Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fondbolaget-monyx-utslangda-fran-premiepensionen/

Ekonomi

Fondbolaget Monyx utslängda från premiepensionen

Fondbolaget Monyx har slängts ut från Pensionsmyndighetens fondtorg och är därmed inte valbara i den statliga premiepensionen.

Den dolda avgiften bolaget mjölkade från spararna är en av anledningarna att bolaget stoppats.

Dan Lucas
Rätta artikel

Monyx har utnyttjat ett kryphål i regelverket för att kunna ta ut en för spararna dold avgift, något DN kunde berätta tidigare i år. 

Fondbolaget lät sina pensionsfonder investera i bolagets egen räntefond, utan att den totala avgiften behövde redovisas för Pensionsmyndigheten. Vidare hade Monyx en prestationsbaserad avgift som i praktiken innebar att Monyx kunde få betalt utan att ge spararna en prestation som motsvarade den risk spararna tog.

När Monyx ansökte om att få vara kvar på Pensionsmyndighetens fondtorg var myndigheten inte nådig. I sin motivering till avslaget på Monyx begäran vimlar det av uttryckt som ”inte satt pensionsspararnas intressen främst”, ”skadat förtroendet för pensionssystemet” och ”olämpligt avgiftsuttag”.

Sågningen var så total att Monyx för ett par veckor sedan gav upp och drog tillbaka sin ansökan. Monyx fonder är därmed inte valbara inom premiepensionssystemet.

Men Patrick Siegbahn på Småspararguiden, som granskat Monyx, påpekar att fortfarande finns fonderna att välja utanför premiepensionen.

”Uppskattningsvis 13 miljarder förvaltas fortfarande i fonderna till höga avgifter på 1,45-1,76 procent”, skriver han på sin blogg.

När DN skrev om Monyx upplägg i vintras svarade företaget med att de redan i november i fjol hade upphört med att låta pensionsfonderna investera i räntefonden – just för att kunna klara Pensionsmyndighetens krav.