Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/foraldraledigheten-mindre-jamlik-an-vad-statistiken-visar/

Ekonomi

Föräldraledigheten mindre jämlik än vad statistiken visar

Mammor är ofta hemma med barnet utan att ta ut någon föräldraersättning, rapporterar Ekot. Foto: Christine Olsson/TT

Kvinnor tar ut fler obetalda föräldradagar än män. Därmed är föräldraledigheten mer ojämlik än vad Försäkringskassans statistik kan ge sken av. Män är i genomsnitt hemma med barnet en femtedel av vad kvinnor är, rapporterar Ekot.

John Falkirk
Rätta artikel

I den senaste sammanställningen som Försäkringskassan gjort var pappors uttag av föräldrapenning 28 jämfört med 72 procent för kvinnorna. Rapporten grundar sig på statistik från 2017.

Men mammor är ofta hemma med barnet utan att ta ut någon föräldraersättning, rapporterar Ekot. Försäkringskassan har börjat göra skattningar på hur mycket föräldrar är lediga med sina barn, oavsett om de får pengar från myndigheten eller inte. En sådan undersökning visar att pappor i genomsnitt är hemma en femtedel av vad mammor är.

– Vi ser att männen tar ut en lägre andel av föräldraledigheten än vad som är fallet med föräldrapenningen. Det betyder att kvinnor är hemma mer obetalt än vad männen är, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan, till Ekot.

Läs mer: Så maximerar du föräldraledigheten

– Det får konsekvenser på framför allt kvinnornas ekonomi. De får ut lägre ersättning direkt, men det påverkar även pensionen på sikt, fortsätter han.

En tidigare studie från myndigheten visar att kvinnor i högre grad nyttjar föräldrapenningen under barnets första två år. En annan anledning till det ojämna uttaget är att män i regel tjänar mer pengar än kvinnor, uppger Försäkringskassan.

– En möjlig förklaring är att män tjänar mer än kvinnor och inte vill tappa mer av inkomsten, sade Niklas Löfgren till TT i fjol.

Männens uttag av föräldraledigheten ökar, men prognoser visar att det kommer ta ett tag innan det blir jämställt. En studie som fackförbundet TCO gjort visar att det dröjer 20 år tills att så blir fallet. TCO definierar en jämställd föräldraledighet med att männen tar ut 40 procent av dagarna.