regeringen sänka avdragsrätten till 1 800 kronor nästa år.

Tobbe: Finns det någon tänkbar utkomst där ett eller flera riksdagspartier kan komma att samarbeta med sd?
Ossi Carp: Alla andra sju riksdagspartier har åtminstone utåt och hittills varit utomordentligt tydliga med att samarbete med SD är uteslutet.

Emma Löfgren: På twitter är det just nu många som spekulerar kring att S skulle taktikrösta på SD:s budget som kontraproposition. Enligt statsvetare är det fullt möjligt, däremot kan prestigeförlusten verka avskräckande.

Emma Löfgren: Då får SD:s budget enligt beräkningar på twitter 162 röster (S+SD), mot 141 för Alliansens. När sen regeringens budget ställs mot SD:s, vinner regeringens klart (159-49).

Emma Löfgren: Detta strider dock mot praxis.

Fredrik: Kommer Ni på DN rapportera därifrån?(S partistyrelse ang krismöte kl 16:45)
Robert Holender: Mötet är inte öppet för andra än partistyrelsen. Det kommer dessutom troligen att ske via telefon. Men vi har en veritabel reportermatta i regerings- och riksdagskvarteren och hoppas kunna få fram uppgifter från mötet så fort det bara går.

Janne: Om S, V och MP röstar på SDs förslag i första omröstningen så vinner ju regeringens budgetförslag i andra omgången oavsett vad SD eller alliansen gör.
Emma Löfgren: Ja, det verkar vara riktigt, men har inte sett några S-MP-V-kommenterar som tyder på att det skulle ske.

Christopher: Är det inte rimligt att Alliansen efter att ha fått igenom sin budget ganska enkelt kan regera landet, åtminstone det närmaste året? En sådan minoritetsregering borde väl med SDs stöd (låt vara att det inte blir något officiellt samarbete) ha bättre förutsättningar att vinna voteringar?
Emma Löfgren: Valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson tror inte att det kommer bli ett extra val. Hans tips är att Löfven avgår och att Anna Kinberg Batra (M) får frågan av talmannen att bilda regering. http://www.dn.se/ekonomi/sa-kan-alliansen-ta-tillbaka-makten-efter-budgetdebatten/

Daniel: Om Löfven avgår och Batra får förfrågan och tackar ja, vad händer då?
Ossi Carp: Att Löfven avgår som regeringschef innebär inte att han inte får förtroendet att bilda regering på nytt. Då skulle den sannolikt bli en renodlad S-regering – alternativt en koalition med fler, men Alliansen håller ännu hårt samman. Batra kan mycket väl också få frågan från talmannen. En ovanlig sak skulle då hypotetiskt kunna hända, att hon blir statsminister utan att formellt vara partiledare.

Robert Holender: Den budget som vinner omröstningen i riksdagen i dag är den som gäller för nästa år – oavsett vem som får bilda regering. "Lagt kort ligger", säger Dan Stenborg, informatör på riksdagen, till DN. http://www.dn.se/ekonomi/vinnande-budget-galler-hela-aret-oavsett-farg-pa-regeringen/

Jonas : Givet att Batra får frågan från talmannen att bilda regering, läggs det då fram en ny alliansbudget eller röstas det om deras tidigare? Och isåfall när?
Ossi Carp: Allianspartierna har många gånger påpekat att deras budget är baserad på deras valmanifest och att frångå det vore ett svek mot väljarna. Utrymme för kompromisser finns naturligtvis, men det beror helt på vilket eller vilka partier man eventuellt kommer att förhandla med.

aewastenberg: Nu föll regeringens budget!

Ossi Carp: Regeringens budget föll.

MatsJLarssonDN: @kimthecynic "Ingen lekstuga", säger Löfven.

Emma Löfgren: Ingen kontrapropositionskupp.

Ossi Carp: Omröstningen i riksdagens kammare gick alltså till Alliansens fördel.

Ossi Carp: Det innebär att Alliansens budget är den som gäller 2015.

Jkarrman: Först på plats på Stefan Löfvens historiska presskonferens. http://t.co/u1E08WrdZO

Ossi Carp: I vårens budgetproposition skulle en rödgrön regering kunna göra mindre justeringar. Större förändringar kan först bli aktuella i samband med nästa höstbudget. Större förändringar i en vårproposition medges bara i händelse av svår ekonomisk kris eller krig, men den paragrafen i Regeringsformen har aldrig tillämpats.

Robert Holender: Nyhetsbyrån TT har sammanställt en lista över vad som händer med Alliansens budget nu: • Ingen sänkt skatt för pensionärer. • Ingen högre skatt för höginkomsttagare. • Halverad arbetsgivaravgift för unga blir kvar. • Ingen högre kostnad för att anställa personer över 65 år. • Inget höjt tak i a-kassan. • Bortre gränsen i sjukförsäkringen blir kvar. • Sänkt och sedan avskaffad avdragsrätt för pensionssparande. • Höjd skatt på tobak och alkohol. • Höjt studielån med 1 000 kronor i månaden. • Mer pengar till försvaret. • Mer pengar till cancervård. • Högkostnadsskydd för företagens sjuklönekostnader. • Höjd fordonsskatt. • Mer pengar till skolan. • Inga traineejobb för unga i äldreomsorgen • Inga extratjänster för långtidsarbetslösa. • Rutavdrag för läxhjälp blir kvar.

Jonathan: Kan Fredrik Reinfeldt komma tillbaka som partiledare och bli statsminister?
Ossi Carp: Teoretiskt ja, Sverige har till skillnad från många andra länder inga begränsningar för hur länge en person får vara partiledare eller regeringschef. Partiledare är han formellt fortfarande, men aviserade kort efter valnederlaget att han avsåg att ställa sin post till förfogande. Att han ändrar sig är ytterst osannolikt.

