Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forlust-vantas-for-hm-efter-halverad-forsaljning/

Ekonomi

Förlust väntas för H&M efter halverad försäljning

Stängd H&M-butik i Singapore. I april var 80 procent av klädjättens butiker världen över stängda.
Stängd H&M-butik i Singapore. I april var 80 procent av klädjättens butiker världen över stängda. Foto: Maverick Asio/TT

Storförlust väntas när H&M:s rapport för det andra kvartalet presenteras på fredag. Men i slutändan kan klädjätten gå som vinnare ur striden, tror Danske Banks analytiker Daniel Schmidt. 

H&M:s försäljning under perioden 1 mars till 31 maj i år var 28,7 miljarder kronor. Det var hälften så mycket som under samma period i fjol. Med de redan kända försäljningssiffrorna blir det ingen skräll att det andra kvartalet kommer visa på en förlust – det har klädkedjan dessutom redan gått ut med. 

– Det råder konsensus, säger Daniel Schmidt, analytiker på Danske Bank som bevakar H&M. 

Företaget har kommit med tätare uppdateringar än vanligt till följd av covid-19. De första två veckorna i juni hade viss återhämtning skett i försäljningen, tappet var då 30 procent lägre än i fjol. På fredagen väntas ytterligare uppdatering med ännu färskare siffror som kan bli intressanta när fler butiker successivt öppnats upp, enligt Daniel Schmidt. I mitten av april var omkring 80 procent av H&M:s butiker världen över stängda. 

– Det blir även intressant att se vad företaget säger om sommarens reor, lagerstatus och hur man tänker kring att stänga butiker, säger Daniel Schmidt. 

H&M-konkurrenten Inditex, som äger Zara, har meddelat att fler butiker kommer stänga under kommande två år än vad som tidigare var planerat. 

– Det är rimligt att H&M också kommer att kommunicera något åt det hållet i och med att näthandeln växer så pass snabbt, men jag tror att Inditex stänger betydligt fler butiker än H&M, säger Daniel Schmidt. 

Coronakrisen har gjort att flera stora klädföretag gått i konkurs eller tvingats till rekonstruktion. Daniel Schmidt tror att utslagningen i branschen talar till H&M:s fördel. 

– Det har gjorts så pass mycket investeringar som andra inte har gjort – förutom Inditex – Så jag tror absolut H&M kommer ur det här som vinnare, säger han. 

Läs mer: Historisk förlust för H&M-konkurrenten Inditex 

Läs mer: H&M förlänger inte permitteringar 

Läs mer: H&M öppnar fler och fler butiker 

Ämnen i artikeln

H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt