Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Förarlös Googlebil körde på buss

En förarlös Googlebil av Lexusmodell.
En förarlös Googlebil av Lexusmodell. Foto: Tony Avelar/AP

En bil utan mänsklig förare har för första gången orsakat en olycka. Googles testbilar har hittills åkt mer än 2,25 miljoner kilometer utan att den automatiserade bilen själv varit orsak till en olycka.

Enligt rapporten färdades Googlebilen, som är av Lexusmodell, i närheten av Googles ”hemstad” Mountain View, strax norr om San Jose i Kalifornien. Bilen höll en hastighet under 10 km i timmen när den körde in i sidan av en buss.

Tillfälliga väghinder hade hindrat bilen från att åka över en korsning och den fick i stället långsamt backa tillbaka när bussen dök upp. Kraschen sägs vara orsakad av det automatiserade systemet i bilen och alltså inte av den mänskliga föraren i bussen. Ingen människa kom till skada och båda fordonen fick mindre skador.

I dag har Googles testbilar totalt färdats mer än 2.25 miljoner kilometer på testvägar, vilket motsvarar drygt 100 års bilåkande för den genomsnittlige föraren, enligt Time. Google har normalt ett dussin förarlösa testbilar ute på vägarna.

Sedan 2009 har dessa varit inblandade i sjutton trafikincidenter. Enligt Google har tidigare olyckor orsakats av den mänskliga faktorn och inte av det automatiserade systemet i bilarna.

Tidigare studier av det ideella Enocentret i USA visar att förarlösa bilar i framtiden kraftigt kan minska antalet olyckor. Institutet beräknar att antalet olyckor kan minska med uppemot 4,2 miljoner om 90 procent av bilarna med mänskliga förare ersätts av automatiska förarlösa bilar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.