Jkarrman: Besked kommer om tolv minuter. Har svårt att se att Stefan Löfven lämnar något annat besked än avgång.

Rutger: Frångår inte V också praxis när de inte lägger ner sina röster? De har ju fram till 2002 lagt en egen budget och sen lagt ner sina röster.
Emma Löfgren: Vänsterpartiet har varit med i förhandlingarna om regeringens budget.

Robert Holender: Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommer att delta på pressträffen klockan 16.30.

Rasmus: Om det blir nyval, kommer det endast bli till Riksdag, eller till Kommun, Landsting och Riksdag som i vanliga val?
Robert Holender: Nyvalet gäller bara riksdagen.

Andreas: Varför röstade inte de rödgröna på SD-budgeten i valet mellan den och alliansens budget som utmanare? På så sätt hade de ju varit säkra på att få igenom sin egen budget i nästa steg.
Emma Löfgren: Det hade varit att bryta praxis, samt hade öppnat för att Alliansen skulle röstat på SD:s budget i nästa steg, enligt statsvetare jag frågat om detta.

Emma Löfgren: ”Nu ligger bollen hos Stefan Löfven”, säger Annie Lööf till SVT. Inga nyheter där.

Jkarrman: Presskonferensen uppskjuten tio minuter.

Sara: Hur många av ledamöterna är närvarande vid dagens omröstning?
Emma Löfgren: 335 personer röstade i alla fall. Nejsidan vann voteringen med siffrorna 182 nej mot 153 ja.

Jkarrman: Nyval är också en möjlighet. Men det innebär att Löfven måste sitta kvar och vänta till 29 december.

JD: Vad är mest sannolikt; att Löfvén avgår eller att han utlyser nyval?
Ossi Carp: De flesta bedömare menar att avgång med ny talmansrunda är det rimligaste scenariot. Löfven kan då återigen få förtroendet att bilda regering. Samtidigt är det få bedömare som är tvärsäkra på någonting i det här skeendet.

FL: Vad innebär en ny talmansrunda? Rättare sagt undrar jag vad en talmansrunda är för något..? Tack för svar!
Ossi Carp: Talmansrunda är den process som normalt sker efter ett riksdagsval. Parlamentets talman träffar de invalda partiernas ledare och sonderar terrängen för vilket eller vilka partier som i störst utsträckning har de folkvaldas förtroende att bilda regering.

Holger: När skulle ett nyval ske? Finns det en förutbestämd tid enligt regler?
Emma Löfgren: Extra val kan tidigast utlysas den 29 december. Då ska valet hållas tre månader efter beslutet.

Markus: Om det blir omval, hur går det för FI? De fick 3% i höstas, kommer de vara relevanta nu? Kan de hamna under 2%-gränsen?
Emma Löfgren: Om Fi skulle få behålla sina röster i ett extra val är inte säkert, enligt Henrik Ekengren Oscarsson. – Det beror på hur sannolikt det är att jämställdhetsfrågor kommer att dominera en extra valrörelse. Det är inte sannolikt utan det kommer att handla mycket om ansvarstagande och partierna kommer att ha en friare och mer samarbetsinriktad inställning för att inte det här låsta läget ska uppkomma igen.

Stefan: Vem utlyser nyval, statsministern eller talmannen?
Ossi Carp: Regeringen är den enda instans som kan bestämma om nyval, eller extra val som det formellt heter i Regeringsformen.

Robert Holender: Säkerhetskontrollerna på Rosenbad är rigorösa. Det dröjer därför några minuter innan alla släppts in.

Theo: Om man fyller 18 år i januari, får man då rösta i ett eventuellt extra val?
Emma Löfgren: Om valet är efter din 18-årsdag har du rösträtt.

Robert Holender: Nu har nästan alla journalister passerat säkerhetskontrollen. Tre kvar.

Jkarrman: RT @NDaun: Sveriges konditionsstarkaste politikreporter, @MatsJLarssonDN, visar prov på uthållighet i livesändningen på dn.se: http://t.co/…

Ossi Carp: Stefan Löfven börjar tala

Felix: Det var 335 ledamöter som röstade, vad gjorde de övriga 349? Är det inte lite underligt att avstå från en så pass viktig omröstning?
Emma Löfgren: 14 personer var enligt riksdagen frånvarande. 5 socialdemokrater, 4 moderater, 1 miljöpartist, 1 vänsterpartist, 2 folkpartister och en kristdemokrat.

Ossi Carp: ”En bisarr uppvisning” kallar Löfven SD:s besked på tisdagen.

Ossi Carp: ”De låter SD diktera svensk politik”, säger Löfven med hänvisning till Alliansen.

Ossi Carp: Han tycker att Alliansen och S är ansvarslösa.

Ossi Carp: Han säger att han tänker ta ansvar. Nu kommer det:

Ossi Carp: Den 29 december blir det extra val.

Ossi Carp: Valet hålls den 22 mars.

MatsJLarssonDN: RT @NDaun: Sveriges konditionsstarkaste politikreporter, @MatsJLarssonDN, visar prov på uthållighet i livesändningen på dn.se: http://t.co/…

Jkarrman: Det ska bli mycket intressant att se hur de borgerliga agerar nu. Misstroendevotum?

Bob d: 29/12 eller 22/3?
Emma Löfgren: 22 mars blir valet. 29 december utlyses det officiellt.

