Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Folkstorm mot gasutvinning

Foto: Leon Neal

I över tre veckor har protesterna i Balcombe mot utvinning av skiffergas pågått och de bara växer. Men enligt premiärminister David Cameron borde hela landet omfamna den kontroversiella källan till energi. Den ger jobb och lägre energipriser, hävdar Cameron.

Intill grönklädda fält med betande kor och får växer en allt större proteströrelse mot planerad utvinning av skiffergas, även kallad fracking, upp. Hundratals demonstranter har på tre veckor växt till över tusen utanför platsen där energibolaget Cuadrilla inlett borrningar för olja.

Det är en salig blandning bybor, professionella aktivister och kändisar som intagit lilla Balcombe, fem mil söder om London. Och de har ett tydligt budskap: frack off.

I måndags hettade det till när en grupp demonstranter försökte forcera ingången till området för borrningarna. En del limmade fast sig i varandra och på kvällen hade polisen gripit 36 personer, däribland Caroline Lucas, ledare för det gröna partiet i Storbritannien och parlamentsledamot.

– Jag bor bara några kilometer här ifrån och är framför allt rädd för vad som händer med vattnet. Regeringen har inte undersökt det här tillräckligt utan tvingar det på folk, eftersom de har påverkats av den mäktiga oljelobbyn. Det är ingen demokratisk process, säger Stuart Goodwin, som jobbar med marknadsföring och teater, när DN träffade honom i protestlägret.

Goodwins uttalande illustrerar en allt hätskare debatt om för- respektive nackdelar med fracking, en metod som innebär att man borrar långt ner i marken och spräcker upp skiffer med högtrycksinjektioner av vatten, kvartssand och kemikalier. Därefter frigörs gas som strömmar upp.

Känslorna är så heta att Cuadrilla för tillfället känt sig tvingade att upphöra borrningarna, rädda för vad demonstranterna kan göra. Då har de inte ens inlett fracking ännu. Det var något som planerades i ett senare skede.

Balcombebon Leslie hör till skeptikerna och hon välkomnar att demonstranter från hela landet samlats i byn. En del bybor har satt upp banderoller där de stöder protesterna, men tydligt tar avstånd från kriminella handlingar. Det är inget som avskräcker Leslie.

– Det händer inget annars. Vi hade inte haft kvinnlig rösträtt utan våld. Det här handlar bara om pengar till oljebolagen. Vi är rädda att vårt vatten blir förorenat. Det tas större och större risker för att hitta mer energi. I stället borde vi hålla nere energikonsumtionen. Nu har de slutat, men när människor försvinner här ifrån börjar de borra igen.

Såpbubblor blandas med eldar, hundar och poliser i Balcombes protestläger. Någon spelar trummor. Tuta om du stöder oss står det på en banderoll och många bilister följer uppmaningen.

Men hade premiärminister David Cameron kört förbi hade han avhållit sig från tutan. Vi har inte råd att inte utnyttja skiffergas, skrev han nyligen i en debattartikel. Lägre elräkningarna, fler jobb och större intäkter till landsbygden, hörde till faktorer som Cameron förde upp på plusskontot. Titta bara på USA, där har gaspriserna sjunkit kraftigt sedan utvinningen av skiffergas börjat breda ut sig, argumenterade Cameron.

Men Cameron är köpt av oljelobbyister, anser demonstranterna och varnar för förorenat vatten och risk för jordskalv.

– En industrialisering av vår landsbygd är inte värd de riskerna, säger Stuart Goodwin, som vill se ett större fokus på utvecklingen av förnyelsebara energikällor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.