Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Företagare utan revisor riskerar få dyrare lån

Vivianne Ohlsson startade sitt monter- och mässföretag 1995. Hon är ensamföretagare och har de senaste åren haft både revisor och en redovisningskonsult. I fjol valde hon bort revisorn för att spara kostnader. Nu sänks hennes kreditvärdighet.
Vivianne Ohlsson startade sitt monter- och mässföretag 1995. Hon är ensamföretagare och har de senaste åren haft både revisor och en redovisningskonsult. I fjol valde hon bort revisorn för att spara kostnader. Nu sänks hennes kreditvärdighet. Foto: Jonas Lindstedt
Hundratals småföretagare som valt att stå utan revisorer har fått sin kreditvärdighet sänkt. Enligt kreditvärderingsföretaget Soliditet har osäkerheten kring bolagens årsredovisningar ökat. De bolag som berörs riskerar nu dyrare krediter.

Den 1 november 2010 slopades bestämmelsen om att småföretagare måste ha revisor. Avsikten var att det revisorslösa systemet skulle förenkla och göra det billigare för företagen. Nu kan detta slå tillbaka i form av dyrare banklån.

– För att dela ut högsta kvalitetsbetyget (AAA) måste vi ha underbyggda fakta som vi till fullo kan lita på. Viktig information utelämnas när bolagen inte har revisorer som lämnar sina revisionsberättelser, säger Patrik Attemark, vd på Soliditet.

Enligt Soliditet handlar det hittills om minst 300 småföretagare som under våren fått ratingen sänkt från den högsta nivån till AA. För företagarna har beskedet kommit mer eller mindre som en blixt från klar himmel.

En av dem som fått sitt toppbetyg sänkt är Vivianne Ohlsson som driver mäss- och monterföretaget Expoplus. Bolaget startades 1995 och de senaste åren har hon haft både revisor och en redovisningskonsult. I dag sköts granskningen bara av det senare.

– Det jag reagerar på är att den kommer utan förvarning, i synnerhet när ingenting har ändrats i mitt företags ekonomi, säger hon.

Kreditvärderingen sänks också för de företag som i stället för en revisor valt att hålla sig med auktoriserade redovisningskonsulter. John Eriksson, kretsordförande för redovisningskonsulternas branschorganisation SRF, är förvånad över Soliditets åtgärd.

– Det är svårt att se bevekelsegrunderna. Ingen har meddelat oss om att det här var på gång, säger han.

Soliditet pekar på flera faktorer som visar på vikten av att företagen håller sig med en revisor. Det handlar om upplysningar som att lagar och förordningar har följts, eller om bolaget fullgjort sina skyldig­heter avseende skatter och avgifter.

– Revisorn är en oberoende part som kontrollerar att siffror stämmer med bokföring, att värderingar av tillgångar är rätt gjorda, att alla skulder finns med eller att konton stämmer överens. Inte minst prövar revisorn frågan om ansvarsfrihet och att ledningen inte gjort sig skyldig till lagstridiga handlingar, konstaterar Patrik Attemark.

En starkt bidragande orsak till att Soliditet sänker kreditvärdigheten är att värderingsinstitutet vill se hur de revisorslösa företagen klarar sig utan revisorer.

– Vi vill se om konkurserna i den här kategorin ökar och det är en utvärdering som kommer att ta något år, säger Patrik Attemark.

Revisionsplikten slopades för två år sedan

Slopad revisionsplikt infördes 1 november 2010.

Cirka 50 000 av 250 000 aktiebolag har valt bort revisionen.

För att reglerna ska gälla måste minst två av följande punkter vara uppfyllda:

• Nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.

• Balansomslutning på högst 1,5 miljoner kronor.

• Högst tre anställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.