Robert Holender: Stefan Löfven: Jag kommer inte att ta några ytterligare initiativ till samtal – den tiden tycks vara förbi.

Ossi Carp: Ett historiskt besked. En enda gång ”i modern tid” har extra val utlysts. Det var den 1 juli 1958, Sverige hade fortfarande tvåkammarriksdag och Stefan Löfven var knappt 1 år gammal.

aewastenberg: Regeringen Löfven väljer att behålla initiativet i politiken genom att utlysa nyval 22 mars. Såg inga andra regeringsalternativ. #svpol

söderkis: Är det möjligt att förtidsrösta till extravalet och när går det?

Robert Holender: Förtidsröstningen får börja 18 dagar före valdagen och pågå fram till och med valdagen.

Ossi Carp: Från myndighetshåll är beredskapen för ett extra val redan igång. DN kunde redan på onsdagsmorgonen berätta att Valmyndigheten beställt 6 miljoner valkuvert.

Ossi Carp: Höstens val kostade cirka en kvarts miljard kronor för valsedlar, röstkort, röstlängder, annonseringskostnader och medel till Länsstyrelserna som sköter sammanräkningen. Ett extra val blir något billigare, bland annat för att det bara är val till riksdagen.

söderkis: Hur röstar jag om jag är utomlands när förtidsröstningen börjar?
Robert Holender: 1. Du kan rösta på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. 2. Brevrösta.

Rikard: Varför tror ni att Löfven inte föreslår en ren socialdemokratisk regering?
Emma Löfgren: Han svarade på presskonferensen att han tycker samarbetet med MP har fungerat bra. Men sedan har ju Socialdemokraterna i nuläget inte tillräckligt stort stöd för att regera helt på egen hand heller.

Klara: Kommer personer som har fyllt 18 efter det ordinarie valet men innan extravalet få rösta?
Robert Holender: Ja.

Ossi Carp: Även om extra val inte hållits sedan 1958 och jämförelser därför saknas tror statsvetare att valdeltagandet blir mindre. En orsak är att vid vanliga val mobiliseras väljare till tre samtidiga val. Hur det påverkar små partier under och över 4-procentsspärren – exempelvis FI respektive KD – återstår att se.

aewastenberg: Blockpolitiken har nu segrat och Stefan Löfven helt lagt ner ambitionen att bryta blocken. S till val med V och MP med gemensam budget.

aewastenberg: RT @pwolodarski: Börsen upp 0,98 procent just nu, mitt i den politiska krisens Sverige.

Robert Holender: Sverigedemokraterna håller presskonferens 17:30 med anledning av regeringens besked om extra val.

Jonas : Hur kommer det sig att Löfven kan utlysa extra val utan att talmannen får göra en bedömning om alliansen har bättre möjlighet att få igenom sin budget? Löfven är ju självklart partisk i detta fall.
Emma Löfgren: Alliansen har redan fått igenom sin budget. Det är bara regeringen (alltså Löfven) som kan utlysa extra val.

mvh: Hur finansieras ett extraval?
Ossi Carp: Valmyndigheten som i det här läget kommer att be justitiedepartementet om ökade anslag.

Robert Holender: Vet du vilket parti du ska rösta på i nyvalet nästa år? Vad vill partierna med skolan, jobben och äldreomsorgen? Och stämmer det överens med vad du tycker? Med DN. Valfrågekollen får du koll på frågorna som avgör valet. Testa dig själv och se vad partierna tycker om olika förslag ­– fråga för fråga. http://www.dn.se/valet-2014/dn-valfragekollen/

Ossi Carp: DN söker naturligtvis företrädare för Allianspartierna för att höra hur de förhåller sig till regeringen Löfvens beslut att utlysa extra val.

Clara: Vad innebär extra val egentligen?
Robert Holender: Ett nyval till riksdagen kan utlysas av regeringen mellan de ordinarie valen. Valet kommer att gå till på samma sätt som ordinarie riksdagsval. De nyvalda riksdagsledamöternas mandat efter nyvalet gäller endast för återstoden av den fyraåriga mandatperioden. Nästa ordinarie riksdagsval äger rum som planerat 2018, oavsett nyvalet nästa år.

Ossi Carp: ”Vi har inte landat i något ännu. Vi återkommer i frågan”, säger Fredrik Hardt, pressekreterare på Kristdemokraternas parti- och riksdagskansli.

Ossi Carp: Sverigedemokraterna har kallat till presskonferens med start nu 17.30.

Ossi Carp: SD:s tillförordnade partiledare Mattias karlsson välkomnar regeringens beslut om extra val, men slår ifrån sig statsminister Löfvens kritik mot SD.

Robert Holender: Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) skriver i ett pressmeddelande att man är redo att börja kampanja inför ett extra val nästa år. – Det är allvarligt att de borgerliga väljer att alliera sig med SD och fälla en budget som hade förbättrat livet för stora grupper i samhället, säger förbundsordförande Ellinor Eriksson i ett uttalande.

Ossi Carp: ”Vi har inte ställt några radikala krav på Stefan Löfvén [sic], utan endast kravet att inte göra en redan extrem invandringspolitik ännu extremare”, säger Mattias Karlsson till SD-Kuriren.

TLS: Hur blir det för oss som är bosatta utomlands? Det brukar alltid bli lite strul och till EU valet tex. så kunde jag inte rösta där jag bor, eftersom det inte finns en ambassad i landet.
Robert Holender: Du kommer som vanligt att kunna brevrösta.

Kristoffer Törnmalm: I ett sms skriver Folkpartiets Jan Björklunds pressekreterare: ”Vi avvaktar och återkommer”.

