Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fondbolag-forlorar-tillstand-allvarliga-brister/

EKONOMI

Finansbolag lurade kunder för att tjäna pengar – tillstånd dras in

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var hårda ord från Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen när han talade om det indragna tillståndet för värdepappersbolaget Nord Fondkommission AB under en pressträff på onsdagen. Bolaget har gjort sig skyldig till ”stora och systematiska brister”.

Privatpersoner har mer eller mindre lurats till att placera pengar i företagsobligationer med hög risk, tvärtemot kundernas önskningar. Det har även funnits ett ekonomiskt intresse för placeringarna – hela kedjan från ombudet som sålt in produkterna till bolaget har tjänat pengar på att kunderna tagit de höga riskerna utan att kunderna vetat om provisionerna. Det framgår i en granskning som Finansinspektionen har gjort.

– Bristerna är betydande och bedöms vara generella och systematiska, säger Erik Thedéen till DN.

Finansinspektionen har granskat fyra företagsobligationer som getts ut av små eller mycket små företag där risken bedömts som hög, som Nord Fondkommissions ombud sålt in till kunderna. När risken är hög ställer regelverket extra höga krav på att kunderna förstår vad placeringarna innebär. Det ska också framgå om ombudet som säljer in företagsobligationen tjänar pengar på att kunden väljer att göra placeringen. Detta har inte heller skett.

– Det har funnits väldigt starka incitament hos framför allt ombuden att sälja sådant som ger mest intjäning, bland annat företagsobligationer som de har kunnat ta ut höga avgifter för, säger Erik Thedéen och fortsätter:

– Alla i kedjan har tjänat pengar.

Erik Thedéen
Erik Thedéen Foto: Lotta Härdelin

Ett företag som används som ombud för att sälja in fonder eller företagsobligationer är i sig inte en tillståndspliktig verksamhet. Ansvaret för att ombuden exempelvis känner till att de måste informera om att de får provision för vissa placeringar ligger i det här fallet hos Nord Fondkommission.

– Finns det ett anknutet ombud finns en skyldighet att säkerställa att ombuden följer reglerna. Det är i praktiken en form av kontrollapparat som ett sådant här bolag måste ha om man väljer att jobba med bolag. Det har Nord Fondkommission inte haft.

Nord Fondkommission AB har ett 30-tal anställda, omkring 50 anknutna ombud och tusentals kunder.

”Vi tänker förändra den traditionella finansbranschen genom att skapa en dynamisk plattform som strävar efter att tillhandahålla marknadens bästa lösningar för placering och sparande. Vi tror att man ska utmana sig själv lika mycket som det befintliga etablissemanget,” står det på företagets hemsida.

I Finansinspektionens granskning gjordes ett urval på 52 så kallade kundakter, som innefattar en lämplighetsbedömning och den sammantagna rådgivningen, en sorts mapp över kundens sammantagna kontakt i samband med placeringen. I 44 av fallen upptäcktes allvarliga brister.

– Bristerna i det här urvalet är så monumentala så det finns ingen anledning att tro att det ser väsentligt bättre ut i andra kundakter. Vi drar slutsatsen att tillståndet ska dras in, säger Erik Thedéen.

Senast den 31 januari 2022 ska bolagets verksamhet vara avvecklad. Företagets tusentals kunder måste byta institut.

DN söker Nord Fondkommission för kommentar.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt