Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fondbolag kritiska till förslag om massbyten

Pensionsmyndigheten ställer ett skarpt förslag mot ett uddlöst. Massbytena i premiepensionssystemet måste stoppas helt, anser drabbade fondbolag.

Skagen Fonder, ett av fondbolagen som hotat att lämna PPM-systemet, är inte imponerad av kraften i det förslag som Pensionsmyndigheten nu lämnat över till regeringen.

– Vår styrelse är tydlig på den här punkten. Kommer man inte till rätta med massfondbytena kan vi inte vara kvar med våra fonder, säger Jonas Eriksson, kommunikationschef på Skagen Fonder. Ledningen för Skagen Fonder ska nu liksom övriga fondbolag som drabbats av massfondbytena analysera utredningsförslaget.

I utredningsförslaget som överlämnades i går till finansmarknadsminister Peter Norman presenterar myndigheten två vägval.

Som DN Ekonomi kunde berätta i tisdagens tidning vill Pensionsmyndigheten stoppa förvaltningsföretagens massbyten helt genom lagstiftning - eller delvis begränsa dem genom mindre tvingande åtgärder.

Peter Norman väljer att kommentera Pensionsmyndighetens föreslagna alternativ skriftligen tillsammans med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

"Vi tycker det är angeläget att stärka konsumentskyddet för premiepensionsspararna och minska de negativa effekterna som massfondbyten innebär", skriver de. Rapporten ska nu analyseras av Pensionsgruppen som senare tar ställning till vilka förändringar som ska göras.

Håkan Johansson, chef för Investmentcenter på Swedbank och ordförande för den nybildade branschorganisationen Sve Pen, Sveriges pensionsförvaltares förening, är mer förhoppningsfull inför utredningsförslaget. Att stänga massbyten helt tror han inte på.

– Vi gillar delarna där man går mjukare fram med bland annat folkbildningsinsatser. Det blir mer som en mognadsprocess där vi kan utveckla vår verksamhet gemensamt med Pensionsmyndigheten, säger Håkan Johansson.

Sve Pen bildades i februari i år och där ingår Swedbank, Indecap, Prognosia och Svensk Fondservice som tillsammans har drygt 405.000 kunder.

Tillsammans låg förvaltningsföretagen under 2010 bakom nära 2,5 miljoner massfondbyten som gjordes för kunders räkning. Vid ett enda massbyte kan 100.000 pensionssparare sättas i rörelse samtidigt bort från en fond.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.