Kristoffer Törnmalm: Centerpartiet låter meddela att de ännu inte har bestämt hur de ska svara på Stefan Löfvens besked. I ett sms skriver Anna Kinberg Batras pressekreterare att de ”återkommer senare”.

Kristoffer Törnmalm: TT: På Sverigedemokraternas presskonferens inleder tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson med att säga att han välkomnar en ny valrörelse. – SD vill att valet ska bli en folkomröstning om invandring, säger han vidare och hävdar att invandringen sliter isär Sverige.

Robert Holender: Vi beklagar den dåliga ljudkvaliteten på direktsändningen från SD:s presskonferens.

Kristoffer Törnmalm: När jag talade med Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare vid Göteborgs universitet, tidigare i dag sade han så här om frågor som kan tänkas bli dominerande i en extra valrörelse: – Det kommer att handla mycket om ansvarstagande och partierna kommer att ha en friare och mer samarbetsinriktad inställning för att inte det här låsta läget ska uppkomma igen. Han fortsätter: – Det är också sannolikt att den fråga som orsakat strulet, nämligen flykting- och invandringsfrågorna, kommer att vara ett tungt inslag i en sådan valrörelse. Om det gynnar SD eller inte beror på vilken typ av politik som presenteras av de andra sju partierna.

anton: När betyder detta att en budget kommer att träda i kraft om allt går rätt till? 1 juli 2015?
Ossi Carp: Alliansens budget blev genomröstad i dag och kommer att gälla tills vidare.

Undrande: Gäller valet enbart riksdagen eller riksdag/kommun/landsting?
Robert Holender: Det gäller endast riksdagen.

Emma Löfgren: Många undrar vad som händer med Feministiskt initiativs partistöd om de i extravalet får under 2,5 procent. Enligt statsvetaren Stefan Dahlberg försvinner det i så fall, eftersom extra val räknas som ordinarie val.

Emil: Om jag fyller 18 år innan omvalet, är jag röstberättigad då?
Ossi Carp: Ja. Om du är svensk medborgare och fyller 18 år senast på valdagen är du också röstberättigad precis som vid ett ordinarie riksdagsval.

Sofie: Varför skriver ni "extra val" (som i mina ögon ser väldigt särskrivet ut) - är det inte tal om ett extraval? Blir förvirrande.
Robert Holender: Det är den formuleringen som används i regeringsformen, alltså med en särskrivning.

Gustav: Betyder detta att nästkommande val efter extra valet kommer vara i mars 2019?
Robert Holender: Nej. Nästa ordinarie riksdagsval äger rum som planerat – i september 2018.

kjell backlund: kommer det bli någon förändring i fas3 ,pensionärs skatten ,samt höjd a kassa om Sverige demokraterna får vara med och bestämma
Robert Holender: Här hittar du en del budgetförslag som röstats igenom: http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/sa-paverkas-du-av-budgetkaoset/

MatsJLarssonDN: @niclashill Nej, extra val. Två ord.

Anna : Får FI partistöd & förtryckta valsedlar inför detta val?
Emma Löfgren: Valmyndigheten: Ett parti som fick minst en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen eller som är representerad i aktuellt kommun- eller landstingsfullmäktige får gratis valsedlar tryckta motsvarande tre gånger antalet röstberättigade i valområdet (den s.k. fria kvoten).

Emma Löfgren: Här finns det svar på flera frågor som många ställer sig om extra val: http://www.dn.se/nyheter/nyval-sa-gar-det-till/

MatsJLarssonDN: @niclashill Fel i rubriken, rättas nu.

Jkarrman: Klarar twitter en valrörelse till?

Kalle Holmberg: Aktiehandlarna på Stockholmsbörsen brydde sig inte om regeringskrisen. Börsen skakade av sig den politiska oron och steg på onsdagen i skuggan av budgetdebatten i riksdagen. När handeln stängde hade OMXS-index gått upp 1,0 procent, till 471,3. Det var starkare än utvecklingen på de ledande Europabörserna, skriver TT.

Jkarrman: Den stora överraskningen i dag var att Stefan Löfven var offensiv. Agerade i stället för att reagera.

Emma Löfgren: Statsvetaren Stefan Dahlberg på Göteborgs universitet tror att Sverigedemokraterna kommer att gynnas av det extra valet. ”Om man ska titta på de senaste opinionssiffrorna och prognoserna kring ökad migration till Sverige talar det mesta för att de kommer att gynnas av det här. Jag tror de kan få ännu mer än i valet i september. De brukar ligga lågt i opinionsundersökningar och får alltid mer i faktiskt valresultat”, säger han till DN.

Sure: Finns nån garante att de kommer att godkänna budgeten efter nästa val?
Emma Löfgren: Budgeten är redan godkänd av riksdagen. Tidigast efter nästa val kommer det gå att få igenom förändringar i den, men för att det ska ske krävs att valresultatet ser väldigt annorlunda ut jämfört med septembervalet.

Sure: Finns nån garante att de kommer att godkänna budgeten efter nästa val?
Kalle Holmberg: Jag antar att du menar efter det extra valet i Mars. Nej, meningen med att låta väljarna gå till valurnorna igen är att få fram ett valresultat som kan lösa upp den låsning med två block som båda saknar majoritetsstöd i riksdagen. Någon garanti för att det ska uppnås eller att en ny budget säkras finns inte.

Extraordinarie: Ni skriver här nere att "extra val räknas som ordinarie val". Vad betyder det egentligen? Säger det inte emot sig själv?
Emma Löfgren: Det betyder att resultatet från ett extra val är lika giltigt som det från ett ordinarie val. Om KD exempelvis får under 4 procent åker de ut ur riksdagen, trots att det är ett ”extra val”.

