Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Företag ska böta för ojämlika löner

Företag med fler än 250 anställda ska inom ett år rapportera eventuella löneskillnader till Storbritanniens regering.
Företag med fler än 250 anställda ska inom ett år rapportera eventuella löneskillnader till Storbritanniens regering. Foto: MITO images / Alamy

För att synliggöra löneskillnader kräver nu Storbritanniens regering att företag redovisar huruvida de betalar kvinnor lägre lön än män, eller inte. De arbetsgivare som har ojämlika löner hotas med böter.

Företag med fler än 250 anställda ska inom ett år rapportera eventuella löneskillnader till landets regering.

Det kräver nu Nicky Morgan, kvinno- och jämställdhetsminister i den konservativa brittiska regeringen, rapporterar flera brittiska medier.

Åtgärden är ett i raden som ska bearbeta diskriminerande könsskillnader på landets arbetsplatser och omfattar även ett bötesbelopp på upp mot 5.000 pund (omkring 65.000 svenska kronor).

Enligt statistik från Eurostat hamnar Storbritannien på plats nummer 6 när det gäller störst lönegap mellan kvinnor och män inom EU och är också starkt underrepresenterade i de största börsbolagen.

–Det här är ett viktigt steg som vill få företag att tänka igenom noga hur och varför kvinnor har sämre betalt och uppmuntra företagen till förändring, säger Nicky Morgan i tidningen Independent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.