Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

För mycket kanel i danska bullar

De danska kanelbullarna har hamnat i skottgluggen. Vartannat bakverk innehåller för höga halter av kanel enligt EU-reglerna. ”Kanelbullen i fara” lyder den olycksbådande rubriken hos DR Nyheder, med följande upprörd debatt i kommentarsfältet.

Det är det lilla ämnet kumarin, naturligt förekommande i kanel, som skapar problem. I stora mängder kan det orsaka leverskador, vilket föranlett EU att sätta upp gränsvärden för kanel i bakverk. Och när det danska livsmedelsverket nyligen genomförde kanelkontroll hos landets bagare visade det sig att vartannat prov innehöll för mycket.

– Det är ju inte rimligt att man skulle förbjuda kanel, det har vi ju använt i danska bakverk så länge man kan minnas, protesterar bagaren Hardy Christensen till DR Nyheder.

En knäckfråga är huruvida kanelbullen är ett traditionellt bakverk, eller inte. Nej, säger Danmark, och slår därmed fast att den bara får innehålla 15 milligram kumarin per kilo bakverk. Joho, säger Sverige, och ger därmed svenskarna grönt ljus att mumsa i sig upp till 50 milligram per kilo.

Birgit Bönsager på danska livsmedelsverket anser dock inte att kanelkontrollerna hotar danska bullar.

– Vi tror att bagarna kan följa gränsvärdena och fortsätta baka sina kanelbullar, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.

Det är inte första gången kumarin orsakar hälsolarm. 2007 varnade Italien övriga EU-länder för att äta svenska pepparkakor med hänvisning till bakverkets höga kanelhalt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.