Anders: Innebär det här att regeringen ska styra med Alliansens budget fram till extravalet?
Emma Löfgren: Ja. TT skriver: I väntan på nyvalet kommer nu Löfven att få administrera Alliansens budget. Det innebär till exempel att det inte blir sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för höginkomsttagare vid årsskiftet. Det blir inte heller någon höjd a-kassa om inte den rödgröna regeringen vinner valet och stärker sin ställning. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga blir kvar. Däremot kan skolan räkna med mer pengar, eftersom även Alliansens budget innehåller miljardsatsningar.

Kalle Holmberg: Valrörelsen är redan igång. Valarbetare från Moderaterna stod på onsdagskvällen på Sankt Eriksplan i Stockholm och kampanjade för sitt parti, rapporterar en DN-medarbetare på språng.

Kalle Holmberg: ”Det kom inte helt som en överraskning. Nu hoppas jag att vi gör något gott av det! Det kommer alltid något dåligt och något bra av sånt här”, sade kung Carl XVI Gustaf, på besök i Paris, på DN:s fråga hur han reagerade på att extra val följer i mars.

Jkarrman: Tror ärligt talat att alliansen är helt oförberedda på Löfvens besked i dag. Inga som helst kommentarer efter två timmar.

Jkarrman: Med det sagt tror jag att det är extremt vanskligt att spekulera om hur ett nyval går. Finns inte så mycket empiri.

S:t Eriksplan i Stockholm, onsdag klockan 18.17: Valrörelsen har startat. Foto: Martin Fransson S:t Eriksplan i Stockholm, onsdag klockan 18.17: Valrörelsen har startat. Foto: Martin Fransson

Kalle Holmberg: Eliot Moskowicz, Moderata ungdomsförbundet i Stockholm, delar ut flygblad vid S:t Eriksplans tunnelbanestation i Stockholm. ”Vi var runt 40 MUF:are som hade samlats i vår lokal på Robert Almströmsgatan här i Vasastan för att se Stefan Lövens tal. Sedan plockade vi ihop material och sprang ut på stan för att starta den nya valkampanjen, säger han, rapporterar DN:s Martin Fransson.

MatsJLarssonDN: @niclashill Extra val enligt DN:s språkvårdare.

Peppar: Så, detta kommer då bli vad man kallar för "nyval"?
Emma Löfgren: Extra val enligt regeringsformen, men nyval går också bra att använda.

Kalle Holmberg: ”Det är intressant, för det Stefan Löfven gör är ju att bolla över frågan till väljarna. De får alltså vara med och ta ansvar för den här uppkomna situationen”, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till TT. Enligt henne är det inte osannolikt att valdeltagandet blir lägre under det extra valet. ”Tendensen är att extraval ger lägre valdeltagande. Men det kan också vara så att ångan är uppe. Frågan är hur långt man kan pröva svenska väljare till att ta sitt demokratiska ansvar.”

MatsJLarssonDN: Sänder #DN tv direkt från alliansledarnas presskonferens med start kl 19.25. #svpol

Emma Löfgren: Fi behåller sitt stöd, krävs minst 2,5 % i något av de två senaste riksdagsvalen. Har rättat i frågorna&svaren. http://www.dn.se/nyheter/nyval-sa-gar-det-till/

Kalle Holmberg: ”Vi står starkt inför ett eventuellt nyval.” Så skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom via förbundets twitter. Han håller uppenbarligen för möjligt att det extra valet inte blir av. För det krävs rimligen en bred politisk uppgörelse, något som inte direkt varit på tapeten under denna onsdag. Om man säger så.

Emma Löfgren: Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson är redo att möta väljarna, säger han till DN.

Emma Löfgren: ”Vi har politiken för fler jobb och omställning på plats och vi har ett bra flow i partiet. Vi är inställda och beredda på hårt jobb för att vinna väljarnas förtroende”, säger Emil Källström till DN.

Kalle Holmberg: Alliansens partiledare på väg in till den aviserade presskonferensen. DN sänder direkt från riksdagens presscenter – se ovan – med kommentarer av vår reporter på plats Mats J Larsson.

P.A.: Kommer de nya valreglerna som riksdagen beslutade om 26 november att gälla i det extra valet?
Emma Löfgren: Såhär skriver valmyndigheten och riksdagen: ”De nya reglerna gäller från den 1 januari 2015 och tillämpas för första gången vid ordinarie val 2018.” Men det är skrivet innan nyvalet var ett faktum, så vi får nog anledning att återkomma till den frågan.

Kalle Holmberg: Moderaternas Kinberg Batra ineder presskonferensen, hon angriper direkt regeringen Löfven för sitt, som hon menar, svaga agerande.

Kalle Holmberg: Centerns Annie Lööf tar över: ”En regeringskris är ett faktum. Vi ser fram emot att möta väljarna i valrörelsen. Vi ska lyfta det utanförskap som finns ute i små orter. Vi söker mandat för att förändra Sverige och skapa en stark Alliansregering.”

Kalle Holmberg: Folkpartiets Jan Björklund tar vid: ”Vi varnade gång på gång för att en rödgrön regering var oförberedd på att ta över. Det blev så, regeringen har nu gått in i väggen.”

Kalle Holmberg: Göran Hägglund, Kristdemokraterna: ”Det har varit en unik politisk höst. Nyvalet riskerar dessutom att inte leda till någon lösning av läget. Vi har en besvärlig situation. Många av bekymren vi har kan bestå även efter extra valet.”

aewastenberg: Kent Persson, partisekreterare, ska i kväll ge besked hur M ska hantera partiledarfrågan.

