Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/folk-i-ryska-regionerna-kampar-for-att-overleva-trots-tillvaxt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Folk i ryska regionerna kämpar för att överleva – trots tillväxt

För andra året i följd ser Ryssland ut att få några procents tillväxt. Det är ett klart trendbrott sedan krisen 2014. Men tillväxten är koncentrerad till de stora städerna. Ute i regionerna lever många fortfarande ur hand i mun.

– Så fort vi får våra löner fyller vi kylskåpet med en gång. Över hälften av våra inkomster går till mat. Jag måste ha två jobb för att vi ska klara oss.

Jurij Sjamrai (38) sitter hemma vid köksbordet i sin lilla tvåa i Barnaul och dricker te. Åttaårige sonen Roman är i skolan och hans fru Polina på arbetet. Hon är utbildad teckningslärare men jobbar som repetitor, vilket betyder att undervisa barn vid sidan om skolan. 

Om hon jobbade som lärare i en skola skulle hon troligen ha samma lön (11.000 rubel eller cirka 1.500 kronor) men mycket längre arbetstid. Ute i de ryska regionerna är lönerna ofta en tredjedel av nivån i Moskva. Samtidigt är Ryssland nu inne på sitt andra år av tillväxt efter den ekonomiska djupdykning som inleddes år 2014. Då annekterade Ryssland Krimhalvön och straffades med ekonomiska sanktioner.

Den ekonomiska avmattning som inleddes redan 2013 blev snabbt en fullständig kris. Rubeln störtdök och de utländska investeringarna krympte ihop. Inkomsterna och konsumtionen sjönk som en sten. I tre år hade Rysslands minustillväxt.

I fjol bröts trenden för första gången, med en plustillväxt med 1,7 procent. I år räknar ryska centralbanken med en tillväxt på 1,5–2 procent. Ekonomiministeriet tror att den blir 2,1 procent. 

Det är goda nyheter för Vladimir Putin, som siktar på att bli omvald i presidentvalet den 18 mars. Men ute i de ryska regionerna är det få som lägger märke till att ekonomin har börjat ljusna. Altaj-regionen, där Barnaul ligger, tillhör de fattigaste i Ryssland. Enligt den statliga nyhetsbyrån RIA Novostis mätning hade Altajregionen i fjol fjärde sämst levnadsstandard i hela Ryssland. 

Själv är Jurij utbildad polis men har övergått från polisarbetet till att undervisa i juridik. Han undervisar på två olika institut för att få ekonomin att gå ihop och får motsvarande 1.500 kronor från varje arbetsgivare. 

Jurij Sjamraj i sitt hem. Han är utbildad polis men har övergått från polisarbetet till att undervisa i juridik.
Jurij Sjamraj i sitt hem. Han är utbildad polis men har övergått från polisarbetet till att undervisa i juridik. Foto: Oksana Yushko

– Jag jobbar sex dagar i veckan. Annars skulle vi inte klara oss. Jag märker inte av någon tillväxt, vi har ju ingen produktion här i Altaj. Bara en massa tomma fabriker. Om folk vill starta upp ett företag öppnar de ett ölsjapp, det är det enda som garanterat lönar sig.

Med sammanlagda månadsinkomster på motsvarande 4.500 kronor reser familjen Sjamrai aldrig utomlands eller går på restaurang. Semester firar de hos Jurijs föräldrar ute på landet. Polinas mamma, som har flyttat till Moskva för att jobba, sänder hem pengar för att sonen Roman ska kunna fortsätta med sin karatehobby. 

Jurij Sjamrai stöder fortfarande Putin.

– Ryssland förlorar ingenting på att kräva respekt av sin omvärld. Att pressa oss med sanktioner kommer aldrig att lyckas. De är i själva verket bra för oss. Vi måste ju få i gång vår egen produktion, säger han. 

Vitalij Fedorov har en egen reparationsverkstad och säger att det går bra.
Vitalij Fedorov har en egen reparationsverkstad och säger att det går bra. Foto: Oksana Yushko

Vitalij Fedorov (29), som också tillhör den ryska medelklassen, är av motsatt åsikt. Jag träffar honom i den lilla staden Altajskoje, som ligger cirka 250 kilometer söder om Barnaul. Han har en egen verkstad där han reparerar allt – bilar, datorer, dvd-spelare. 

– För mig går det bra, jag har kunder hela tiden. Folk har ju inte råd att köpa nya grejer så de reparerar hellre de gamla, säger han.

Köpcentret där han har sin verkstad är däremot så gott som tomt. Alla andra hyresgäster har flyttat ut eftersom deras företag har gått i konkurs. Till exempel en privat läkarstation som tog upp hela övre våningen var tvungen att packa ihop. 

– Efter 2014 började vi leva mycket sämre – maten blev dyrare, elektroniken dyrare, men lönerna förblev på samma nivå. Nu odlar folk potatis för att överleva. Många jobbar svart, till exempel på byggplatser, säger Vitalij.

Än har han inte bestämt hur han tänker rösta i presidentvalet. Men en sak är säker.

– Jag tänker inte rösta på Putin. Vem som helst, men inte på honom. Vi måste få en ändring till stånd, folk måste få det bättre. Varför ska vi föra humanitär hjälp till Syrien medan våra egna pensionärer nätt och jämnt överlever?

Rysk ekonomi

Inkomsterna i Ryssland har sjunkit ända sedan 2013. Medellönen i Ryssland år 2017 var 35.369  rubel (ca 4.600 kronor). År 2016 var den något högre (36.746 rubel eller 4.800 kronor). 

Under den ekonomiska krisen har alltfler ryska invånare lagt ner en allt större andel av lönen på mat. I augusti 2017 såg man ett litet trendbrott – andelen ryska medborgare som säger sig spara pengar genom att köpa billigare mat sänktes från 51 procent år 2016 till 35 procent. Andelen som sparar genom att köpa mindre kläder minskade från 61 procent till 47. 

År 2016 betraktade sig 27 procent av ryssarna som fattiga, en andel som sänktes till 17 procent år 2017.

Källa: Vedomosti, RIA Novosti

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.