Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/foretag-kravs-pa-narmare-tre-miljarder-i-skatt/

Ekonomi

Företag krävs på närmare tre miljarder i skatt

Bolag får miljardkrav av Skatteverket.
Bolag får miljardkrav av Skatteverket. Foto: Christine Olsson/TT

Företaget Flir Systems krävs på nästan tre miljarder kronor i skatt, i en av de största skattesmällarna någonsin. Enligt Skatteverket har företaget med hjälp av utländska transaktioner avsiktligt försökt undkomma skatt. 

– Jag kan inte erinra mig något beslut på den här nivån tidigare, säger Roberth Glansberg på Skatteverket till Nyhetsbyrån Siren. 

Rätta artikel

Upptaxeringen kommer sig av en omstruktureringsprocess inom Flir-koncernen under 2011 och 2012, då den svenska bolagsgrenen hade startat en filial i Belgien dit tillgångar och verksamhet inom ett affärsområde flyttats. 

Sedan flyttades tillgångarna vidare till ett nystartat belgiskt bolag, mot ersättning i form av aktieandelar för ett miljardbelopp.

Kärnfrågan handlar om bolaget haft rätt till en så kallad fiktiv avräkning på den belgiska skatten.

– Vi menar att det inte skett någon värdeförändring som ger rätt till en sådan avräkning. Värdet på de tillgångar som kommer in i Belgien är det samma som på de som kommer ut. Bolaget hävdar att det finns affärsmässiga fördelar, men organisatoriskt hade samma resultat uppnåtts om tillgångarna sålts direkt. Det enda som skiljer är de skattemässiga effekterna, säger Skatteverkets expert Roberth Glansberg till Nyhetsbyrån Siren. 

Företaget hävdar att det gått orimligt lång tid och att det är oskäligt att besluta om efterbeskattning. 

Av de knappt 3 miljarderna består 805 miljoner av skattetillägg (ett slags skatteböter) och 153 miljoner av ränta, resten skatt. 

Den globala Flir-koncernen har sitt säte i USA och är världsledande inom tillverkningen av infraröda produkter och teknik som används inom bland annat försvarsindustrin.

I Sverige har företaget knappt 400 anställda i Täby.