Kalle Holmberg: Partisekreteraren för det största partiet kommer att ge besked senare under kvällen om vilken statsministerkandidat Alliansen kommer att föra fram, uppger Jan Björklund. Alltså, ett besked som M:s partisekreterare Kent Persson ska ge.

Kalle Holmberg: Alliansledarna resonerar om hur svårigheterna att regera i minoritetsställning ska angripas. ”Vi behöver komma överens mellan blocken om hur vi ska lösa detta”, säger Jan Björklund.

Emma Löfgren: Moderaterna ska egentligen ha sin extrastämma då de ska välja ny partiordförande efter Fredrik Reinfeldt den 7 mars nästa år. Men under kvällen kommer alltså ett besked om hur processen ska se ut.

Kalle Holmberg: Anna Kinberg Batra uppger att man tagit upp frågan om minoritetsregerande med statsminister Stefan Löfven, ”utan att ha fått någon reaktion”.

Kalle Holmberg: ”Att andra röstat på vår politik, det är deras sak”, säger Jan Björklund, med syftning på SD:s stöd till Alliansens budgetförslag, som också blev riksdagens beslut på onsdagen.

Kalle Holmberg: DN:s Mats J Larsson söker upp de tre partiledarna och gruppledaren, Moderaternas Anna Kinberg Batra, för uppföljande intervjuer.

Kalle Holmberg: Nyfiken på hur det rapporteras hos ”lillebror” Norge om den svenska krisen? Videoklipp tillgängliga på NRK:s, norska radio- och tv-bolaget, sajt. Grannarna har bland annat besökt Trollhättan och hört vad folk där anser om den politiska uppståndelsen i Stockholm.

Kalle Holmberg: ”Jag tycker att Sverigedemokraterna i går visade tydligt att man alltjämt är ett enfrågeparti”, säger Anna Kinberg Batra.

saga: Det verkar som de gör samma fel som i förra valrörelsen. De verkar inte förstå att det nu finns tre block.

David: Sannolikt att de som röstat på FI eller piratpartiet nu taktikröstar på tex vänstern? Förlorade röster annars.
Emma Löfgren: Statsvetare jag har talat med tror att ”uppstickarpartier” kommer att få det tuffare i den här valrörelsen, som framförallt kommer att handla om konflikten mellan S-MP-V och M-C-KD-FP.

Bertil: Jag tror nyvalet slutar med att KD hamnar under spärren, FI kommer in och resterna av Alliansen + SD får mindre än 50 %.

Kalle Holmberg: Anna Kinberg Batra deklarerar för DN:s Mats J Larsson att Moderaterna inte ändrar sin politik i invandrings- och asylpolitiken när en ny partiledare är utsedd.

Jkarrman: Chefen pratar om valet 2015. Låter konstigt. Har inte vant mig ännu.

Kalle Holmberg: Finansminister Magdalena Andersson säger i SVT:s extrainsatta ”Agenda” att hon hoppas att både S och regeringspartnern MP ska stärkas i extravalet. De båda partierna avser att gå fram gemensamt i valrörelsen. ”Vi har haft ett bra samarbete”, menar hon och säger att hon ser fram emot att ta itu med kampanjarbetet.

Kalle Holmberg: Partisekreterare Kent Persson uppger för DN att Moderaternas extrastämma kommer att tidigareläggas. Den hålls den 10 januari, i stället för den 7 mars. Ny partiledare efter avgående Fredrik Reinfeldt står främst på dagordningen.

Lars: Varför var det Löven och Fridolin som levererade budskapet vid presskonferensen efter budgetnederlaget och inte Åsa Romson (i befattningen som vice statsminister)?
Emma Löfgren: Fridolin och Romson brukade köra varannan pressträff under valrörelsen, de kanske har börjat med det igen. Fridolin var där i egenskap av språkrör för MP, inte främst som företrädare för regeringen, gissar jag.

aewastenberg: Regeringen säkrade just partiledarposten till A Kinberg Batra. Nyvalet gör att hon väljs 10 jan, inte tid eller läge då för andra att agera.

Kalle Holmberg: Centerns Annie Lööf säger i SVT:s extrainsatta ”Agenda” att S-ledaren Stefan Löfvens upprepade tal om att han sträcker ut en hand till Alliansen klingar falskt. ”Dom där händerna har vi aldrig sett”, säger Lööf.

Kalle Holmberg: Ett nordiskt perspektiv på regeringskrisen, sedd mot historisk bakgrund, levereras i ”Agenda” när Anna Gaarslev, DR:s (danska radio- och tv-bolaget) Europakorrespondent, och Marie Simonsen, politisk redaktör på norska tidningen Dagbladet, intervjuas. Se det genom att ”backa bandet” på SVT play.

Kaspar: @emma löfgren: Du bortser från att SD lär få uppemot 20%. Hur kan man vara så fixerad vid höger-vänster i detta läge? De är ju identiska...
Emma Löfgren: När bortsåg jag från det? Som jag rapporterade tidigare tror en statsvetare jag talade med i dag att SD kommer att gynnas av nyval. En annan statsvetare, professor Jonas Hinnfors, säger dock till TT att han tror SD bör vara lika oroade som alla andra partier, särskilt med tanke på att deras partiledare är sjukskriven.

undrande: Hej. Kommer FI att få partistöd under det extra valet? Detta eftersom det är det närmaste valet efter siffrorna på 2,5%. Även: gäller det extra valet kommun och län såväl som riksdag?
Emma Löfgren: Fi får behålla sitt partistöd oavsett hur det går i det extra valet. Det krävs att partiet fått minst 2,5 procent av rösterna i hela landet i något av de två senaste riksdagsvalen.

