Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Föräldraförsäkring ska moderniseras

Föräldraförsäkringen har många år på nacken och behöver moderniseras. Den utredning som regeringen nu tillsätter kan landa i fler vikta pappamånader och mer hänsyn till stjärnfamiljer, företagare och studenter. Men än är det långt kvar till hårda förslag.

1974 infördes den individualiserade föräldraförsäkringen. Men drygt 40 år senare tar mammorna fortfarande ut tre fjärdedelar av föräldraledigheten och 90 procent av tiden för barn under två år.

– Vi kan inte ha en föräldraförsäkring som motverkar de mål om jämställdhet vi har i Sverige. Vi måste ha en föräldraförsäkring som fungerar för alla föräldrar och alla barn, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Hon var själv en stark förespråkare för den tredje vikta pappamånaden som just införts. Utredaren ska nu särskilt titta på vad fler vikta månader får för konsekvenser, men ministern vill ändå inte att för mycket fokus hamnar där.

– Vi lyfter blicken och tittar inte bara stint på hur eller när man möjligtvis ska vika fler månader i en ganska gammal föräldraförsäkring, säger Annika Strandhäll.

Till exempel ska utredaren även försöka anpassa försäkringen mer till dagens arbetsliv, så att företagare, studenter och föräldrar utan fast anställning bättre passar in i systemet. Även familjelivet har förändrats sedan 1974. I dag växer vart femte barn upp i en annan konstellation än en traditionell kärnfamilj.

RFSL tycker att det är viktigt att utredningen tar hänsyn till att familjer kan bestå av fler än två föräldrar.

– Vi driver att man ska kunna vara fler än två vårdnadshavare och juridiska föräldrar, men det kanske är en lite större reform. Så i väntan på det vill vi att man ska kunna överlåta föräldraförsäkringsdagar, precis som man kan med vab-dagar, det skulle möjliggöra för familjer där man är fler att dela mer, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Regeringen väljer att inte tillsätta en parlamentarisk utredning, vilket ogillas av flera riksdagspartier, som tycker att frågan är så långsiktig och berör så många människor att en bred politisk uppgörelse behövs.

Annika Strandhäll motiverar beslutet med att en parlamentarisk utredning skulle ha tagit för lång tid. Nu får utredaren Lars Arrhenius, generalsekreterare på stiftelsen Friends, fram till oktober 2017 på sig att ta fram de nya förslagen. Då är det inte lång tid kvar till valet 2018 och Annika Strandhäll är inte säker på att några förslag hinner beslutas innan dess.

Översyn av föräldraförsäkringen

Utredaren Lars Arrhenius ska:
• Analysera och föreslå åtgärder som behövs för att uppnå en jämnare fördelning mellan föräldrarna.
• Särskilt analysera förutsättningarna för och konsekvenserna av fler så kallade pappamånader.
• Analysera och lämna förslag på hur antalet föräldradagar kan begränsas för nyanlända med barn, gäller föräldrapenningdagar som används efter barnets tvåårsdag. Syftet är att inte förhindra etablering på arbetsmarknaden.
• Se hur föräldraförsäkringen bättre kan anpassas till olika familjekonstellationer.
• Kartlägga företagares och studenters villkor och möjligheter till föräldraledighet. Föreslå förändringar vid behov.
• Förenkla och renodla regelverket så att det blir tydligt och lätt att använda.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 oktober 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.