Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/folkhalsoexperten-kampen-mot-viruset-riskerar-skada-mer-an-smittan/

Ekonomi

Folkhälsoexperten: Kampen mot viruset riskerar skada mer än smittan

Epidemiologen Måns Rosén.
Epidemiologen Måns Rosén. Foto: Anders Norderman

Åtgärderna för att bekämpa smittspridningen av det nya coronaviruset riskerar att ställa till med större skada än själva smittan. Massarbetslöshet i krisens spår blir till ett allvarligt hot mot människors hälsa. Det menar Måns Rosén, epidemiolog och folkhälsoexpert. 

Allt fler börjar ifrågasätta de drakoniska åtgärder som sätts in mot coronavirusets spridning. Förra vice riksbankschef Kerstin Hessius krävde i SVT Aktuellt tidigare att regeringen sätter upp en tidsplan där det också finns en punkt för åtgärderna.

Skälet är att skadan på ekonomin blir så stor att det kan hota folkhälsan. För det är väl känt att en djup recession är farlig för både psykisk och fysisk hälsa.

– Vad man vet är att arbetslöshet leder till för tidig död, och det skapar en massa förluster i livskvalitet, säger Måns Rosén, tidigare adjungerad professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap.

Han skyndar sig att understryka att han inte har arbetat specifikt med just smittsamma sjukdomar utan mer med andra sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

– Och de sociala konsekvenserna av sjukdom, tillägger han.

Och det är just där, i de sociala konsekvenserna, som han har fokus för sin kritik mot politiker och myndigheter. Ekonomin har redan tagit skada och den skadan förvärras dag för dag med risk för massarbetslöshet till sist – som ger sjukdomar och en ökning av förtida dödsfall.

Det som förvånar Måns Rosén är att han inte kan finna någon som faktiskt räknat med dessa risker när de analyserat vilka motåtgärder som ska sättas in.

Han understryker att han själv inte har gjort uppskattningar av hur många dödsfall eller svåra sjukdomsfall som blir följden av massarbetslöshet.

– Men jag tycker att någon borde ha gjort det. Det är det jag uppmanar till, för det är inget snack om att de får allvarliga konsekvenser för folkhälsan, säger han.

Du menar att myndigheter och politiker inte tagit med dessa beräkningar i sina analyser och modeller?

– Ja, det menar jag. Och de borde ha gjort det, säger Rosén.

– Sedan kan man säga att myndigheterna har visat ett visst motstånd mot vissa åtgärder, som till exempel att stänga skolorna. Men politikerna känner att de måste vara handlingskraftiga. Och då inför de åtgärder som kanske får ännu större negativa konsekvenser.

Måns Rosén vill inte förneka att det nya coronaviruset är att allvarligt folkhälsoproblem. Men samtidigt understryker han att de allra flesta kommer att bli lindrigt sjuka.

– Jag tror att det har skett en överskattning av riskerna. Vi vet inte ens om hur många som är smittade, avslutar han.