Claes: Hej! Hur ser reglerna för partibidrag ut nu? Måste partierna redovisa alla bidrag inför det nya valet?
Emma Löfgren: Reglerna är ändrade sedan 1 april. Här kan du läsa en gammal artikel om det: http://www.dn.se/ekonomi/partierna-kan-undga-regler-om-anonyma-bidrag/

Kaspar: @emma löfgren: Ah, borde skrivit 'hen' (statsvetaren) - det var en replik/undran på ditt svar på Davids fråga om F!/piratpartiet. Men visst verkar man alltjämt ha svårt bryta höger/vänster-tänket?
Emma Löfgren: Det finns de som tycker att blockpolitiken har nått vägs ände. Ingvar Carlsson och Bengt Westerbeg exempelvis. http://www.dn.se/ekonomi/carlsson-och-westerberg-uppmanar-till-samarbete/

Kalle Holmberg: Socialdemokraternas webbmästare tycks ha varit förberedd på Stefan Löfvens utspel om nyval. Partiets sajt öppnar på onsdagskvällen med rubriken ”Extra val 2015” och en stor bild på Löfven. Även Miljöpartiet har knappat på datorn – sajten öppnas med en pratbubbla med texten ”Vi är redo för en ny valrörelse” och en bild på språkrören Fridolin och Romson.

Jkarrman: Tidigare ville politiker inte "recensera" när de duckade frågor. Nu är det "hypotetiska" frågor som gäller. Språkligt fel i båda fallen.

Kalle Holmberg: DN:s chefredaktör Peter Wolodarski blickar i ”Agenda” tillbaka och påminner om budgetbråket förra hösten, då Alliansen hade regeringsmakten: ”Nu har man hamnat i ett motsvarande läge, fast det är Socialdemokraterna som sitter i regeringsställning. Jag tror att det på den borgerliga sidan finns känslan av att ´vi måste återställa ordningen genom att slå tillbaka – de slog mot oss förra hösten, nu slår vi tillbaka´. Och kanske är ett extra val då ofrånkomligt för att man ska kunna sätta sig ner igen och börja om på nytt. Men det bästa hade ju varit att ha sluppit bråket förra hösten och sluppit bråket denna höst och att man enats om den princip som båda sidorna vill ha, nämligen att en minoritet ska kunna regera.”

troill: blir det kommun och landstings val också
Emma Löfgren: Nej, bara riksdagsval.

EdMo: Hej. Jag har två frågor. 1. Kommer man kunna förtidsrösta? 2. Är det val till kommun och landsting också? Tack!
Emma Löfgren: 1. Ja, tio dagar innan valdagen. 2. Nej.

Emma Löfgren: Jan Björklund, FP, säger i Aktuellt att ett extra val är ”en möjlighet för Sverige att skapa en stabil regering igen” efter några månader av ”ett rödgrönt kaos”.

Emma Löfgren: Carl Bildt, (M), på twitter: ”Jag älskar i och för sig torgmöten i valrörelser - men i mars…”

Lars: Undrar om någon av partierna har lärt sig att skrika rasist till SD inte fungerar. Ungefär lika konstruktivt som att skrika kommunister till V. Dags för riktiga debatter?

Jkarrman: En partiledare avgick under supervalåret. Det lär bli en eller flera under superduberbautavalåret. Kanske redan 22 mars.

Emma Löfgren: Fi-ledaren Gudrun Schyman välkomnar ett extra val och tror att hennes parti nu tar sig in i riksdagen, säger hon till Expressen.

Lk: Valmyndigheten beställde som bekant röstsedlar innan budgetfiaskot blev ett faktum, agerade valmyndigheten i förtid vid omvalet 1958?
Emma Löfgren: En av anledningarna till att Valmyndigheten beställde röstsedlar är att de alltid måste ha en viss mängd på lager, och lagret var halvtomt. Men hur de agerade 1958 är svårt att svara på.

Dino : Kommer alla ministrar sitta kvar vid eventuellt regeringsskifte, eller allt blir "nytt" i sådana fall?
Emma Löfgren: Vid ett regeringsskifte avgår alla ministrar.

Emma Löfgren: ”Han överskattade en gammal vänskap. Och han underskattade en ny fiende. Därför kunde samarbetsmannen Stefan Löfven bara skapa splittring i svensk politik.” Läs Karin Erikssons reportage här: http://www.dn.se/ekonomi/darfor-kunde-lofven-bara-skapa-splittring/

Trinsa: Hej! 1. Gäller Alliansens budget efter nyval 22 mars eller lägger man en ny budget? 2. Hur gör man fram till extra-valet med Riksdagsarbete och att regera med alliansbudgetet? Kommer man arbeta aktivt eller bordlägga?
Emma Löfgren: Hej, svaret på dina frågor finns i den här artikeln: http://www.dn.se/nyheter/nyval-sa-gar-det-till/ Regeringen kan dock besluta att riksdagen lägger ner arbetet från att nyvalet har utlysts formellt och fram till att den nya riksdagen är vald.

Emma Löfgren: DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg: En mycket riskfylld strategi för S och MP: http://www.dn.se/ekonomi/ewa-stenberg-en-mycket-riskfylld-strategi-for-s-och-mp/

My Andersson: Hur ser det extra valet ut i nästa år, vilket parti är det sannolikhet att bilda regering? Är det möjligt för sicialdemokrater?
Emma Löfgren: Hej, det går inte att svara på. Socialdemokraterna kommer att kunna bilda regering om de tillsammans med MP lyckas vinna valet.

