Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Företagen gör sig av med fordringar snabbt

Flera snabblåneföretag säljer skulden vidare till inkassoföretag samma dag som de gett ut ett sms-lån. Bolagen får tillbaka pengarna direkt och kan låna ut dem på nytt.

Snabblåneföretagen vill allt oftare göra sig av med fordringar snabbt. Konkurrensen i branschen är hård och företagen behöver mer kapital.

Flera snabblåneföretag har redan avtal där de säljer sina fordringar direkt när de gett ut ett lån. Avida Finans är ett av inkasso­bolagen som köper upp den typen av fordringar. Vad Avida betalat för fordringarna vill inte företaget kommentera. Men enligt branschexperter kan det se ut så här:

Ett sms-låneföretag lånar ut 3 000 kronor på en månad. Kunden ska betala tillbaka 3 600 kronor. Samtidigt som lånet ges säljer företaget vidare fakturan till Avida för uppskattningsvis 3 300 kronor och får betalt omgående. Vinsten blir 300 kronor och de 3 000 kronorna kan lånas ut på nytt.

Euro Finans är ett av Sveriges största inkassobolag – men har valt att bara driva in företagsskulder.

– Vi fick förfrågan om att köpa upp snabblånefordringar, men avstod. Vårt varumärke ska inte förknippas med att kräva unga personer i början av sitt arbetsföra liv på pengar och att jaga dem resten av livet, säger vd Anders Jarlskog.

Varför lånar företagen ut pengar till ungdomar som inte har någon inkomst?

– Först kollar man i och för sig att det inte finns någon betalningsanmärkning. Sedan kan jag tänka mig att de resonerar så här: Nog kan han hosta fram en eller ett par tusenlappar även om han inte har någon lön, antingen den unge själv eller någon i omgivningen.

Enligt Jarlskog är det sms-låneföretagen som står bakom i stort sett hela ökningen av unga som hamnat hos kronofogden.

– Det är en samhällsfråga huruvida det är vettigt att få pengar 30 sekunder efter en ingivelse. Lagstiftaren får nog sätta ner foten om det ska bli någon ändring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.