Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Förändrat jordbruk hotar Europas fågelliv

En turturduva.
En turturduva. Other: Alamy

45 procent av EU:s landmassa är jordbruksmark, och enligt intresseorganistationen Birdlife Europe kan biologisk mångfald där snart vara ett minne blott. Några av orsakerna påstås vara EU:s jordbrukspolitik och kemikalier som används i jordbruket.

Birdlife Europe har nu publicerat statistik som visar att populationerna hos jordbrukslandskapets fåglar har minskat med 55 procent på 30 år. Man skriver på sin hemsida att situationen är gravallvarlig och kräver åtgärder.

Som orsaker nämns EU:s jordbrukssubventioner, som enligt organisationen förstör naturliga häckningsplatser, exempelvis häckar, våtmarker och ängar. Kemikalier som används för skadedjursbekämpning drabbar också fåglarna. 

Ett skräckexempel är turturduvan, vars population i Storbritannien har minskat med 95% sedan 1995. Men även populationen av spovar, skvättor och hämplingar har minskat drastiskt som en följd av det förändrade jordbruket.

Rättelse 2017-02-15 08:30
Tidigare förekom en felaktig bild i artikeln.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.