Emma Löfgren: DN:s Jens Kärrman meddelar resultatet av extra valet 1958: S +1,64 M: +2,41 FP: -5,6 C: +3,21 V: -1,64

Emma Löfgren: Är det någon av er läsare som tänker rösta annorlunda i extra valet, jämfört med nu senast i september?

Pontus: kommer rösta på Alliansen igen.. Men skulle de nominera en statsministerkandidat redan ikväll??

Emma Löfgren: Moderaterna kommer att välja en ny partiledare den 10 januari. Denna person blir Alliansens statsministerkandidat.

Bruno: Ja, jag kommer att rösta framförallt vid nyval

Björn: Jag skulle vilja veta hur alla andra röstar, så att vi tillsammans kan rösta bort SD som en regeringsförstörare. Hellre röstar jag på "andra sidan" för att få en stark regering, bra samarbete, effektiva beslut. Det är vad Sverige behöver... Sen om det blir några kronor hit eller dit till tågtrafiken bryr jag mig inte om...

Bruno: Kommer beslut som tex att erkänna Palestinien att bestå som giltiga även om regeringen fattade det avgår?
Emma Löfgren: Ja, man kan inte ta tillbaka ett erkännande av en stat. Eller det har åtminstone aldrig gjorts i Sverige.

My Andersson: Jag kommer att rösta annorlunda nästa år, eftersom jag upptäckte att det är en del frågor som rödgröna tog upp idag som jag inte tänkt på förr.

Kalle Holmberg: Alliansens ledare hoppas att till extravalet ha en överenskommelse med de rödgröna på plats för att stärka möjligheten att regera i minoritet, skriver DN:s Mats J Larsson i en nyinlagd artikel. Båda blocken har intresse av att långsiktigt få till en lösning på problemet, inte minst efter att ha upplevt de senaste dagarnas kaos.

Kalle Holmberg: DN på ledarplats i kväll, onsdag: ”Följden av veckans händelser måste bli att de två blocken försöker skapa samarbeten, regler och en praxis som gör det möjligt att regera i minoritet. Mottot ´största block får makten´ är överspelat. Åtminstone måste det kompletteras. Riksdagen står inför en ny verklighet.”

Robert: Betyder ev. överenskommelse mellan rödgröna och alliansen att de tänker utnyttja extravalet till att göra grundlagsändringar för att undvika att denna situation uppstår igen? Praxis är ju bevisligen inte tillräckligt?
Kalle Holmberg: Nej, praxis har inte bara visat sig otillräcklig, någon sådan har inte funnits för den situation som nu uppstått. Det står klart för båda blocken att något måste göras. ”Det tredje blocket”, SD, har bara att åse hur sådana förhandlingar framskrider.

Kalle Holmberg: Danska tidningen Politikens Sverigekorrespondent har besökt Landskrona, Skånekommunen där Sverigedemokraterna får vara med i leken. Under rubriken ”I Landskrona kan de samarbejde: ”De andre partier opfører sig som børnehavebørn (dagisbarn)” skriver tidningen bland annat ”at i Landskrona så er det ikke kontroversielt at være Sverigedemokrat”. Samtidigt konstaterar reportern att det är få hon möter som vill uttala sig i ämnet: ”Mange ryster (skakar) bare på hovedet, når vi nævner Sverigedemokraterna, men en del er også trætte af en presse (trötta på det tryck), som gennem årene har forstærket Landskronas dårlige ry (rykte).”

Kalle Holmberg: En ”ringrostig” riksdagsledamot, moderaten Cecilia Magnusson från Göteborg, berättar för Göteborgs-Posten att hon i onsdagens viktiga budgetomröstning av misstag röstade ja till regeringen Löfvens budget. Något hon var ensam om bland alliansledamöterna. ”Jag tryckte fel. Det var ett jättestort misstag.” Och så förtydligar hon: ”Jag är lite ringrostig efter att ha röstat ja i åtta år.”

Peppe: Blir så trött. Man behöver regler för att lösa sådant som man kan klara som vuxen med samtal, man vill ha nyval för att man inte klara att förvalta ett redan genomfört val av befolkningen. Pajaser, slösa iväg ännu mera skattepengar som befolkningen arbetat ihop till er för att ni kör sandlåda......,

Kalle Holmberg: I Norge går debatten om Sverige vidare. I ett NRK-inslag på onsdagen sade Carl I Hagen, högerpopulistiska Fremskrittspartiets tidigare ledare, att han med spänning inväntar vad ”de gamla partierna” i Sverige ska göra: ”Det är de andra (M, C, FP, KD, S, V och MP, reds anm) som är oansvariga. Det som är spännande nu är vad ´de gamla´partierna ska göra med sin invandringspolitik. Börjar de inse att de är tvungna att strama åt radikalt i Sverige? Om de inte gör det så kommer Sverigedemokraterna att växa”, sade Hagen. I minidebatten deltog även Sverigebekanta Åse Kleveland, tidigare norsk kulturminister. Hon kände med Stefan Löfven, som hon menade agerat ”ärligt och ansvarsfullt”.

Kalle Holmberg: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt går in i valrörelsen: ”Nu sätter vi igång och vinner valet”, skriver han på partiets hemsida. Han understryker på nytt sin uppfattning att stödet från V är oundgängligt för S och MP: ”Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger att de går till val på den budget vi har förhandlat fram med dem. Men de kan bara genomföra den med oss. Vi vet också att det är tack vare oss som mycket av det bästa i den budgeten finns där.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.