Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fondbolag oroas över robothandel

Den datorstyrda högfrekvenshandeln, "robothandeln", på börsen kan bryta mot reglerna om kursmanipulation och underminera förtroendet för aktiemarknaden och sparandet i aktiefonder.

Det skriver företrädare för de tre fondbolagen Spiltan Fonder, Granit Fonder och Strand Fonder i en debattartikel i Dagens Industri.

”Det behövs en omedelbar granskning, som i detalj visar hur branschens aktörer följer de uppsatta reglerna om kursmanipulation”, skriver de.

Fondcheferna pekar också på att Stockholmsbörsen, som hyr ut särskilda platser åt högfrekvenshandlarna, själv sköter marknadsövervakningen. Detta leder till "helt uppenbara intressekonflikter", skriver de.

– Det är hundratals miljoner kronor som de här aktörerna tjänar, och det är någon annan som förlorar de pengarna, säger Per H Börjesson, styrelseordförande i Spiltan Fonder och en av dem som skrivit debattartikeln om robothandelns utbredning.

Han hävdar att att högfrekvenshandlarna påverkar kurserna på börsen genom att lägga "narrorder".

– Det förekommer ju i all handel. Om du ska sälja en bil för 100.000 kronor, då bjuder jag 80.000 för att få ner priset till 90.000. Vad som är utmärkande för det här är att det går blixtsnabbt.

Efter diskussioner med finansdepartementet den senaste veckan inleder Finansinspektionen (FI) nu en utredning om robothandeln på börsen.

– Det är viktigt för vår del att få en ordentlig bild av hur den här högfrekventa handeln påverkar marknaden och alla aktörer, säger inspektionens presschef Jonatan Holst.

Förutom marknadens olika parter väntas även andra myndigheter involveras i utredningen.

– Jag tror att det är viktigt att belysa den här frågan från alla olika sidor. Just nu råder det väldigt starka meningar om den högfrekventa handeln, det är viktigt att bringa klarhet och låta alla få säga sitt.

Utredningen väntas bli klar tidigast efter hösten.

– Vi vill bli klara så fort som möjligt.

Och det här är, menar ni, kursmanipulation?

– Ja, det kan man säga. Och det tokiga är att Stockholmsbörsen tjänar pengar på det här, så de tycker att det är jättebra.

Varför polisanmäler ni inte de här aktörerna?

– Ja, det är en bra idé, det får jag ta upp med de andra.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) utreder mängder av fall av misstänkt kursmanipulation, eller otillbörlig marknadspåverkan som det heter i lagtexten. Ett hundratal ärenden har öppnats i år. Men inga ärenden avser börsrobotar, eller högfrekvensaktörer, enligt EBM.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.