Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fondförvaltarna som kostar mest

Other: Foto: Anette Nantell

Privata företag som erbjuder att förvalta dina fonder tar ut upp till 1.300 procent högre avgift jämfört med det statliga förvalet AP7 Såfa. Det visar en ny rapport från pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten har länge flaggat för att många förvaltningsföretag som erbjuder sig att ge råd och förvalta premiepensioner tar ut onödigt höga avgifter.

Nu har myndigheten tagit fram en rapport som visar att företagen årligen tjänar 700 miljoner kronor på 700.000 pensionssparare. Avgifterna är i genomsnitt 126 procent högre än genomsnittsfonden och 483 procent högre än det statliga förvalet AP7 Såfa.

Allra dyrast för en sparare är enligt Pensionsmyndigheten Prognosia. Där får en sparare betala över 1.500 kronor för ett års förvaltning. Det är 1.300 procent mer än för en sparare som ligger i förvalsfonden AP7 Såfa som har en avgift på 110 kronor per år.

Prognosia anser att det är fel av Pensionsmyndigheten att kalla deras kostnader för förvaltningsavgift. Detta eftersom det i avgiften ingår en helhetslösning för pensionssparande samt en livförsäkring.

– Det är inte förvaltningen som kunderna betalar för utan våra andra tjänster. Enligt Pensionsmyndighetens egna siffror är inte Prognosia ens med på topp 100 över de dyraste bolagen, säger Prognosias vd Johan Rutgersson.

Pensionsmyndigheten har jämfört alla totalkostnaden för alla tjänster på samma sätt, oavsett vad som ingår i dem.

Fondförvaltarnas höga avgifter leder enligt myndigheten inte till högre pension, enligt Pensionsmyndigheten. En sparare får i stället 31 procent lägre premiepension med sina pengar placerade i den dyraste förvaltningsfonden Life Emerging Market Bonds som marknadsförs av Keynes & Partners om man jämför med AP7Såfa.

– Avgifterna i premiepensionen borde inte få vara hur höga som helst. Alla bolag som har premiepensionsfonder måste redan i dag lämna rabatt på sina avgifter. Vi jobbar för att förändra rabattmodellen så att avgifter över en viss nivå inte får tas ut, säger Ole Settergren i ett pressmeddelande.

Här är fondförvaltarna som tar ut högst avgifter:

Prognosia: Totalkostnad per år: 1.536 kronor vilket är 1.300 procent högre än AP7 Såfa

Indecap: Totalkostnad per år: 1.433 kronor vilket är 1.198 procent högre än AP7 Såfa

Advisor: Totalkostnad per år: 1.427 kronor vilket är 1.193 procent högre än AP7 Såfa

Keynes & Partners: Totalkostnad per år: 1.094 kronor vilket är 891 procent högre än AP7 Såfa

Solidar Fondservice: Totalkostnad per år: 1.047 kronor vilket är 848 procent högre än AP7 Såfa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.