Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Folkaktierna” tar stryk av Kinaraset

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Svenska folkets favoritbolag på börsen tar stryk när Stockholmsbörsen dyker skarpt. Aktier som Telia Sonera och H&M faller hårt i nedgången.

Det blev en mörk första dag på börsåret 2016. OMXS-index i Stockholm backade med 3,2 procent i en bred nedgång.

Bakgrunden är det börsras som drabbade börser i Kina på måndagen innan de handelsstoppades. De ledande börserna i Europa faller även de, med störst ras i Frankfurt.

Läs också: Experter spår positivt börsår – trots dyster inledning

De så kallade ”folkaktierna”, som har fler än 100.000 ägare, föll hårt i nedgången på Stockholmsbörsen. Samtliga stora bolag i börsens finrum, OMXS30-listan, gick minus. Värst där rasade Fingerprint Cards, med 8,3 procent, följd av H&M på minus 5,3 procent, Getinge med minus 4,9 procent och Telia Sonera backade 4,7 procent. Bäst av de 30 bolagen på listan klarade sig Nokia, som ändå gick back med 0,7 procent.

En av ljusningarna på måndagen är medicinteknikbolaget Bactiguard som är upp 17 procent. Bakgrunden är att företaget har fått okej i Kina för en kateter mot urinvägsinfektioner.

Forskningsbolaget Active Biotech rasade över 40 procent på Stockholmsbörsen under måndagseftermiddagen.

Raset kom efter ett kort handelsstopp, som följdes av ett besked från bolaget om att studierna med en högre dos av läkemedlet laquinimod, som behandlar multipel skleros, avbryts efter en rekommendation av den säkerhetskommitté som överser studien.

Active Biotech utvecklar behandlingen tillsammans med läkemedelsföretaget Teva.

Följ utvecklingen med DN:s Börsen i dag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.