Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Förre ÖB ska arbeta åt Saab

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ett halvår efter sin avgång som överbefälhavare ska Sverker Göranson arbeta åt försvarskoncernen Saab i USA. 

Den 1 oktober avgick Sverker Göranson från sin post som Sveriges överbefälhavare efter sex och ett halvt år. Redan ett halvår senare kommer han att arbeta för Saab.

– Från och med den 1 april kommer Sverker Göranson bli del av en grupp rådgivare åt Saab i USA, säger Saabs informationschef Sebastian Carlsson.

Under Sverker Göransons ledning beslutade Försvarsmakten om flera stora materielprojekt med Saab som utvecklare och tillverkare. Det gällde bland annat köp av Gripens nya version E i 60 exemplar och en ny ubåtsklass med två nya ubåtar.

I samband med sin avgång i oktober sade Sverker Göranson att han startat ett företag, Sverker Göranson AB. Detta skulle ”ägna sig åt ledarskapsrådgivning till höga chefer i statlig och privat tjänst”.

Saab uppger att Göranson är en av flera i en grupp rådgivare som ska bidra till deras verksamhet på den amerikanska marknaden.

– I gruppen ingår ett antal personer med kunskaper om USA och dess försvarsmarknad med uppdrag att agera sounding board till bolagets företrädare i landet. Rent praktiskt är detta ett konsultuppdrag som i snitt omfattar ett par dagar i månaden, säger Sebastian Carlsson. 

Det är inte ovanligt att politiker, diplomater och officerare rekryteras av industrin. Till exempel har tidigare statsrådet Jan Nygren (S) varit anställd och ingått i Saabs koncernledning. Där ingår numera också tidigare statssekreteraren i försvarsdepartementet Jonas Hjelm (S). Även Sveriges förutvarande USA-ambassadör Henrik Liljegren är rådgivare åt Saab.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.