Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/foretagens-lattsinne-om-brexit-forvanar-naringsministern/

Ekonomi

Företagens lättsinne om Brexit förvånar näringsministern

Näringsminister Ibrahim Baylan. Foto: Lotta Härdelin

Näringsminister Ibrahim Baylan är förvånad över att vartannat svenskt storföretag inte har förberett sig för en hård Brexit.

– Jag ska ta upp  det här med Svenskt Näringsliv senare i veckan, säger han till DN.

Dan Lucas
Rätta artikel

Om knappt sju veckor kan Storbritannien komma att lämna EU utan ett avtal som reglera formerna för utträdet.

Denna så kallade hårda Brexit kommer att få följder över hela EU, inräknat Sverige. Ändå visar enkäten som gjorts genom Swedbanks inköpschefsindex att 37 procent av storföretagen säger att de inte behöver göra några förberedelser. Ytterligare 11 procent anger att förberedelser behöver göras – men att det inte skett ännu.

Det förvånar Ibrahim Baylan.

– Det här ju bara en enda mätning, men jag förvånas ändå över att så pass många antingen säger att de inte berörs av en hård Brexit, eller att de inte förberett sig än, säger han.

– Även om vi hoppas och tror att det blir en ordnad Brexit, så måste man inse nu, när det är mindre än 50 dagar kvar, att det finns en risk för att det inte blir så, tillägger näringsministern.

Det utträdesavtal som den brittiska regeringen kom överens med EU-kommssionen om i höstas, röstades ner med stor majoritet i det brittiska parlamentet i förra månaden. Det pågår olika försök att hitta en lösning, men om så inte sker kommer Storbritannien att lämna EU den 29 mars.

Läs mer: Kommissionären kritiserar svenska företag  

Ibrahim Baylan påminner om att näringsdepartementet, liksom andra departement har informerat näringslivet många gånger om riskerna med Brexit. Även Kommerskollegium och Tullverket har haft informationsinsatser.

Och ändå tycks det som om företagsledare inte riktigt vill se risken för en hård Brexit som kan till exempel försena viktiga leveranser.

– Jag träffar Svenskt Näringsliv senare i veckan och då kommer jag att ta upp det här med dem för att höra om det stämmer överens med deras uppfattning, säger Baylan.

En Brexit utan avtal innebär att den övergångsperiod som annars skulle inledas från den 29 mars till slutet på 2020 inte blir av. Övergångsperioden har två syften: dels att ge tid till EU och Storbritannien att förhandla fram ett avtal om den fortsatta relationen mellan parterna, dels ge företag och människor tid att anpassa sig.

Utan övergångsperioden är risken överhängande för kaos i hamnar både i Storbritannien och på kontinenten, att transporter försenas och att viktiga insatsvaror blir dyrare – eller inte kommer fram alls.

Näringsmininstern tror fortfarande att detta kan förhindras och att förhandlingarna mellan Storbritannien och EU ska kunna ge en lösning

– Ja, jag tror fortfarande att det finns klokskap hos de människor som berörs och att vi får ett ordnat utträde, säger han. 

– Men det vore dumt att förneka att det finns en risk för att det inte blir så, tillägger han.

Läs mer: Flera svenska storföretag oförberedda för Brexit.