Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Föräldrasida på nätet dribblades bort

Föräldranätet blev en av IT-boomens mest kända sajter. Den fick priser och över 80.000 medlemmar, varav många var aktiva. Men problemen tornade upp sig och företaget gick omkull.

Flera före detta anställda är besvikna och menar att den sista ägaren länsade konkursboet.

Nu, efter sex års dygnet runt-arbete, är Anna Toss beredd att släppa taget. Hon är ledsen och förbannad.

- Jag önskar att jag hade fått lämna den vidare till goda människor, helst en ideell förening.

Men i dag känns vägen dit lång.

Anna Toss och hennes sambo Peder Finnsiö grundade Föräldranätet, fN, år 1997.

- Jag fick idén när jag höll på med research till en bok om bebisar. Peder hade precis lärt sig Internet - som var nytt då, 1995. Jag var skeptisk men hittade ett par amerikanska sajter som riktade sig till föräldrar och som hade aktiva medlemmar, säger Anna Toss.

Samma sak skulle kunna fungera i Sverige.

- Fast på svenskt vis - de där sajterna var ju väldigt amerikanska, säger hon och skrattar. En orolig mamma som skrev undrade om hon skulle ringa en psykolog för att hennes 8-åring hade råkat se sin pappa naken i badrummet.

Tanken på att ge föräldrar en mötesplats var lockande, och i augusti 1997 lanserades Föräldranätet. Sajten växte och fick stort genomslag. Där finns artiklar om allt som rör barn i alla åldrar och en rad livaktiga diskussionsgrupper.

Men företagandet var tungt och siffrorna var röda. Initialt kom riskkapitalet från Bonniers, som efter ett knappt år sålde sin andel till Anna Toss och Peder Finnsiö. De drev det vidare i ett halvår och sålde sedan en del till Spray, som lade in ytterligare pengar. När Spray köptes upp år 2001 var grundarna tvungna att gå på ny pengajakt. Då hade verksamheten växt och fN hade tiotalet anställda. En papperstidning kompletterade sajten. Föräldranätet ansågs nydanande och hade belönats med Stora journalistpriset i kategorin nya medier 1999.

Våren 2001 förvärvades fN av företaget Acti, som köpte grundarparets aktier. I dag säger Anna Toss att om hon vetat då vad hon vet nu hade hon inte accepterat Acti som ägare. Tiden som följde beskriver Anna Toss och hennes närmaste medarbetare som full av dubbla budskap och stora löften från ledningen. I dag känner de sig lurade och i kläm. I augusti i fjol var den ekonomiska krisen ett faktum.

- Men då ville vd:n ändå att vi skulle satsa nytt. Han påstod att det skulle läggas in mer pengar - fast på att knacka dörr hemma hos nyblivna föräldrar och på att göra tv. Vi fattade ingenting. Det hade varit bättre att lägga dem på att förbättra sajten och distributionen, eller på annonssäljare, säger Viveka Ljungström, som var chefredaktör på papperstidningen.

Krisen förvärrades och i oktober fick de anställda inga löner. Också frilansjournalister hade svårt att få betalt.
- Då blev vi erbjudna att få de nästa fyra månadslönerna utbetalade som gåva, säger Anna Toss, som tror att skattemässiga skäl låg bakom.

Den sista oktober begärde Anna Toss själv Föräldranätet i konkurs eftersom hon ansåg att verksamheten nu bedrevs på ett oansvarigt sätt. Men innan konkursen var klar köptes inkråmet i fN av Baby Basics, varpå fN likviderades. Baby Basics var formellt ett dotterbolag till Föräldranätet och ägdes av Actis vd Peter Scheffer. "Inkråmet" utgjordes främst av varumärket, det stora medlemsregistret och en del möbler och datorer. För de anställda kom Baby Basics existens som en överraskning, och den följande tiden var det oklart var de egentligen var anställda. Flera märkliga erbjudanden om anställningsvillkor kom, och splittrade personalen.

Julstöket blev en kamp med plånboken - flera av de anställda var småbarnsföräldrar - och inga löner kom förrän den statliga lönegarantin trädde in. I december gick också Acti i konkurs. Ungefär samtidigt sades personalen upp.

Konkursförvaltarens arbete beräknas pågå minst ett år till. En fråga gäller återvinningen av fN. Föräldranätets kärnpersonal hävdar att bolaget tömts och att två medarbetare (men ingen av grundarna) dessutom nekats att lägga bud på innehållet. När ett bud ändå lagts uppfattade de att det ignorerades. I dag finns en intressent som är beredd att ta över den gamla verksamheten - och de gamla medarbetarna vill gärna göra ett nytt försök med honom. Enligt konkursförvaltaren Henrik Fromme kan förhandlingarna vara klara till sommaren.

Under hösten anmäldes Föräldranätet/Peter Scheffer för bokföringsbrott, men när DN når åklagaren på Ekobrottsmyndigheten Kenneth Larsson vet han inte ens om att han tilldelats ärendet eller vad det gäller. Också journalistförbundet driver upphovsrättsliga ärenden mot Peter Scheffer.

Anna Toss säger att visst, hon borde ha tänkt mer kommersiellt betydligt tidigare.

- Men vi har räknat på det - om man tar ut medlemsavgifter och säljer annonser så går det runt, säger hon.

Redaktionschefen för sajten, Anna Teljfors, betonar alla medlemmar:

- Det är de som känns viktigast nu. Det pågår så många samtal om känsliga ämnen på sajten. Det är misshandel, sjukdomar, föräldrar som dör och bebisar som dör. Man måste vara försiktig. Det är ett stort ansvar att sköta en sådan sajt.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.